"İşsizlik Adana'nın 15 yıllık sorunu, 'öldük, bittik' ifadeleri gerçeği yansıtmıyor"
Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Ümit Özgümüş, 2009 yılı verilerine göre yüzde 26,5 olan işsizlik oranının iyi analiz edilmesi gerektiğini dile geti
Adana İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, Sanayi Odası'nda toplandı. Toplantıda konuşan Özgümüş, özellikle basında araştırmadan çıkan "ah öldük, bittik" türü yazıların gerçeği yansıtmadığını vurguladı.
Adana'da 15 yıldan beri işsizlik oranının yüksek olduğunu aktaran Özgümüş, 1994'te Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki köy boşaltmaları nedeniyle yaşanan göç sonucu yaklaşık 500 bin kişinin kente geldiğini kaydetti. Şehirde yoğun göç alan mahallerde ortalama hane sayısının 9 ve doğurganlık oranının yüksekliğine işaret eden Özgümüş, "TÜİK geçen yıl ilk kez işsizlik rakamlarında Adana ve Mersin'i birbirinden ayırdı. Daha önce yüzde 16–17 civarında çıkan işsizlik oranı Adana'nın Mersin'den ayrı hesaplanmasıyla rakam yüzde 26,5'a çıktı. Son bir iki yılda Adana ekonomisinde bir gerileme söz konusu değil. Tamamı Adana ile Mersin'in işsizlik rakamlarının ayrı hesaplanmasıyla ortaya çıkan istatistikî bir sonuçtur." dedi.
Son yıllarda kentte ciddi yatırımların yapıldığına dikkat çeken Özgümüş, Çukobirlik gibi kimi tesislerin kapanmasının doğru bir karar olarak değerlendirdi. Özgümüş, şunları söyledi: "Çukobirlik'in kapanması gerekiyordu. Çünkü kuş mu deve mi olduğu belli olmayan garip bir mahlûkattı. Ne kamu, ne özel, ne de kooperatifti. Parasını çiftçi vermiş, kooperatif olarak kurulmuş. Yönetim kurulunu çiftçi seçiyor. Genel müdürünü Sanayi Bakanlığı atıyor. Kar ettiğinde –ki etmezdi– ortaklarına dağıtır, zarar ettiğinde Sanayi Bakanlığı kasasına para koyardı. Böyle garip bir yapıydı. Küresel ekonomiye geçilince bu kuruluşların ortadan kalkması gerekiyordu, kalktı. Onun için Çukobirlik'in arkasında 'ah vah edip' ağlamanın manası yoktur. O zaman çalışan 5 bin kişinin 2 bini zaten bankamatikçiydi. İşe gitmezdi, gider bankadan parasını çekerdi. Ama sadece Organize Sanayi Bölgesi'nde 200'ün üzerinde firma yeniden üretime geçti." Büyük bir kısmı ihracata yönelik faaliyet gösteren bu firmaların doğurganlık oranı yüksek göçle gelen nüfusun işsizliğine cevap vermediğine değinen Özgümüş, dejavantaj gibi görünen bu tablonun İş–Kur ve benzeri kurumların projeleriyle avantaja çevrilebileceğini ifade etti. Avrupa'daki emek yoğun sektörlerdeki döküm, tarım makineleri, plastik gibi yatırımların ille çekilmesi halinde işsizliğin önüne geçilebileceğini hatırlatan Özgümüş, Türkiye'nin eğitim sisteminin değiştirilmesini ve usta ile mühendis arasında çalışacak ara elaman yetiştirilen meslek liseleri sayısının artırılmasını istedi.
Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azmi Yalçın, Adana'da Eylül 2009'da 55 bin 176 kayıtlı toplam işsiz sayısının bu yılın aynı döneminde –yüzde 3,22'lik azalış ile– 53 bin 399'a gerilediğini söyledi.
Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, İş–Kur İl Müdürü Haşim Meydan, Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş ile diğer oda ve dernek başkanlarının katıldığı toplantıda konuşan Yalçın, Ocak–Eylül 2010 döneminde 24 bin 996 kişinin iş için İş–Kur İl Müdürlüğü'ne başvurduğunu kaydetti.
Yalçın, "İş–Kur'a alınan açık işlere 2009 ocak–eylül döneminde 13 bin 946 işsiz işe yerleştirilmiş. 2010 yılının aynı döneminde yüzde 57,78'lik artışla 22 bin işsiz görevlendirilmesi yapılmıştır. Bu yılın Eylül ayı sonu itibariyle 8 bin 291 kişi işsizlik ödeneği için başvuru yapmıştır. 2009 yılına göre başvuru yapan işsiz sayısında yüzde 33, 04'lük azalış olmuştur." dedi.
Bu yıl 3 bin 827 kişinin özel sektör işyerlerine yerleştirildiğini açıklayan Prof. Dr. Azmi Yalçın, bunun önceki döneme göre yüzde 62,98'lik artış anlamına geldiğini vurguladı. 2010 yılının dokuz ayında 275 eğitim ve istihdam programının açıldığını ifade eden Yalçın, 2 bin 642 erkek, bin 563'ü kadın olmak üzere toplam 4 bin 204 kişinin bu programlara katıldığını bildirdi.