Prof. Dr. Adem Doğangün: Türkiye deprem parametreleri bakımından şansız bir ülke

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Doğangün, depremlerde hasar düzeyini etkileyen parametrelerin, zemin, büyüklük, yerleşim yerine uzakl

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Doğangün, depremlerde hasar düzeyini etkileyen parametrelerin, zemin, büyüklük, yerleşim yerine uzaklık ve derinlik olduğunu söyledi. Doğangün, Türkiye'nin genelde bu parametreler konusunda şanssız bir konumda olduğunu kaydetti.

İnşaat Mühendisleri Odası Elazığ Şubesi tarafından düzenlenen ''Depremde yapı elemanlarının davranışı'' konulu seminer Öğretmenevi'nde yapıldı.

Seminere konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Adem Doğangün, Türkiye'nin depremler konusunda şanssız bir ülke olduğunu söyledi.

Doğangün, Bingöl depreminin hemen şehrin yakınında meydana geldiğini anımsatarak, en son Sumatra'da meydana gelen 9 şiddetindeki depremin sahilde hissedilmediğini ifade etti.

Doğangün, şunları kaydetti: Sumatra'da tsunamiden can kaybı oldu. Türkiye'de öyle bir deprem olsa zaten yer yerinden oynar. Denizde olduğu zaman depremin yıkıcı dalgaları sıvı ortamdan ilerlemiyor. Binaları yıkan dalgalar gelmiyor. Gelen kısım da aşırı bir yıkıma sebep olmuyor. O ülkelerde genelde denizde oluyor. Dolayısıyla yıkıcı etkileri gelmeyebiliyor yapıya kadar. Bizim öyle bir şansımız yok. Odak derinliğinde de çok şanssızız. Bingöl depremi 5 kilometre derinlikteydi. Ayağımızın dibinde. Kocaeli 16 kilometre. Ama başka ülkelerin 150 kilometre derinliklerde oluyor. O dalga gelene kadar zaten yıkıcı etkileri azalıyor. Dolayısıyla deprem öyle tek bir parametre ile karşılaştırılmaz. Biz şunların çoğunda maalesef diğer ülkelere göre daha şanssızız.''