Kültür forumunda Kusturica tartışması

Avrupa kültür hayatının önemli aktörleri karşımızda olunca birkaç gündür Türkiye gündemini meşgul eden, k...


Avrupa kültür hayatının önemli aktörleri karşımızda olunca birkaç gündür Türkiye gündemini meşgul eden, kültür ve politikanın çatıştığı bir sorunla ilgili fikirlerini sorduk: Emir Kusturica 'nın Antalya Film Festivali 'ne jüri üyesi olarak davet edilmesi üzerine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay 'ın festivale gitmeyi reddetmesini.
A Soul for Europe Strateji Grubu Üyesi Farid Tabarki "Bu her zaman tartışılan bir konudur. Bir insanı eserinden hangi noktada ayıracaksın? Bence önce diyalog gerekir. Eğer Bakan gibi oraya gitmeyi reddederseniz geriye konuşacak bir şey kalmaz" dedi.
AP Üyesi, Kültür ve Eğitim Komitesi Başkanı Doris Pack ise Günay'dan yana tavır takındı: "Antalya Film Festivali düzenlenmeye, izlenmeye ve Kültür Bakanı'nın katılmasına değecek bir festival. Ancak sorun şurada; ne kadar iyi filmleri olursa olsun Antalya Film Festivali Kusturica 'yı neden jüriye davet ediyor? Provakatif bir hareket. Bence hata Kusturica 'nın jüri olarak davet edilmesinde. Bu durumda Kültür ve Turizm Bakanı da orada durup savaş yanlısı birinin elini sıkmak istememiş olabilir. "

Hilmi Yavuz'dan sert çıkış!
Forumun ilk gününde ana tema  "AB'nin genişlemesi ve dünya haritasındaki konumu bağlamında kültür politikalarının yeniden değerlendirilmesi ile küresel sorunların ele alınmasında kültürün sunduğu olanaklardan yararlanılması"ydı.
Konuşmacılardan Hilmi Yavuz, oturumun belirleyicisi oldu. Yavuz, "Avrupa Birliği bir medeniyet projesidir. Bu medeniyete ait olanların projesidir. Türkiye 'nin Avrupa ile ilişkisi ise aidiyetle değil mensubiyetle tanımlanabilir" dedi. Yavuz, Bu forumda konuşulanları, "Burada Avrupa Birliği'nin içindeki meseleler söz konusu ediliyor. Tam üye olmadığımız sürece bizimle ilgisi yok " sözleriyle eleştirdi.
Avrupa Parlamentosu Kültür ve Eğitim Komitesi Başkanı Doris Pack Yavuz'a itiraz ederek şunları söyledi:  "Avrupa Birliği bütün Avrupa demek değil. Burada konuştuklarımızdan hangisi Türkiye 'yi ilgilendirmiyor olabilir? Türkiye eğitim ya da kültür konusunda işbirliği yaptığımız bir ülke".