Gates 'Türkiye'ye baskı yok' dedi ama...

Washington'da 29'uncusu yapılan Amerikan-Türk Konseyi toplantılarının gündemi füze kalkanı projesi oldu. Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates, füze savunma sistemi konusunda Türkiye'ye baskı yapılmadığını yineledi, ama Türkiye'nin desteğini beklediklerini tekrarladı.

Washington'da 29'uncusu yapılan Amerikan-Türk Konseyi toplantılarının gündemi füze kalkanı projesi oldu. Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates, füze savunma sistemi konusunda Türkiye'ye baskı yapılmadığını yineledi, ama Türkiye'nin desteğini beklediklerini tekrarladı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de konunun NATO müktesebatı içinde ele alınması gerektiğini söyledi.

Amerikan-Türk Konseyi'nin toplantıları iki ülke arasındaki ilişkileri konu alıyordu. Ancak toplantılarda ağırlıklı konuşulan madde, ABD ile Türkiye arasındaki füze kalkanı projesi oldu.

Toplantının konuşmacılarından biri ABD Savunma Bakanı Robert Gates'ti. Gates, proje hakkında "TÜrkiye ile konuyu askeri, siyasi ve teknik yönleriyle görüşüyoruz ama basında çıkan haberlerin tersine baskı yapmıyoruz. Türkiye'den füze savunma sistemleri konusunda Lizbon'daki NATO Zirvesi'nde destek bekliyoruz" dedi.

Robert Gates'den sonra konuşma yapan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise, "Muhtemel bir füze savunma sisteminin amacı, müttefiklerin topraklarını, nüfuslarını ve askeri güçlerini balistik füze saldırısı tehdidinden koruma çerçevesinde kalmalı" diye konuştu.

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Vershbow da Türkiye ile ABD Arasındaki silah alım konularında kongredeki siyasi atmosfere dair konuştu.

Vershbow, Türkiye'nin İsrail ve İran'la ilgili söz ve eylemlerinin ABD'nin destek verdiği bazı önemli projelerde kısa vadede ilerleme sağlanmasını zorlaştıran bir siyasi iklim yarattığını belirtti.

Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da ABD-Türkiye ilişkilerine değindi. Siniroğlu, "Daha güzel bir dünya için Türkiye, bu hedef uğrunda ABD'nin yanındadır ve yanında olmaya devam edecektir" dedi.

Yine toplantılada konuşan eski kongre üyesi Robert Wexler da eksen kayması tartışmaları hakkında konuştu.

Wexler, "Türkiye Doğuya yöneliyor diyenler Türkiye'yi anlamıyor. Türkiye, yeni kurduğu etkisini kullanıyor, bundan korkmak yerine takdir edilmeli" dedi.

Wexler Türkiye'nin Ortadoğu konusundaki duruşunu da eleştirdi, "Ortadoğu konusunda farklı görüşlere sahip olmak doğal ama Hizbullah, Hamas ve İran'la ilgili inkar edilemez gerçekleri aklamak kabul edilemez" diye konuştu.