Eskiden köpekleri av için bulunduran Ruslar, şimdi süs için evin baş köşesinde besliyor

Ruslar asırlardır köpeklere büyük ilgi duyuyor. Yıllar önce özellikle avcılık için yetiştirilen köpekler; son dönemlerde evi koruma, süs, partide vefa

Ruslar asırlardır köpeklere büyük ilgi duyuyor. Yıllar önce özellikle avcılık için yetiştirilen köpekler; son dönemlerde evi koruma, süs, partide vefalı bir arkadaş ya da yalnızlığın paylaşıldığı bir dost olarak görülüyor. Neredeyse her evin vazgeçilmezi haline gelen köpekler için düzenlenen organizasyonlar da hayli ilgi görüyor.

Rusların dünyaca en çok tanınan köpeği avcı 'Borzoy'. Borzoy cinsi köpek kurt avcısı olarak tanınır. Asırlar önce avcılığın aristokrasi eğlencesi olduğu yıllarda 'Borzoy' köpekleri avcıların vazgeçilmez parçasıydı. 19. yüzyılda Rusya'da yetiştirilen bu cins köpeklerin görünüşü zarif olsa da, saatte 60 kilometre hıza kadar ulaşabiliyor. Orta Asya'dan getirtilen Borzoy'un boyu 70 santimetreye kadar ulaşırken ağırlığı ise yaklaşık 40 kilograma kadar ulaşıyor.

1917 Bolşevik devriminin ardından Borzoy köpekleri neredeyse kayboldu. Ancak 19'uncu yüzyılın sonlarında Rusya'dan Batı Avrupa'ya ve ABD'ye götürülen bir kaç adet sayesinde Borzoy cinsi hayatta kalabildi. Günümüzde Borzoy özellikle hızı ve muhteşem görünüşü sayesinde tanınıyor.

Borzoy sahibi Nana Tributsina şöyle anlatıyor: "Bu köpekler çok aristokrat. Diğer köpeklerden farkı bu. Bir de onlar kuş gibi. Koşmuyor, uçuyor".

Borzoy cinsi Çar zamanında oluşturulduğu gibi Rusya'nın diğer cins köpeği Rus Siyah Terrier de 2. Dünya Savaşı'nın ardından bekçi köpek olarak ortaya çıkartıldı. Stalin köpeği lakabının kullanıldığı bu cins Sovyet çalışma kamplarında güvenlik amaçlı kullanılıyordu. Ancak 1957'den sonra Rus Terrier'in yavruları özellere de satılmaya başladı.

Köpeklerin çok akıllı olduğunu belirte Rus siyah Terrier sahibi İrina Filina, "Yavruları küçüklüklerinden beri kötü eğitirseniz bir canavar haline gelir. Fakat iyi eğitirseniz çok sadık ve itaatkar büyürler" diyor.

Beş adet Rus siyah Terriere sahip olan İrina 20 yıldan beri bu cins köpeklerle uğraşıyor. İrina'nın köpekleri yurtiçi ve yurt dışı gösteri, güzellik yarışmalarında çok sayıda ödül kazandı. Çok yünlü olan bu köpeklerin sürekli taranması gerektiğini anlatan İrina , ayrıca biriken yünlerden sıcaklığı koruyan kazak ördüklerini söylüyor.

Rusya'nın elit köpekleri sadece büyük köpeklerle bitmiyor. Stalin köpeği ve Borzoy köpeğinden çok farklı olan bir de Rus Toy köpeği var. Rus Toy'ların büyüklükleri 30 santimetreye bile ulaşmazken, ağırlıkları da ortalama 2,5 kilogram. Bu tür köpeklere özellikle bayanlar sahip ve yeni ve pahalı dizayn giysilerine kadar harcamalar yapmaya hazır.

Rus Toy İngiltere 'nin terrierlerinden çıkartılan bir cins. Rusya'da yine 19'uncu yüzyılda ve aristokrasi topluluğunda çok sevilen köpeklerdi. Ancak Sovyetler Birliği'nin kurulmasıyla birlikte bu tür süs köpeklerine ilgi azaldığı için nesli kaybolmaya başladı. 1950'lerde bazı çevreler köpekleri topluma kazandırmaya çalışsa da bu girişimleri demir perde tarafından engellendi. 1990'lı yıllarda SSCB'nin dağılmasıyla birlikte köpeklere ilgi yeniden arttı.

Rus Toy cinsi köpeğin sahibi Larisa Vasilyeva köpeğin davranışlarının terbiye ve nezaket kurallarına uygun olması gerektiğini savunuyor. Vasilyeva, "Bazı insanlar köpeğe sadece yemek verilmesi ya da gezdirilmesi yeterli olduğunu düşünüyor. Bu yanlış bir kanı. Sizi dinlemeli. Efendi olmalı. Benim köpeğim güzel giysiler giymeyi de çok seviyor" şeklinde konuşuyor.