Devlet Bakanı Çağlayan: 2010 da 40 bin 701 ürün denetlendi
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 2010 yılında denetlenen 40 bin 701 üründen 3 bin 341'inin güvensiz bulunduğunu; 57 ürüne ise piyasadan toplatma, piyasa
Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) Koordinasyon Kurulu Üst Düzey Toplantısı'nda konuşan Devlet Bakanı Çağlayan, 8 yıldan bu yana çalışmalarını sürdürmekte olan koordinasyon kurulunun, bu düzeyde ilk defa bir araya geldiğini söyledi.
Piyasa Gözetim ve Denetiminin amacının, piyasaya müdahale etmek olmadığın altını çizen Çağlayan, "Aksine haksız rekabeti önleyerek piyasanın gerçek anlamda işlemesini sağlamak." dedi.
Ürün güvenliği konusunda bilincin ve duyarlılıkların giderek arttığına dikkat çeken Bakan Çağlayan, "Artık tüketiciler sadece ürünün fiyatına değil, menşeine, etiket bilgilerine, içerdiği katkı maddelerine ve son kullanma tarihine de bakıyor. Bu süreç, devletin, bu duyarlılıklara hızla ve gerektiği gibi cevap verebilmesini, vatandaşını ürünlerden kaynaklı tehlikelere karşı korumasını ve buna yönelik yürüttüğü çalışmaları kamuoyuyla sürekli olarak paylaşmasını elzem kılmaktadır." diye konuştu.
164 BİN 43 ADET KONFEKSİYON BERATARAF EDİLDİ
Bakan Zafer Çağlayan, ürün güvenliğine yönelik denetimlerin gümrük kapılarındaki ithalat denetimi ve iç piyasadaki piyasa gözetimi -denetimi şeklinde yürütüldüğünü aktardı.
Oyuncaklar, yapı malzemeleri gibi ürün gruplarında yıllardır devam eden ithalat denetimlerine son olarak tekstil ürünlerindeki kimyasal madde denetimlerinin de eklendiğini hatırlatan Çağlayan şöyle devam etti:
"Bizim yaptığımız ithalat denetimlerinde, 14 Ekim 2010 tarihi itibariyle 164 bin 43 adet konfeksiyon, 14bin 503 çift deriden ayakkabı ve eldiven, 2 bin 311 kg (29 bin 2 metre) kumaş, 859 metrekare halı ve 631 setten oluşan eşya bertaraf edilmiştir."
Riske Dayalı Denetim Sistemi kapsamında bugüne kadar 9 bin 443 adet analiz yapıldığı bilgisini veren Çağlayan, "Bunlardan 207 tanesinde aykırı ürün tespit edilmiştir." dedi.
ETİKET DENETİMİ DEVREYE GİRECEK
Bu sisteme 30 Ekim 2010 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek Tebliğ ile yeni bir denetim yöntemini daha kattıklarını kaydeden Devlet Bakanı Çağlayan, "Bu da etiket denetimleridir. Etiket denetimleri ile ithal hazır giyim eşyasında sıkça rastlanan etiketlendirme zorunlulukları ile etiketlerdeki bilginin eşya ile olan uyumluluğu denetlenecektir. " şeklinde konuştu.
Herhangi bir mağazaya girdiğinizde, tüketicinin ilk olarak baktığı şeyin fiyatıyla birlikte o ürünün bedeni ve etikette yazılan bilgiler olduğunu söyleyen Bakan Çağlayan, "Örneğin ürünün etiketinde yüzde 70 yün, yüzde 30 polyester yazıyorsa; etiket denetimi ile, giysinin etiketinde bilginin doğru olup olmadığı denetlenecek." dedi.
PGD İLE İLGİLİ BİR VERİ TABANI OLUŞTURULACAK
PGD ile ilgili olarak da bir veri tabanı oluşturacaklarını anlatan Zafer Çağlayan, "Örneğin, X ürünün iç pazarda denetimi yapıldı ve uygunsuz, güvensiz olduğu kanıtlandı. Bu ürün ithal ürün olabilir. Ürünün ithalatının devamlılığını önlemek için denetimi yapan kurum anındailgili bilgiyi veri tabanına aktaracak. Veri tabanına aktarılması ile o ürünün Türkiye iç pazarına girmesi gümrükten önlenecek. Böylece uygunsuz ve güvensiz ürünün bir daha ithalat yoluyla Türkiye iç pazarına girmesi önlenmiş olacak." diye konuştu.
2010 YILINDA 40 BİN 701 ADET ÜRÜN DENETLENDİ
Denetimlerin, kuruluşlar bazında görevlendirilmiş yaklaşık 7 bin denetim elemanı ile yapıldığını söyleyen Çağlayan, bu sayının yetersiz olduğuna işaret etti.
Geçen yıl, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından denetlenen ürün sayısının 38 bin 533 olduğunu belirten Çağlayan, şunları dile getirdi:
"2008 yılında önlem uygulanan ürün sayısı 25 iken, 2009 yılında bu sayı 80'e yükselmiştir. Düdüklü tencereler, oyuncaklar, deterjanlar, kozmetik ürünleri, çocuk ayakkabıları gibi pek çok ürünün piyasaya arzı engellenmiş veya piyasadakilerin toplatılması sağlanmıştır. 2010 yılı denetimlerinde ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı (Deterjanlar hariç), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından 40 bin 701 adet ürün denetlenmiş olup, bu denetim içinde 3 bin 341 ürünün uygunsuz, güvensiz bulunmuş, 57 ürüne piyasadan toplatma, piyasaya arzı durdurma ve imha önlemi uygulanmıştır."