Emeklilik İçin Yaşının Dolmasını Bekleyenlere Umut

MHP Aydın Milletvekili Recep Taner'in de aralarında bulunduğu 9 MHP'li vekil "Prim Ödeme Gün Sayısı İle Sigortalılık Sürelerini Tamamlamış Ancak Yaş İçin bekleyenlerin Emekli Olabilmeleri için Genel Sağlık Sigortası Kanunu"nda değişiklik yapılması için teklifte bulundu

Emeklilik İçin Yaşının Dolmasını Bekleyenlere Umut
MHP Aydın Milletvekili Recep Taner'in de aralarında bulunduğu 9 MHP'li vekil "Prim Ödeme Gün Sayısı İle Sigortalılık Sürelerini Tamamlamış Ancak Yaş İçin bekleyenlerin Emekli Olabilmeleri için Genel Sağlık Sigortası Kanunu"nda değişiklik yapılması için teklifte bulundu.
MHP Aydın Milletvekili Recep Taner ve MHP milletvekilleri Akif Akkuş, Kadir Ural, Ahmet Kenan Tanrıkulu, Mümin İnan, Alim Işık, Hasan Çalış, Behiç Çelik, Mustafa Kemal Cengiz ve Süleyman Latif Yunusoğlu 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifini gerekçesi ile birlikte TBMM başkanlığına sundu.
Verdikleri kanun değişiklik teklifinin gerekçesi hakkında bilgi veren MHP'li Recep Taner, "08 Eylül 1999 öncesi sosyal düvenlik kapsamına girmiş ve o tarihe kadar emeklilik şartları arasında olmayan 'yaş' şartının getirilmesiyle emeklilikleri gecikecek olanlar, bir defaya mahsus olmak üzere emeklilik için gereken sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayılarını tamamlamış olmak şartıyla yaş sınırını beklemeksizin emeklilik hakkı verilmelidir. Son olarak AK Parti döneminde 01 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile 01 Mayıs 2008 gününden sonra işe giren kadın ve erkeklerin 65 yaşında emekli olması sistemine geçildi. Bu ülkemizde yaşam standardının çok üstünde bir yaş sınırlaması olup halk tarafından çıkarılan bu tasaya 'mezarda emeklilik" adı verilmiştir. Vermiş olduğumuz kanun teklifi ile prim ödeme gün sayısı ile sigortalılık sürelerini tamamlamış olmak kaydıyla 01 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe giren sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununda geçen yaş sınırı aranmaksızın emekli hakkı verilmelidir" dedi.
İŞSİZ GENÇLERE İŞ İMKANI SAĞLANMALI
İşsizlik oranının yüzde 14 civarında olduğu Türkiye'de emekli vatandaşların yerine yeni istihdam imkânları sağlanacak işsiz gençlere yeni iş imanları sağlanmış olacağını savunan Taner, "01 Mayıs 2008 tarihinde çıkarılan yasa geriye doğru işletilmiş bulunmaktadır. Bu çalışan memur ve işçileri mağdur etmektedir. Anayasanın eşitlik ilkesine göre, bu uygulama insanları hak ve özgürlüklerine de sınırlama getirmektedir. Ayrıca; 13 Ağustos 1999'da sosyal sigortalar kanununda yapılan değişiklik sırasında bayanlara 58, erkeklere 60 yaş'ın emeklilik yaşı olması ile ilgili görüşmeler sırasında, o gün Refah partisi, bugün AK Parti milletvekili olan bir çok üye 58 â€" 60 yaş sınırına bile karşı çıkarken 01 Mayıs 2008 tarihinde yapılan 5510 sayılı kanunda yaş sınırını 65'e geriye dönük olarak yükseltmişler ve bir haksızlığa zemin hazırlamışlardır. Bu teklif ile 01 Mayıs 2008'de ortaya çıkan bu haksızlığın giderilmesi istenilmektedir" diye konuştu.
DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ NEYİ İÇERİYOR?
9 MHP'li milletvekilinin verdiği 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına dair kanun teklifinde ise şu maddeleri içeriyor:
Madde 1- 506, 2925, 1479, 2926 ve 5434 sayılı Kanunlara tabi olarak 08.09.1999 tarih ve öncesinde çalışmaya başlamış olanlara bir defaya mahsus olmak üzere prim ödeme gün sayısı ile sigortalılık sürelerini tamamlamış olmak kaydıyla 4447 ve 4759 sayılı Kanunlarda geçen yaş şartı aranmaksızın ilgili Kanunlardaki 08.09.1999 öncesi hükümlere göre yaşlılık ve emeklilik aylıkları talepleri halinde bağlanır.
Madde2- Yaşlılık ve emeklilik aylığı hesaplamaları ise 5510 sayılı kanun ile 5434 sayılı kanun hükümlerine göre yapılır.
Madde3- bu hükme göre talep Kanun'un yürürlülük tarihinden itibaren altı aydır.
Madde 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde5- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.