Eğitim bilimleri sınavı kılavuzunda, başörtüsü yasağı ile ilgili ifade yer almadı

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın, 'bundan sonraki sınavlara başı kapalı olarak girilebileceği'ni duyurmasının ardından ÖSYM'nin internet sitesinde yayı

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın, 'bundan sonraki sınavlara başı kapalı olarak girilebileceği'ni duyurmasının ardından ÖSYM'nin internet sitesinde yayınlanan Eğitim Bilimleri Testi Sınavı Kılavuzu ile de durum kayıt altına alındı. Kılavuzda, "Aday, başı açık ve kılık kıyafetiyle ilgili mevzuata uygun bir şekilde gelmemişse sınava alınmayacaktır. Bu kurula uymayan adaylar sınava alınsa bile sınavları geçersiz sayılacaktır." ifadeleri yer almadı.

Kılavuzda yer alan bilgilere göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'öğretmenlik' kadroları için KPSS'ye başvuran adaylar, Eğitim Bilimleri Testi Sınavı'na girmek zorunda. Öğretmenlik kadrolarına yapılacak atamalar için nasıl başvurulacağı ve atamaların nasıl yapılacağı, Bakanlık tarafından adaylara duyurulacak. Sınav sonuçları sınav tarihinden itibaren iki yıl geçerli olacak. Sınav, 31 Ekim 2010 tarihinde 81 il merkezi ve Lefkoşa'da yapılacak. Sınavda çoktan seçmeli sorulardan oluşacak testler uygulanacak, cevaplar cevap kâğıtlarına işaretlenecek, cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucularla okunacak ve bilgisayarla değerlendirilecek. Sınav sonuçları, adayların adreslerine postalanacak. Bir adayın sınavının geçerli sayılarak cevap kağıdının değerlendirilebilmesi için, sınava, Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi'nde yazılı olan salonda girmesi, kopya eylemine karışmamış olması, cevap kâğıdına T.C. kimlik numarasını doğru olarak kodlaması, soru kitapçığının kapağına T.C. kimlik numarasını, adını ve soyadını yazmış olması, kullandığı soru kitapçığının türünü cevap kâğıdına doğru olarak işaretlemiş olması,cevaplarını soru kitapçığına değil, cevap kâğıdına işaretlemiş olması, soru kitapçığını, cevap kâğıdını, Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi'ni eksiksiz olarak sınav görevlilerine teslim etmesi ve sınavın diğer kurallarına uyması zorunlu olacak. Bu kurallara uymayan adayların sınavları iptal edilecek.

ENGELLİ ADAYLAR

okuyamayacak derecede görme engelli olan adaylara karmaşık şekillere dayalı sorular

sorulmayacak, bu adayların sınav puanları sınavda sorulmayacak sorular gözönünde tutularak

hesaplanacak. Bu adaylar dışındaki engelli adayların sınav sonuçlarının değerlendirilmesi diğer

adaylar gibi yapılacak.

Adaylar beyan ettikleri bütün bilgilerin doğruluğundan sorumlu olacak. Beyanının gerçeğe

uymadığı tespit edilmesi halinde, geçen süreye bakılmaksızın bu sınavdan elde ettiği tüm haklarını kaybedecek.

Sınavdan sonra bile olsa kılavuzda kurallara uymadığı saptanan adayların, sınav sonuçlarından doğan hakları iptal edilecek. Sınava girme hakkı olmadığı halde sınava girip yüksek puan almak, memur olarak atanma hakkı doğurmayacak.

FARKLI TÜRDEKİ KİTAPÇIKLARDA SORULARININ VEYA SEÇENEKLERİN YERİ DEĞİŞECEK

Eğitim Bilimleri Sınavı, saat 9.30'da uygulanacak ve cevaplama süresi ikibuçuk saat (150 dakika) olacak. Sınavda bir soru kitapçığı ve bir cevap kağıdı kullanılacak. Sınavda kullanılacak soru kitapçıkları farklı türde basılacak. Farklı türdeki soru kitapçığında sorular birbirinin tamamen aynı olacak, ancak, soruların veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışı değişecek. Bu nedenle, her soru kitapçığı türünün cevap anahtarı farklı olacak. Soru kitapçığı türü, kitapçığın üzerinde ve iç sayfalarında basılı olacak.

ADAYIN YÜZÜNÜN KİMLİK TESPİTİNİ SAĞLAYACAK ŞEKİLDE AÇIK OLMASI GEREKECEK

Adayların, Sınava Giriş ve Kimlik Belgesinden başka, kimliğini gösteren fotoğraflı ve soğuk damga ile onaylı bir belge (sadece nüfus cüzdanı veya pasaport) getirmesi gerekecek. Sınavda salon görevlileri, adayın Sınava Giriş ve Kimlik Belgesindeki fotoğrafın adayı tanımada zorluk çıkardığı kanısı ile adaydan, kendisini kolaylıkla tanıtabilecek bir fotoğraf isteyebilecek. Bu amaçla, her adayın yanında kendini açık bir şekilde tanıtan kurallara uygun olarak çekilmiş bir fotoğraf bulundurması gerekecek. Her aday bu fotoğrafın arkasına mutlaka T.C. Kimlik Numarasını, adını ve soyadını yazacak.

Sınava Giriş ve Kimlik Belgesinin aslını, özel kimlik belgesini ve bir fotoğrafını yanında bulundurmayan aday, gerekçesi ne olursa olsun sınava alınmayacak; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacaktır.

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların bu belgeler dışında

herhangi bir eşyalarını sınav binalarına getirmemeleri gerekecek. Adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olması gerecek.

SINAVA KALEM- SİLGİ-KALEMTRAŞ GETİRİLMEYECEK

Adaylar sınava kalem, silgi, kalemtıraş, saat getirmeyecek. Bu gereçler bütün adaylara ÖSYM Başkanlığı'nca sağlanacak. Adayların sınava yiyecek, içecek, su getirmeleri de kesinlikle yasak olacak. Su ve şekerleme de adaylara ÖSYM tarafından sağlanacak.

Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri

tarafından elle ve dedektörle aranacak; çanta, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihaz sınav binasına kesinlikle alınmayacak. Sınav öncesinde, sınav esnasında ya da sınav sonrasında bina içerisinde cep telefonu veya her türlü elektronik cihaz taşıdığı tespit edilen adayın sınavı iptal edilecek. Bina girişinde yığılmaya yol açılmaması için adayların çanta ve benzeri eşyalarını sınava girecekleri binalara getirmemeleri, sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri, sınavdan en az bir saat önce sınav yapılacak bina önünde bulunması gerekecek.

Sınav başladıktan sonra, ilk 110 ve son 15 dakika içinde hiçbir aday sınav salonundan dışarı çıkarılmayacak.

SINAVDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR

Adayların sınav binasına, çanta, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihazla, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla (Bu araç, gereç vb. eşyalarla sınava gelen adaylar kesinlikle sınav binalarına alınmayacaklar..), cep bilgisayarı, saat ve her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, silah ve benzeri teçhizatla girmeleri; sınav süresince, birbirleriyle konuşmaları, kopya çekmeleri veya çekilmesine yardımcı olmaları, salondaki görevlilere soru sormaları, müsvedde kâğıdı kullanmaları veya cevaplarını başka bir kâğıda yazmaları, birbirlerinden kalem, silgi vb. şeyler alıp vermeleri, hesap makinesi, sözlük, sözlük işlevi olan elektronik aygıt vb. yardımcı araçlar kullanmaları, başkalarını rahatsız edecek şekilde bir şeyler yiyip içmeleri ve sınav düzenini bozacak başka davranışlarda bulunmaları sınav kurallarına aykırı olacak. Bu yasaklara uymadığı saptanan adayların sınavları iptal edilecek.

KOPYA EYLEMİNE KARIŞTIĞI BELİRLENEN ADAYLARIN CEVAPLARININ BİR KISMI YA DA TÜMÜ İPTAL EDİLECEK

Adayların test sorularına verdikleri cevapların dağılımları bilgi işlem yöntemleriyle incelenecek. Bu incelemelerden elde edilen bulgular, ÖSYM tarafından değerlendirilecek, ikili veya toplu kopya eyleminde bulunulduğu sonucuna varılan salonlarda, kopya eylemine karıştığı belirlenen adayların cevaplarının bir kısmı ya da tümü iptal edilecek. Bu nedenle adayların, kopya girişiminde bulunmamaları ve başkalarının kendilerinden kopya çekmelerini engellemek için cevap kâğıtlarını başkalarının göremeyeceği şekilde saklamaları gerekecek.