Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu: Ilısu Barajı dünyaya örnek oldu

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ilısu Barajı Hidro Elektrik Santrali'nde (HES) ve TOKİ tarafından Ilısu Köyü'nde yapılan konutları gezdikten sonr

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ilısu Barajı Hidro Elektrik Santrali'nde (HES) ve TOKİ tarafından Ilısu Köyü'nde yapılan konutları gezdikten sonra, projeye olan tepkilerin ortadan kalkacağını ifade etti.

Ilısu gezisini değerlendiren Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı basın toplantısında, Ilısu Barajı'nın bütün dünyaya örnek bir proje olduğunu söyledi.

Projenin uygulanmaya geçişi ile birlikte tepkilerin de ortadan kalkacağını ifade eden Eroğlu, "Maksadımız hem çevreyi korumak, zaten Çevre Bakanlığı olarak çevre ile ilgili en büyük yatırımları biz yapıyoruz. Hem de tarihi eserleri korumak, kurtarmaktır. Onların içinde restore edilebilecekleri restore etmektir. Hasankeyf'te, özellikle tarihi eserleri onarmadığımız takdirde zaten harabe halindeler yok olup gidecekler. Maalesef hepsi terk edilmiş durumda hepsini Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte muhteşem bir proje hazırlayarak, her türlü fedakarlığı, maddi katkıyı sağlamak suretiyle onları da koruyacağız. Bütün maksadımız budur. Onu da zaten bitirdiğimizde görecekler.

Daha önce uygulama merhalesine geçmediğimiz bu konuda herhangi bir beyanatta bulunmadık ama bu yaptıklarımızdan sonra herkes gelsin bu tesisleri görsünler, çevre yatırımlarını görsün, ağaçlandırmayı görsün, dere ıslahlarını görsün, kültürel varlıkları korumak için yaptığımız arkeolojik kazıları görsün, yeni yapacağımız binaların projesine baksın, kapalı, açık müze alanlarını görsün, Bunları gördükten sonra vatandaşlarımız da niyetimizin son derece halis olacaklarını göreceklerdir." dedi.

Bakan Eroğlu, ayrıca, Mardin'deki ovaları sulama amaçlı, Şanlıurfa istikametinden Atatürk Barajı'ndan gelen Urfa tünellerinden gelen suyu Mardin Ovasına yönlendirmek maksadı ile dev kanallar yapıldığını ifade etti. Bakan Eroğlu, şunları söyledi:

"Birinci kısmını bitirdik. Şimdi geri kalan üç bölüm halinde 186 metreküp saniye Büyük Menderes Nehri'nin akım debisine eşit miktarda suyu taşıyacak olan muhteşem kanalları inşa etmeye başladık. Bunların ihaleleri yapıldı. Aslında 2012 yılında bitirilmesi programlanmıştı. Ama bunu 2011 yılına çektik. Bölge için çok önemli olan Ilısu Barajı ve HES'de incelemelerde bulunduk. Ilısu Köyü'nün yeni yerleşim alanı çok muhteşem oldu. Buradan bütün dünyaya şu mesajı vermek istiyorum. Öyle güzel bir köy inşa ettik ki binalar villa şeklinde bin metre kare 2 katlı terasları olan, altyapısı olan, köy konağından camisine, yeşil alanlarından hatta çocuk oyun alanlarına kadar, kanalizasyon, içme suyuna kadar her şeyini tamamladık. Türkiye'nin, hatta dünyanın en muhteşem köyü haline geldi. Bunu da tamamlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Ilısu Barajı ve HES santrali çok önemli bir yatırımdır. Ülkenin ve bölgenin kalkınmasında inşallah çok önemli bir rol oynayacaktır. Bu barajın inşaatı son hızla devam ediyor. Son olarak burada 13,5 metre çapındaki dev 3 tünel kazıldı. Hasankeyf için de görüldüğü gibi muhteşem bir çalışma başlattık. Hasankeyf'teki bütün tarihi eserleri kesinlikle koruyacağız. Bu bölgenin su havzalarındaki çevre yatırımlarını yapacağız. Amacımız burayı mükemmel örnek bir şehir haline getirmektir. Belki en gözde, en muhteşem ve en cazip ilçelerden birisi olacaktır."