Alman denizci, savaştan 65 yıl sonra Kardeniz''de batırdıkları denizaltıyı görmeye geldi

2. Dünya Savaşı''nda Karadeniz''de mürettebatı tarafından batırılan üç Alman denizaltısından biri olan U-20''nin mürettebatından Alman Gard Enders(85)

2. Dünya Savaşı''nda Karadeniz''de mürettebatı tarafından batırılan üç Alman denizaltısından biri olan U-20''nin mürettebatından Alman Gard Enders(85), savaştan 65 yıl sonra, batırdıkları denizaltıyı görmeye geldi. Savaştan uzun yıllar sonra batığı görecek olmasının kendisini heyecanlandırdığını söyleyen Enders, "En çok görmek istediğim şey U-20''nin batığını görmekti. Burada olduğum için çok mutluyum." diye konuştu.

2.Dünya Savaşı''nda Almanların Rus gemilerini batırmak üzere Karadeniz''e gönderdiği, savaşın sona ermesinin ardından Rusların eline geçmemesi için mürettebatı tarafından batırılan üç denizaltıdan biri olan U-20''nin mürettebatından Enders, Kültür ve Turizm Bakanlığı''nın davetlisi olarak Türkiye''ye geldi. 4 Alman gazeteci ve doktoru eşliğinde batığın bulunduğu Sakarya''nın Karasu ilçesine gelen Enders, otele yerleştikten sonra Türkiye''nin ikinci büyük longozu olan Acarlar Longozu''nda öğle yemeği yedi.

Savaştan 65 yıl sonra batığın bulunduğu yere gelerek anılarını yeniden yaşayan Alman denizci Enders, uzun yıllar sonra batığın bulunduğu yere gelmesini kendisini heyecanlandırdığını söyledi. Bir gazetecinin U-20''nin bulunduğunu duyduğunda neler hissettiniz? Sorusuna Enders; "Bulunmasını istemiyordum. Çünkü o günleri yaşamak istemiyordum. Elime ulaşan denizaltı fotoğrafları çok kayda değer görüntüler değildi. Denizaltı uzun süre suyun altında bulunması sebebiyle tanınmayacak düzeydeydi." diye konuştu.

Savaş döneminin çok kötü zamanlar olduğunu kaydeden Enders, 41 bin Alman denizciden 9 bininin ülkesine geri dönebildiğini ifade etti. Karadeniz''deki 3 denizaltının Rusların eline geçmemesi için batırıldığını anlatan Enders, şunları söyledi: "Rus kuvvetlerinin eline geçirilmesini istemediğimiz için Karadeniz''de U-20''yi batırdık. Başka bir alternatifimiz yoktu. Rusların ele geçirdiği bazı gemiler onarıldı ve Alman mürettebatları öldürüldü. Şunu özellikle belirtmek istiyorum, 41 bin Alman denizciden 9 bini hayatta kalıp geri dönebildiler. Çok kötü zamanlardı. İnsanlar arasında barışın sürmesini istiyorum. Bugün burada çok mutluyum. Karasu''ya gelmek beni çok mutlu etti. 65 yıldan bu yana çok değişmiş. İnsanlar hangi dilden olursa olsun rahatça anlaşabiliyorlar."

En çok görmek istediği şeyin U-20 nin batığı olduğunu dile getiren Enders; "Bu bölgede bu kadar ilgi göreceğimi düşünmüyordum. Bu durum beni çok şaşırttı. Bir yandan çok mutlu oldum. Uzun bir aradan sonra yeniden gelmek beni heyecanlandırdı." ifadesini kullandı.

Enders, yarın kıyıdan yaklaşık 4 kilometre açıkta bulunan batık denizaltının bulunduğu yere gidecek. Alman gazeteciler, burada dalış yaparak U–20 denizaltısını görüntüleyecek. Dalışa uygun derinlikte bulunan U–20 denizaltısının dalış turizmine kazandırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı''nca başlatılan proje kapsamında, batığın tanıtımına yönelik çekimler yapılacak. Denizaltının çekimleri, Berlin Uluslararası Turizm Fuarı(ITB)''nda gösterime sunulacak.

Karasu''da, mürettebatı tarafından batırılan 4,1 metre eninde 42,7 metre uzunluğundaki U–20 denizaltısı, Temmuz 1994 yılında, Karasu açıklarında yapılan bir tatbikat sırasında keşfedildi. Batığın kule derinliği 18, dip derinliği ise 23 metre.