Bekleviç, Kars'a yerel referandum sandığıyla geldi

Güçlü Türkiye Partisi (GTP) Genel Başkanı Tuna Bekleviç, 10 gün aradan sonra geldiği Kars'a bu defa yanında yerel referandum sandığını da getirdi.

Güçlü Türkiye Partisi (GTP) Genel Başkanı Tuna Bekleviç, 10 gün aradan sonra geldiği Kars'a bu defa yanında yerel referandum sandığını da getirdi.

GTP Kars İl Başkanı Dündar Gültekin ile basın toplantısı düzenleyen Bekleviç, "Gerekirse bu sandığı Kars'ın merkezi yerine koyup Ermenistan sınırının açılması için 'evet', 'hayır' referandumuna gidilmesini isteyeceğiz." dedi. Grand Ani Otel'de düzenlenen basın toplantısında söz alan GTP Genel Başkanı Tuna Bekleviç, 10 gün önce de geldiği Kars'ta bu süre içerisinde yaşanan gelişmeleri anlattı. Bekleviç, 10 gün içinde ikinci ziyaretini gerçekleştirdiği Kars'a ilk gelişinin 2009 yılının 12 Ekim'inde Türkiye-Ermenistan arasında Zürih'te imzalanan iyi niyet protokolüne denk geldiğini vurguladı. 12 Ekim günü Ermenistan sınırına sembolik bir girişimde bulunduklarını ve sınırı geçtiklerini hatırlatan Bekleviç, bu girişimin bir düşmanlık değil, barış ve kardeşlik taleplerini anlatmak olduğunu ifade etti. Eleştirilerin yanında olumlu yaklaşımlar aldıklarını da vurgulayan Bekleviç, "Şimdi de bu girişimlerimizi bir adım daha ilerlettik ve yerel referandum sandığı getirdik. Bunu Kars şehir merkezine kuralım vatandaş kapının açılmasını isteyip istemediğini 'evet', 'hayır' oylarıyla ortaya koysunlar. Biz Kars halkının kapının açılmasından yana oy kullanacağından eminiz." diye konuştu.

Bekleviç protokollerin imzalanmasından bir yıl sonra kapı halen kapalıysa bunun altının doldurulması gerektiğine inandığını dile getirerek, şöyle devam etti: "Aslında bizim sınırı geçmemiz 2'nci Zürih başlangıcıydı. Biz bu çalışmaları 6 aydır sürdürüyoruz. Bu süre içinde Ermenistan'dan gençler bizi davet etti, biz de Erivan'a gittik. 4 gün kaldık. Bu süre içinde 40 STK ile görüşme yaptık. Ermeni ve Türk gençlerden oluşan dostluk grubumuz şu anda bin kişiye ulaştı. Aslına bakarsanız sınır fiilen açıktır. Biz İstanbul'dan Ermenistan'a uçakla gidiyoruz. Sınır sadece Kars'a kapalı. Bu da Kars'a işsizlik olarak geri dönüyor. TÜİK raporlarına da bu yansıdı. Kars'ın ithalat ve ihracatta ne kadar geri kaldığını görüyoruz. Burada topu tamamen siyasete atmak istemiyorum. Önemli olan toplumun genel refahıdır."

Kapının açılmasının Azerbaycanlılara olumsuzluk doğurmayacağına da inandığını söyleyen Bekleviç, "Aksine Kafkaslar'daki huzur bölgeye kazanım getirir. Kapının açılması Karabağ sorunu için de olumlu olur. Düşmanlıklar sorunlarla çözülmez." ifadesini kullandı.

Ermenistan sınırını geçmelerinden sonra Rus gizli servisinden kendilerine 3 defa cevap geldiğini de anlatan Bekleviç, "Sınır komutanı bizim sınır geçme girişimimizi 'şov' olarak değerlendirince biz de fotoğraflarla ispatladık. Sonra bunlar gidip nehrin derinliğini ölçtüler. Sınır onların bu kadar kafalarına takılıyorsa başka şeylerle ilgilensinler. Biz sınırı gezdiğimizde büyükbaş hayvan dışkılarıyla, çikolatalarla, çöplerle karşılaştık. Bu da sınırdan binlerce insan ve hayvanın geçtiğini gösterir. Bizimle uğraşacaklarına sınır güvenliğinde bunlara odaklansınlar." şeklinde konuştu.

Bekleviç ayrıca, Türkiye'nin komşu ülkelerle ilişkilerini geliştirdiğine dikkat çekerek, GTP olarak buna destek verdiklerini, bunun da gerçek bir vatanseverlik olduğunu söyledi. "Diplomasilerin yurt dışı çalışmaları desteklenmeli." diyen Bekleviç, 'Komşu komşunun külüne muhtaçtır' atasözünü hatırlattı.

Yakın zamanda yeniden Ermenistan'ın başkenti Erivan'a giderek Dışişleri Bakanı ile görüşeceklerini ifade eden Bekleviç, ardından da Türkiye'ye gelip Dışişleri Bakanı ve Başbakan'la görüşeceklerini, kapının açılması girişimlerini anlatacaklarını sözlerine ekledi.