Devlet, Esnaf Ve Sanatkar 'Ahilik Gecesi'nde Buluştu

Aydın'da ilk kez düzenlenen 'Ahilik Gecesi'nde il protokolü, esnaf ve sanatkarlar bir araya geldi.

Devlet, Esnaf Ve Sanatkar 'Ahilik Gecesi'nde Buluştu
Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından il kez düzenlenen 'Ahilik Gecesi'ne Vali Hüseyin Avni Coş, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, Vali Yardımcısı Halis Peker, Aydın Defterdarı Sabahattin Parmakerli, Aydın Vergi Dairesi Başkanı Mesut Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Kılıç, Aydın POMEM Müdürü Cahit Demir, Sanayi ve Ticaret İl Müdürvekili Yücel Yavuz, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hulusi Akşit, AYTO Meclis Başkanı Mustafa Ali Parmaksız, AYTO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu ve Aydın ve Muğla İlleri Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Necip Saraç, meslek odaları temsilcileriyle davetli esnaf ve sanatkarlar katıldı.
Etkinlikte konuşan Sanayi ve Ticaret İl Müdürvekili Yücel Yavuz, Ahilik geleneğinin 700 yıldır süre geldiğine işaret ederek, "Bir toplumda birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsur müşterek değerlerin korunması ile mümkündür. Türklerin Anadolu'da bin yıldan beri varlığını sürdürmelerindeki sır Ahilik anlayışı içerisinde bu değerlere saygı göstermeleridir. Ahilikte iş ve meslek ahlakı, kabul edilmesi mecburi kurallar haline gelmiştir. Ahiler yeniliğe açık insanlar olup, halka sanat, meslek ve genel bilgiler öğretmek için var güçleriyle çalışırlar. Bu bakımdan Ahiliğin eğitimcilere ışık tutacak önemli özellikleri vardır. Ahilik sisteminde işyerinde çalışanlar ile çalıştıranlar arasında pek fark olmadığı gibi aralarında baba-oğul ilişkileri vardır. İşyeri aynı zamanda sanatın ve ahlakın öğretildiği bir okuldur. Burada üretilen mal, belli bir ihtiyacı karşılayacak şekilde kusursuz ve tam olarak üretilir. Emeğin karşılığı çalışanının alın teri kurumadan ödenir. İşyerlerinde çalışan ve çalıştıranlar dayanışma içerisindedir. Bu uygulama emek ve sermaye'nin barışık olduğu bir model oluşturur. Ahilikte üç tane yapılması gereken öğreti vardır. Eli açık, kapısı açık ve sofrasının açık olmasıdır. Ayrıca üç tane de yapılmaması gereken öğreti vardır. Bunlarda gözünün kapalı olması, dilinin bağlı olması ve başkasının dedikodusunu yapmamasıdır" dedi.
Türkiye'de 2 yıldır kutlanmakta olan Ahilik Haftası'nın esnaf ve sanatkarın dünü, bugünü ve yarınını daha önemli bir hale getirdiğini savunan Birlik Başkanı Hulusi Akşit de, "Önümüzdeki yıllarda 13. yüzyıldan bu yana süregelen 'Ahi Evran' geleneğinin daha fazla hayatımızda olacağını düşünüyorum. Sayın Zafer Çağlayan'ın Sanayi ve Ticaret Bakanlığı döneminde bizzat mücadelesiyle 'Ahilik Haftası' geleneği hayatımıza kazandırıldı. İnşallah 'Ahi Evran' geleneğinin daha fazla yaşandığı günlere şahit oluruz. Günümüzde 'Ahi Evran' geleneğini önemi bir kez daha anlaşıldı. Bu geleneğin yaşatılması için mücadelemize var gücümüzle devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Ahilik teşkilatının esnaf, sanatkar, sanayici ve ticaret erbabını asırlarca bünyesi barındırarak, iş ve meslek ahlakını kurup koruduğunu kaydeden Akşit, şunları söyledi: "Esnaf ve sanatkarların temsilcileri olarak hedefimiz Ahilik kültürünü, Ahilik ruhunu ve terbiyesini daima yaşatmak, çağdaş yorumlarla geleceğe taşımak olmalıdır. Bizim tarihimiz olan Ahilik Kültürünün ve değerlerinin devamı bizleriz. Bu sebeple Ahiliğe önem veriyoruz. Her ne kadar küreselleşen dünyada yaşanan ekonomik krizler bazı kültürlerde yozlaşmaya neden olsa da Aydın esnafımızın Ahilik prensiplerinden vazgeçmeyeceğine inancımız tamdır"
Yurt genelinde 2 yıldır kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Aydın'da ilk kez düzenlenen 'Ahilik Gecesi'nde yapılan konuşmaların ardından il protokolü ile esnaf ve sanatkar odaları temsilcileri sohbet ederek, sorunları paylaştı.