Çorum Ziraat Odası Toprak Tahlil Laboratuarı Hizmete Girdi

Çorum Ziraat Odası tarafından kurulan Toprak, Bitki, Yaprak ve Sulama Suyu Analiz Laboratuarı hizmete girdi.

140 bin TL'ye mal olan laboratuarda özellikle yanlış gübre kullanımına bağlı olarak oluşan ürün kaybını en aza indirilerek, toprağa uygun ürünler ekilmesinin teşvik edilmesi amaçlanıyor.
Ziraat Odası Başkanı Selahattin Biçer, laboratuarla Çorumlu çiftçilerin doğru gübre kullanarak, yanlış gübre kullanımına bağlı mahsul kaybını en aza indirmeyi amaçladıklarını belirterek, Türkiye'nin yanlış gübre kullanımına bağlı olarak yıllık mahsul kaybının 8 milyar dolar seviyesinde olduğuna dikkat çekti.
Toprak tahlil laboratuarının son teknoloji cihazlarla donatıldığını anlatan Biçer, laboratuarın öncelikle merkezdeki çiftçilere hizmet vereceğini, ileriki aşamada ise ilçelere vereceklerini kaydetti.
Çorum'da yanlış gübre kullanımına bağlı olarak ürün kaybını en aza indirmek adına oda olarak kurdukları laboratuarla üzerlerine düşen görevi yaptıklarını anlatan Biçer, "Şimdi iş Çorum çiftçisine düşüyor" dedi.
Laboratuarda tahlil başına 30 TL ücret alınacağını da açıklayan Biçer, "3 tarlanın analizi 90 TL tutar ama bunun yanında sadece 3 tarlaya fazla gübre atmanın maliyeti 500-600 TL civarındadır. Buna yanlış gübre kullanımına bağlı ürün kaybını da eklediğimizde toprak tahlili her açıdan Çorum çiftçisinin yararına ve menfaatine olacaktır" diye konuştu.
Laboratuarın şimdilik sadece toprak tahlili yapacağını, ancak ileriki aşamalarda bitki ve su tahlili yapacaklarını anlatan Biçer, 50 dönüme kadar zorunlu olan toprak tahlillerinde dönüm başına 2,5 TL devlet desteği verildiğini, zorunlu olmamasına karşın 50 dönümün altındaki tarlalar için yapılacak analizlerde de 2,5 TL'lik destek verildiğini açıkladı.
Biçer, konuşmasının ardından 1 ziraat mühendisi, 2 kimya mühendisi ve 1 kimya teknikerinin görev aldığı laboratuarın bölümlerini gezdirerek, laboratuar sorumlusu Ziraat Mühendisi Gökhan Cihanoğlu'ndan laboratuarın bölümleri hakkında bilgi aldı.