Suriye Devlet Başkanı Esad'dan Suudi Arabistan'a "istişare" ziyareti

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, bugün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a geliyor. Riyad'da Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz El-Suud ve

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, bugün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a geliyor. Riyad'da Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz El-Suud ve Esad başkanlığında mini bir Suudi Arabistan-Suriye zirvesi yapılacak. Zirvede ikili ilişkiler ve bu ilişkilerin çeşitli alanlarda geliştirilmesinin yanı sıra, Arap-Arap ilişkileri, bölgesel ve ulusal konuların ele alınması bekleniyor.

Suudi Arabistan Haber Ajansı'nın haberine göre Suriye lideri bugün Suudi Arabistan'a yapacağı "istişare ziyaretinde" Kral Abdullah ile görüşecek. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Beyrut'a dünyanın ve özellikle İsrail'in yakından takip ettiği ziyaretinin üzerinden yetmiş iki saat geçmeden Esad'ın Suudi Arabistan'a gelmesi dikkat çekiyor.

İki liderin görüşmesinde Filistin'de ki son durumlar ve barış sürecinin yanı sıra Irak, Lübnan, Sudan ve Somali konularını ele alması bekleniyor. Suudi Kralı Abdullah, Suriye'ye iki ülkenin yakınlaşması amacıyla Ekim 2009'da yaptığı ilk ziyaretin ardından geçtiğimiz Temmuz ayında Şam'ı ziyaret etmiş ve Esad'la görüşmüştü. Esad'da geçtiğimiz Ocak ayında Riyad'ı ziyaret etmişti.

Ayrıca Suudi Kralı Abdullah'ın geçtiğimiz Temmuz ayında Şam'da Suriye lideri Esad'la yaptığı görüşmenin ardından iki lider aynı uçakla Beyrut'a geçip Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'la üçlü zirve yapmıştı.