BDDK reddettiği tahvil ihracına izin verdi

BDDK, dün yaptığı basın duyurusuyla bankaların yurtiçinde de tahvil çıkarmalarına izin vereceğini açıklad...


BDDK, dün yaptığı basın duyurusuyla bankaların yurtiçinde de tahvil çıkarmalarına izin vereceğini açıkladı. Bu yıl içinde ilk kez Finansbank yurtiçinde 1 milyar TL civarında bir tahvil ihraçında bulunmak için BDDK'ya başvurmuş ancak BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, konuyu piyasalardaki gelişmeleri dikkate alarak değerlendireceklerini açıklamıştı. Sektörde Finansbank'ın yanı sıra Akbank, İş Bankası ve Garanti gibi büyük bankaların tahvil ihraçına ilişkin planları bulunuyor. BDDK yurtiçi tahvil ihraçında sermaye yeterlilik rasyosu  yüzde 12'nin üstünde olan bankalara izin verecek. Sektörde Haziran 2010 verilerine göre sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 12'nin altında olan banka yok.

Sermaye gücünde tahvil
Tahvil ihracı için açıklanan şartlar bankaların beklentileri yönünde çıktı. BDDK, yurtiçi tahvil ve bono ihracı şartlarını bankaların bilanço büyüklüklerine bağladı. A bankası için farklı B bankası için farklı şartlar değil, bankalar finans güçleriyle orantılı olarak tahvil çıkaracak. Bono ve tahvil ihraçlarını yatırım ve mevduat bankalarından şartları yerine getiren her banka gerçekleştirebilecek. BDDK bankaların bono ve tahvil ihraçlarına sınırlama getirmede özkaynak, tasarruf mevduatı, aktif büyüklük ve sermaye yeterlilik oranlarını dikkate alacak.
Buna göre 5 milyar lira özkaynağa, 12 milyar lira tasarruf mevduatına, 40 milyar lira aktif toplamına ve yüzde 17 sermaye yeterlilik rasyosuna sahip olan bir bankanın ihraç limiti 2.64 milyar lira olacak.

Â