Niğde'de Evde Sağlık Hizmetleri Dönemi

Niğde Sağlık Müdürü Bahattin İlter, sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde başlatılan evde sağlık hizmetlerinin il geneline yaygınlaştırıldığını söyledi.

Dünya nüfusunun giderek yaşlanmasıyla birlikte sağlıkta dönüşümde önemli bir yer alan evde bakım hizmetlerinin Türkiye'de de nüfusun yaşlanmasıyla önem arz ettiğini ifade eden İl Sağlık Müdürü İlter, yaşam süresinin artmasıyla birlikte yaşlı nüfus ve kronik hastalıklarda artış yaşandığını belirtti.
Niğde'de 2009 yılında başlatılan ancak dar bölgeleri kapsayan evde bakım hizmetinin il genelinle yaygınlaştırılarak artık tüm sağlık kuruluşları tarafından verilmeye başlandığını kaydeden İlter, "Geçici yada uzun süreli olarak yatağa bağımlı olup ta sağlık kuruluşlarına gelemeyen bireylerin muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında sağlanması, bu kişilere ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte verilmesi bizim için çok önemli. Randevu sistemi ile mesai saatleri içerisinde yürütülen bu hizmetler mesai saatleri dışında ise acil durumlar halinde 112 acil hizmetleri ile yürütülmektedir" dedi.
Evde sağlık hizmeti görevlilerinin hastalara teşhis koymadığını ancak daha önce ilgili uzman tarafından konulan tanı ve planlanan tedavi çerçevesinde hareket ettiğini kaydeden İlter, "Evde sağlık hizmeti alan kişiler, tıbbi zorunluluk hallerinde sorumlu tabibin gördüğü lüzum üzerine en uygun sağlık kurum veya kuruluşuna sevk edilir. Bu nedenle birimler arasındaki iletişim ve koordinasyonu sağlamak için evde sağlık hizmetleri iletişim ve koordinasyon merkezi kurduk. Yine Niğde Devlet Hastanesi, Bor Devlet Hastanesi ve Dr. Doğan Baran Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanelerimizde de evde sağlık hizmetleri birimleri kuruldu. Aynı hizmet artık ilçe hastanelerimizde de verilmeye başladı" diye konuştu.