Renault-Nissan 4 milyar avro yatırım yapacak

Renault Euromed Bölgesi Başkanı Chauvet, Renault- Nissan ittifakının elektrikli aracın üretimi için 4 milyar avro yatıraağını söyledi. Melih Gökçek '2.modelin adı Ankara olmalı' dedi. İbrahim Aybar ÖTV indirimi istedi

Renault-Nissan 4 milyar avro yatırım yapacak
Chauvet, elektrikli araçlar için elektrik tedarik ve altyapısı işbirliği protokolü imza töreninde yaptığı konuşmada, elektrikli araç teknolojisi konusunda Renault-Nissan ittifakının öncü bir rol oynama kararı aldığını belirtti.

Küresel ısınmanın nedenlerine değinen Chauvet, bu bağlamda değerlendirildiğinde Renault-Nissan ittifakının çevreye saygının çok önemli bir nokta olduğuna kanaat getirdiğini ifade ederek, bu sebeple elektrikli otomobillerin teknolojisini geliştirmeye karar verdiklerini bildirdi.

Chauvet, ''Kirliliğe karşı en güzel cevabı bu teknoloji veriyor. Tahminimiz 2020 yılında pazarın yüzde 10'unu elektrikli araçlar oluşturacak'' dedi.

Dünyada elektrikli aracın kitle pazarlamasında öncü şirket haline gelmeyi hedeflediklerini belirten Chauvet, şöyle devam etti:

''Bu amaçla önümüzdeki seneden itibaren 4 aracımızı piyasaya sürmekle başlayacağız. Bunun başında Bursa'daki fabrikada üretilecek olan Fluence modeli geliyor.

Renault-Nissan ittifakı dünyada elektrikli aracın üretimi için 4 milyar avro yatırım yapacak.

Elektrikli aracın başarılı olabilmesi için elverişli ortam ve şartlara ihtiyacı var. Elektrikli araçların fiyatının düşürülmesi ve termik motorlu araçlarla aynı seviyeye çekilmesi için yapılması gerekenler var. Bunun yanı sıra bir şarj ağının oluşturulması gerekiyor.

Elektrikli aracın yaygınlaşabilmesi için filo sahiplerinin de bu araçları kullanması ve satın alması gerekiyor.''

'TÜRKİYE AB'YE GİRMEK İSTİYOR'


Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, elektrikli araçlar için elektrik tedarik ve altyapısı işbirliği protokolü imza töreninde yaptığı konuşmada, çevre açısından enerji tüketiminin şekil değiştirdiğini ve elektrikli otomobil üretiminin de bunlardan biri olduğunu belirterek, belediye olarak Türkiye'de elektrikli otomobil konusunda öncülük yaptıklarını ve bunun için Renault yetkilileriyle temasa geçerek yapacakları elektrikli araçlardan ilk 100'ünü almak istediklerini söylediklerini bildirdi.

Gökçek, Türkiye'de Bursa'da yapılacak elekrikli otomobil üretiminde ikinci modelin adının Ankara olması gerektiğini, Renault Euromed Bölgesi Başkanı Jacques Chauvet'in ikinci modelin adının Ankara olacağı konusunda gayret sarfedeceğine söz verdiğini kaydetti.

Gökçek, ''Bu hem yaptığımız önceliğin bir manada tescili hem de Renault ile Ankara arasında özel bir ilişki olur. Bu olacak olursa inanıyorum ki Ankara'da bütün taksiler elektrik enerjisiyle çalışan şekle dönerler'' dedi.

Gökçek, taksicilerin bu konuda büyük avantajı olduğunu, benzinli bir aracın 100 kilometrede 25 liralık, mazotlu aracın 18 liralık ve elektrikli bir aracın ise 2,5 liralık tüketim yaptığını belirtti.

Türkiye'nin AB'ye girmek istediğini, ancak Fransa'nın Türkiye'nin AB üyeliğine karşı bir direnişi olduğunu ifade eden Gökçek, ''Bu direniş artık sona ermeli.

Fransa'nın bu manada bize karşı olan eğilimi Türkiye-Fransa ekonomik ilişkilerinde çok önemli bir yer alacağını düşünüyorum.

Hem ticaret hem siyaset ikisi bir arada oluyor. İkisini de istiyoruz. Bu desteği Büyükelçiden istirham ediyoruz'' diye konuştu.

RENAULT MAİS GENEL MÜDÜRÜ AYBAR

Renault MAİS Genel Müdürü İbrahim Aybar, motorlu taşıtların dünyadaki kirliliğin çok önemli bir bölümünü oluşturduğunu, bu nedenle sektörün artık kullanımda, sürüşte karbondioksit kirliliği emisyonu oluşturmayan teknolojilere doğru hızla yol almaya başladığını ve bu noktada Renault'un dünyada tüm markaların önünde öncü bir görev aldığını kaydetti.

Renault'un geliştirdiği yeni stratejilerle dünyanın ilk elektrik motorlu, sıfır karbondioksit emisyonu yayan araçların seri üretimi için karar aldığını belirten Aybar, bu araçların çok yakında, gelecek yıldan itibaren dünyanın yollarına çıkmaya başlayacağını söyledi.

Bu araçlardan birinin de Bursa'da Oyak-Renault fabrikalarında gelecek yıldan itibaren üretilecek olan dünyanın ilk sedan tipi aile otomobili elektrik motorlu Fluence olduğunu belirten Aybar, bu aracın gelecek yıl bu zamanlar Türkiye'den dünya yollarına çıkacağını kaydetti.

Aybar, şehirlerde bu araçların şarj edilmesini sağlayacak şarj istasyonlarının tesis edilmesi, yaygınlaştırılması ve işletime alınması gerektiğini ifade etti.

Hükümetten bu araçların satılabilir hale gelmesini sağlayacak gerekli mevzuat düzenlemelerini bir an önce yapmasını isteyen Aybar,

''EKK üyesi bakanlarımızla sürekli temas halindeyiz. Teker teker olumlu mesajlarını alıyoruz. Bu işte mesajları duyduk, eylem,hareket lazım. Vergi Yasasını ona göre değiştirmemiz gerekiyor.

Bu araçlar yola çıkarken belli desteklere ihtiyaç duyuyor. Biz bu teknolojiyi aldık, Türkiye'de satmamız şart ve satmak için de belli bir başlangıç dönemi olan en az 5 yıl biz Türkiye'de ÖTV konusunun hallolmasını, bu araçlarda ÖTV'nin alınmamasını bekliyoruz'' dedi.

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernard Emie ise Fransız şirketlerin Türkiye'nin ekonomik kalkınmasındaki rolünün son derece büyük olduğuna dikkati çekerek, 2010 yılında 10 milyar avro olan ikili ticaret hacmini 2012 yılında 15 milyar avroya yükseltmek istediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından Gökçek, Renault Euromed Bölgesi Başkanı Jacques Chauvet, Renault MAİS Genel Müdürü İbrahim Aybar elektrikli araçlar için elektrik tedarik ve altyapısı işbirliği protokolünü imzaladı.