Özbekistan, yeni demir yolu hattıyla denize açılacak

Dünyada denize açılması için en az iki devlet sınırını kat etmesi gereken bir devlet konumunda olan Özbekistan, hayata geçirilmek istenilen yeni demir

Dünyada denize açılması için en az iki devlet sınırını kat etmesi gereken bir devlet konumunda olan Özbekistan, hayata geçirilmek istenilen yeni demir yolu hattıyla denize daha çabuk ulaşacak. Şimdiye kadar İran hattını kullanan Özbekistan bu kez Afganistan ve Pakistan üzerinden en kısa yoldan denize açılmayı planlıyor.

Özbekistan'ı denize ulaştıracak yeni demir yolu hattının büyük kısmı 30 yıla aşkındır silahların susmadığı Afganistan üzerinden geçecek. Yeni hat, şu anda yapımı devam eden ve Özbekistan'ı Afganistan'ın kuzeyindeki Mezarı Şerif kentine bağlayan demir yolu ağının devamı niteliğinde olacak. Yapımı şu anda Özbekistan tarafından sürdürülen ve Asya Kalkınma Bankası (AKB) tarafından finanse ettiği 75 kilometrelik demir yolu ağı, Özbekistan'ın Tirmiz kenti üzerinden Afganistan'ın Hayraton kentine ve oradan da Mezar'ı Şerif'e uzanıyor.

Çinli bir firma tarafından inşası düşünülen yeni demir yolu hattının güzergahı ise 'Özbekistan-Afganistan ve Pakistan' şeklinde olacak.

İlk etapta 5 milyar dolarlık bir maliyet biçilen yolun uzunluğu 700 kilometre olarak hesaplanıyor. Beş yılda tamamlanması beklenen demir yolu hattı Afganistan'dan sonra Pakistan üzerinden denize ulaştırılacak.

Yeni demir yolu hattı Orta Asya'yı denizle buluşturan en yakın ulaşım ağı olacak. Orta Asya ülkeleri şimdilik İran'ın Bandar Abbas Limanı üzerinden denize açılıyor. Yeni demir yolu hattını Çin'in Şincan Uygur Özerk Bölgesi de kullanacak.