Safranbolu'nun 213 yıllık saat kulesine bakıcı arıyor

Tarihi evleri ile meşhur Safranbolu'nun 213 yıllık saat kulesinin saatini kuracak, bakımını yapacak, turistlere kule hakkında bilgi verecek gönüllü ar

Tarihi evleri ile meşhur Safranbolu'nun 213 yıllık saat kulesinin saatini kuracak, bakımını yapacak, turistlere kule hakkında bilgi verecek gönüllü aranıyor. 45 yıldır saat kulesinin bakımını yapıp haftada bir saati kuran 67 yaşındaki kundura ustası İsmail Ulukaya, kendisinden sonra bu işi yapacak birini bulamamanın endişesini taşıyor.

'Safranbolu halkının cebine birer saat koyacağım' diyerek 1794 yılında Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından İngiltere'ye sipariş edilen ve 1797 yılında gemi ile Safranbolu'ya getirilen saat, Kale mevkiinde ki kuleye kondu. Kuledeki saatin 1965 yılından beri bakımını ve kurma işlemini yapan 67 yaşındaki kundura ustası İsmail Ulukaya, Safranbolu halkından ata mirasına sahip çıkmasını istiyor. 11 yıldır da ilçeye gelen turistlere saat kulesini gezdirip bilgi veren İsmail Ulukaya'dan sonra bu görevi alacak bir kişi bulunmuyor.

Ulukaya, 1797 yılında 3. Selim'in Safranbolulu Sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından Kale mevkiinde yaptırılan saatin İngiliz malı olduğunu belirtip özelliklerini ise şöyle sıralıyor; "Türkiye'de bulunan tek zembeleksiz saat olma özelliğini taşıyor. Özel kurma kolu ile haftada bir kez kuruyorum. Saatin bakımı ve kurma işi hep gönüllü olarak yapılıyor. Bu işi bana ustam Rıfat Conkoğlu öğretti ve 1965 yılından beri saatin aylık, yıllık bakımı ve haftalık kurma işini yapıyorum. Eskiden Safranbolu'da ses olmadığı için, özel alaşımlarla yapılan Çanı sayesinde sesi her yerden duyulurmuş. Onun için herkes zamanını bu saate göre ayarlar ve böylece herkesin cebinde bir saat olurmuş. Saat başlarında o anki saat kadar, yarım saatlerde ise bir kere çan çalar. Zembeleksiz ağırlıkla çalışan bu saatin Türkiye'de bir başka örneği yok. Bildiğimiz kadarı ile de aynı saatin makine kısmından bir de İngiltere'de bulunuyor."

'ATA MİRASLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM'

Bu vatan kadar ata miraslarının da Türk Milletine emanet bırakıldığını belirten Ulukaya; "Türkiye'de 80'nin üzerinde saat kulesi bulunmakta. Ama maalesef saat kulelerinin bazılarının adları var kendileri yok olmuş. Şimdi Safranbolu saat kulesine benden sonra bakımını ve kurma işlemini yapacak kimse yok. Ben bu konuda yetkililere bilgi verdim ama maalesef bu işi öğrenip benden sonra işi yürütecek kimse gelmedi, gelmiyor. Bu iş gönül işi, sahip çıkma işi. Onun için Safranbolu halkından tarihi evlerine sahip çıktıkları gibi saat kulesine de sahip çıkmalarını istiyorum. Bunlar bize ata yadigârları, ata yadigârlarımıza sahip çıkmalıyız."

SAAT KULESİ HAKKINDA BİLGİ VERECEK KİMSE YOK

45 yıldır saatin bakımını gönüllü olarak yapan kundura ustası İsmail Ulukaya; "12 metre yüksekliğinde taş bir duvarın içinde bulunan bir yapı. Bakımsızlıktan dolayı harap bir vaziyette olan saat kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İl Özel İdare kaynakları ile 1999 yılında restore edildi. 11 yıldır ben aynı zamanda bu saat kulesinde gönüllü olarak rehberlik yapıyor ve gelen konuklara saat hakkında detaylı bilgiler veriyorum. Kadrosu olmadığı için benden sonra burada çalışacak ve bu ata yadigarımızı gelecek nesillere anlatacak kimse yok. En çok buna üzülüyorum. Sigorta ödeyemediğimiz için kimse de gelmiyor. Ayrıca saatin bakımını da yapacak kimse yok. Benimle birlikte bu ata yadigarı saatimiz Türkiye'deki diğer saat kuleleri gibi yok olup gidecek. Halbuki bu saati görmek için Dünya'nın dört bir yanından gelen konuklarımız var."

2009 YILINDA 35 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

1999 yılında turizmin hizmetine açılan saat kulesini ziyaret eden turist sayısı her geçen gün artıyor. İlk 7 yıl saat kulesine gelen kişilerin sayısı ve uyrukları hakkında bir bilgi tutulmazken, 2006 yılından itibaren tarihi hükümet konağının restore edilip Kent Tarihi Müzesi'ne çevrilmesiyle saat kulesine gelen ziyaretçi sayısı 2008 yılından itibaren kayıt altına alınmaya başlanıldı. 2008 yılında 28 bini yerli olmak üzere 30 Bin kişi ziyaret ederken, bu sayı 2009 yılında ise 31 bini yerli olmak üzere 35 bin turisti buldu. 2010 yılının ilk 9 ayında 9 bini yerli, 2 bin 400 yabancı turist ziyaret etti. Yabancı turistler arasında ise Uzakdoğu ülkelerinden gelen turistler ilk sırayı alıyor.