Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş Türkü Bayramına Destek Çağrısında Bulundu

"Türkiye Türkü Bayramı"nın yapılmasına kısa bir süre kala Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ile Gazeteci-müziksiyen-araştırmacı Salih Şahin bir araya gelerek yapılan çalışmaları değerlendirdiler.

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş Türkü Bayramına Destek Çağrısında Bulundu
Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş'un makamında bir araya gelen ikili Türkiye'de ilk kez Kars'ta yapılacak olan "Türkiye Türkü Yarışması" hakkında bilgi alış verişinde bulundular.
Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 30 Ekim Kars'ın Kurtuluş töreni ve 31 Ekim "Türkiye Türkü Bayramı destek çağrısında bulundu.
Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kars'ta il kez düzenlenecek olan "Türkiye Türkü Bayramı"nda kaybolmaya yüz tutmuş, başka illere mal edilmiş, Kars türkülerinin ortaya çıkacağını kaydetti.
Başkan Nevzat Bozkuş; "29 Ekim'de başlayacak ve 3 gün sürecek olan 1'nci "Türkiye Türkü Bayramı" içinde çalışmalarımız devam ediyor. Gazeteci, müzisyen ve araştırmacı Salih Şahin'in girişimleri ile bu şölen gerçekleştirilecek. Hem sanatçıları hem de yarışmacılarımızı konuk edeceğiz. Bu etkinliği, 29, 30 ve 31 Ekim tarihleri arasında gerçekleştireceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yetkilileri ve TRT'den görevliler gelmişlerdi. Onlarının görüş ve önerilerini aldık. Sağ olsun Salih Şahin ve basın, yayın ve halkla ilişkiler müdürlüğündeki arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu bayram kamuoyunda da ciddi bir ses getirmiş durumdadır. Bu yıl birincisi yapılan türkü bayramımız gelecek yıllarda daha da katılımın bol olduğu bir şölen olarak devam edecektir" dedi.
YÖREYE AİT TÜRKÜLERİ TESCİL EDECEĞİZ
Gazeteci-Müziksiyen ve araştırmacı Salih Şahin, 1'nci düzenlenecek olan "Türkiye Türkü Yarışması"nda Kars ve yöresine ait türkülerin yeniden ortaya çıkarılarak tescillenmesine ve başka illere mal edilmesinin önüne geçeceklerini söyledi.
Salih Şahin; "Bilindiği gibi Kars'a ait birçok türkü başka illere mal edildi. Biz bunun önüne geçmek için bir takım çalışmalar başlattık. Bunlardan birisi de "Türküye Türkü Bayramı" Türkü bayramında ilk kez söylenecek, türküleri tescil edeceğiz. Böylece ilimizin yöremizin türkülerinin çalınarak başka illere mal edilmesini önleyeceğiz. Herkesin bildiği üzer şuanda birçok Kars'a ait türkü başka illere mal edilmiş durumda. Bu Türkülerin Kars'a ait olduğunu burada yapılan türkü şöleniyle bir kez daha gözler önüne sereceğiz" diye konuştu.
Kars Belediye Başkanlığı ve Halk Müziği Derlemecisi Salih Şahin tarafından hazırlanacak olan "Türkiye Türkü Bayramı"nda Kars tarihinde ilk kez 3 bayram bir arada kutlanacak. Cumhuriyet Bayramı, Kars'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu ve Türkiye Türkü Bayramı adı ile yapılacak olan etkinliklerin projesini Yazar Halk Müziği Derlemecisi Salih Şahin yaparken, Kars Belediye Başkanlığı da projeyi hayata geçirecek.
"Türkiye Türkü Bayramı"nda Türkü derleme dalı, Aşık türküsü dalı, türkü beste dalı ile yöresel türkü dalı olmak üzere 4 dalda yarışmacılar çağrılacak.
Derleme türkü dalında hiç duyulmamış söz ve müzik aranacak. Aşık türküsü dalında aşıklar halk müziği tarzında türkü yapacak. Yapılacak türkünün söz ve müziği duyulmamış olacak. Türkü beste dalında ise Cumhuriyet, Kars ve Türkü konulu besteler yapılacak.