Nafaka Alamayan Eşleri Sevinderecek Teklif

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, ekonomik sıkıntı yaşayan eşin nafakasını ödeyememesinden dolayı mağdur olan eşe ve çocuğa devletin nafaka vermesini teklif etti.

MHP Milletvekili Yalçın, alacağını tahsil edemeyen eşlerin haklarının korunmasına yönelik olarak TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi. Teklif, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı bünyesinde, eşinden kendisi ve çocuğu için mahkemece bağlanan nafaka bedellerini tahsil edemeyen diğer eşin sorunlarına yardımcı olmak üzere, Nafaka Takip Müdürlüğü kurulmasını öngörüyor.
Teklife göre, mahkemelerce bağlanan ve İcra Müdürlüğü'nün kararı ile tahsilinin mümkün olmadığı anlaşılan nafaka alacakları, alacaklıların muhtaç olduklarının mülki amirce tespiti halinde müdürlük bütçesinden bir yıl süre ile ödenecek. Ödeme süresi muhtaçlığın sürmesi halinde bir yıl daha uzatılabilecek. Yapılacak ödeme ise aylık brüt asgari ücretten fazla olamayacak.
Kurum ödediği nafaka bedelleri miktarınca alacaklının halefi olup, borçludan tahsil hakkına sahip olacak. Nafaka alacaklısı, muhtaçlığı bittiğinde ya da borçlunun ödeme imkanı doğduğunda, durumu kuruma bildirmek zorunda olacak. Bu durumlarda ödeme sonlandırılarak, haksız ödemelerin iadesi sağlanacak. Bakanlar Kurulu, müdürlüğün bütçesine ayrılacak pay yanında, gerçekleşen her evlilik işlemi üzerinden bir miktar tahsile yetkili olacak.
Son 5 yılda 1 milyon boşanmanın gerçekleştiğine dikkat çeken Yalçın,
"Toplam aile sayısının neredeyse yüzde 10'u olan bu oran ürkütücü. Her yıl artarak devam eden boşanmalar nedeniyle kaç çocuğumuz aile sıcaklığından uzak, maddi ve manevi yetersizlikler içerisinde yaşam mücadelesi vermekte. Bu durumdaki çocukların suça itilmeleri, zararlı bağımlılıklara maruz kalmaları ve istismarları daha kolay olduğu için bu meseleye verilecek emek ve kaynak daha büyük sosyal maliyetler ödememek bakımından da önemli. Boşanmaların çok önemli bir kısmı ekonomik sıkıntılar ya da halk
tabiriyle 'geçim sıkıntısı' gerekçesine dayanmaktadır. Sayısız ev reisi ailesini geçindirecek bir işe ve gelire sahip değil. Bu şekilde başlayan huzursuzluk, ailelerin parçalanmasına sebep olmakta. Mahkeme kararlarının neredeyse tamamına yakınında nafakaya hükmedildiği görülecektir. Ev reisinin ailesini geçindirecek iş ve gelire sahip olmaması sebebine bağlı boşanmalarda, mahkemece bağlanan nafaka çok önemli oranda borçlusunun ödeme kabiliyetinin yokluğu sebebiyle tahsil edilememekte. Bu mağduriyeti eş ve
çocuklar bakımından gidermek adına ilgili devlet bakanlığı bünyesinde bir müdürlük kurulmasını, belli koşullar dairesinde tahsil edilemeyen nafaka alacaklarının bu kurumca alacağa halef olmak üzere ödenmesini teminen bu teklif verilmektedir" şeklinde konuştu.