'Kredi kartı kullanımı vergi gelirini artırıyor'

Gazi Üniversitesi, Maliye-Vergi Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi'nce yapılan araştırmada, her 1.000 T...


Gazi Üniversitesi, Maliye-Vergi Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi'nce yapılan araştırmada, her 1.000 TL'lik nakit kullanımı yerine 1.000 TL'lik kredi kartı kullanımının vergi gelirlerini 20 TL artırdığı bildirildi.
Gazi Üniversitesi İİBF Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot'un önderliğinde, Prof. Dr. Cem Kılıç ve Doç. Dr. İbrahim Tokatlıoğlu'nun hazırladığı rapora ilişkin verileri, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) bir kampanyayla açıkladı. Raporda şu görüşler yer aldı:


GSYH'E ETKİSİ: Kredi kartı harcamaları aylık yüzde 10 arttığında, GSYH da ayda ortalama yüzde 7.12 artıyor. Dolayısıyla kredi kartı harcamaları yüzde 10 arttığında GSYH ortalama 5 milyar 200 milyon TL artıyor. Ayrıca kredi kartı kullanımının yaygınlaşması GSMH'da yaşanacak dalgalanmaları azaltır. Bu anlamda kredi kartı kullanımı 'otomatik stabilizatör' görevi görüyor. GSYH'da meydana gelen değişimlerin yaklaşık yüzde 10'u kredi kartı harcamalarından kaynaklanıyor.

İSTİHDAMA KATKI: Kredi kartı harcamalarındaki her yüzde 1'lik artış, istihdamda ilk yıl 1.800 kişilik, ikinci yılda ise 9.000 kişilik yeni istihdam yaratıyor. 2008-2009 yılları arasında krize rağmen istihdamdaki 101 bin kişilik artışın yaklaşık 8.500 kişilik kısmı nakit yerine kredi kartı kullanımı sonucu oluştu.

ENFLASYONU DÜŞÜRÜYOR: Para arzındaki bir artış aynı dönemde enflasyonu 0.17 oranında artırırken, kredi kartı harcamaları aynı dönem enflasyonu 0.017 oranında düşürüyor. Kredi kartı harcamaları, talebi, dolayısıyla üretimi artırırken, harcamanın enflasyonist etkisi 6 ay sonra ortaya çıkıyor. Para arzı artışının etkisi hemen enflasyona yansırken (enflasyonu artırırken) kredi kartı harcaması artışının enflasyonu artırıcı etkisi yaklaşık 6 ay sonra ortaya çıkıyor.
 
VERGİ GELİRİ ARTIYOR: Kredi kartı harcamalarındaki yüzde 1'lik artış vergi gelirlerini yüzde 0.85 artırıyor. 1.000 TL'lik nakit kullanımı yerine 1.000 TL'lik kredi kartı kullanımı vergi gelirlerini 20 TL artırıyor. Kayıt dışı ekonominin yüzde 50 olduğu düşünüldüğünde, kayıt dışı işlemlerin kredi kartı ile yapılmış olması durumunda vergi gelirleri 85 milyar TL artmış olacaktı. Kart kullanımındaki artış kayıt dışını azaltacak ve böylece vergi gelirlerinde yüzde 33 artacaktı.


23 Ekim'de yeni kampanya başlıyor
BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, "Kredi Kartı Bilinçli Kullanıldığında Hayata Değer Katar" sloganıyla 23 Ekim'de başlatacakları kampanyada, "kartlı ödeme sistemleri ekonomiye katkı sağlıyor", "kayıt dışı ekonomi azalıyor, vergi gelirleri artıyor", "yeni iş imkanları yaratılıyor, işsizlik azalıyor", "nakit arzı azalıyor, enflasyon düşüyor" şeklinde 4 ana mesaj kullanıldığını bildirdi.
Özinal, bir soru üzerine, takibe düşmüş kişilerle ilgili bir soru üzerine kartlarda yaşanan sorun artışının işsizlikle çok paralel olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:
"Türkiye'deki artışların çıktığı noktalar Avrupa, ABD ve diğer ülkelerin gerisinde kaldı. En son yapılan analizde de daha önce yüzde 10'ların üzerinde olan borçluluk oranı eylül döneminde yüzde 9'ların altına gerilemiş durumda, yüzde 8.6'lık bir oran... Dolayısıyla işsizliğin, ekonominin düzelmesine paralel bu oranın da hemen reaksiyon verip yüzde 9'ların altına geldiğini görüyoruz."


'Harcamalar ödüllendirilmeli'
Prof. Dr. Şükrü Kızılot, kredi kartı ile yapılan harcamaların kayıt dışılığı önleme başta olmak üzere bir dizi olumlu etki yaratarak gelir artırıcı bir işlev gördüğüne dikkat çekerek, "Bazı Avrupa ülkelerinde kredi ve banka kartı ile harcamaları arttırmak için ödül ve teşvik uygulamaları var. Türkiye'de de bu düşünülebilir. Ödüle yönelik uygulamalar fiş ve fatura almayı hızlandırabilir. Vergi iadesi uygulaması kalktıktan sonra kredi kartlı ile harcama alışverişlerin belgeli olması açısından büyük önem kazandı" dedi.
Kızılot, kredi kartı harcamalarında meydana gelecek sadece yüzde 1 oranındaki bir artışın vergi gelirlerini binde 8.5 oranında artırdığını söyledi.
Doç. Dr. İbrahim Tokatlıoğlu da, krizde harcamaların kredi kartları ile yapılmasının tüketici talebindeki sert düşüşleri engellediğinin, kriz döneminde, firmaların toplam satışları içinde kredi kartlı satışlarının payının, yüzde 40'a çıktığının gözlendiğini belirtti. 
Prof. Dr. Cem Kılıç ise, araştırma sonucunda kredi kartlarının kayıt dışı ekonomiyi azaltması sayesinde, kayıt dışı çalışanların sayısını azalttığının görüldüğünü ifade ederek, "Kredi kartı harcamalarındaki her yüzde 1'lik artış, istihdamda ilk yıl 1800 kişilik, ikinci yılda ise 9 bin kişilik yeni istihdam yaratılmasını sağlıyor. 2008-2009 yılları arasında krize rağmen istihdamdaki 101 bin kişilik artışın yaklaşık 8 bin 500 kişilik kısmı nakit yerine kredi kartı kullanımı sonucu oluştu" dedi.


46.2 milyon adet kredi kartı var

Kartlı ödeme sistemleri AdetBanka kartı 67.391.063 (Avrupa'da 2'nci)
Kredi kartı 46.221.053 (Avrupa'da 3'üncü)
ATM 26.607
POS 1.817.177 (Avrupa'da1'inci)
* Aylık ciro 19 milyar TL (Avrupa'da 4'ncü)



Taksit sayısı 6.5'e çıktı- Kriz sonrasında kredi kartı kabul eden firmaların satışlarındaki artış ortalama yüzde 27.5 iken, kredi kartlı alışverişlerdeki artış oranı yüzde 33 oldu.
- Krizden önce ortalama taksit sayısı 4.6 iken, kriz sonrasında 6.5'e çıktı.
- Krizde yetersiz bakiye uyarısı yüzde 58.7 oranında arttı.