"Demokratik açılımın reçetesi ahilik felsefesinde var"

Siirt'te Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında düzenlenen törende yılın ahilerine ödülleri verildi.

Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen tören

Siirt'te Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında düzenlenen törende yılın ahilerine ödülleri verildi.

Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Esnaf Sanatkar Odaları Birliği Başkanı M. Rıfat Ayyıldız şu anda ülkemizin ihtiyaç duyduğu demokratik açılımın ahilik felsefesinde yattığını söyledi. Ayyıldız, "Ahilik, hoşgörü, kardeşlik, birlik, beraberlik demektir. Kimsenin etnik yapısına dinine, mezhebine bakmadan kardeşçe, kendinden önce başkalarını öngörerek yaşamak demektir. Osmanlı İmparatorluğu'nda ahilik felsefesinden uzaklaşmaya başlanıldığı zaman çöküş hızlandı. Bu nedenle ülkemizin bugün büyük bir ihtiyaç duyduğu demokratik açılımın reçetesi ahilik felsefesinde yatmaktadır. O nedenle, ahilik felsefesi üzerinde tekrar durulsun diyoruz. Yeniden yeşertilmesi gerekir. Hükümetin 3 D formülü olan değişim, dönüşüm ve destek program ve çalışmasından faydalandık ve yararını gördük. Nisan ayından itibaren kapatmalar azalmıştır " dedi.

Vali Musa Çolak da ahiliğin zengin fakir ayırımı yapmadığını ve halkın sırtından geçinen hortumcu soyguncu ya da miskin miskin köşelerinde oturanlara karşı oluşturulan bir teşkilat olduğun belirtti. Çolak "Ahilik zengin fakir ayırımı yapmaz. Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak ahilikte bir ahlak kuralıdır. Bunun için herkesin mutlaka bir mesleği vardır. Ahilik 72 milleti bir gören anlayış ve ahlak mesleğidir. Ahilik demek kardeşlik demektir." dedi.

Siirt Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr Said Kıngır da "Ahiliğin Günümüze Yansımaları" konulu konuşmasında bazı kooperatiflerde üye olabilmek için diğer üyelerin referans olmaları gerektiği kuralını ahiliğe örnek olarak gösterdi.

Törende daha sonra endüstri meslek lisesi, öğretmen ve öğrencileri şed kuşanma merasimini canlandırdı.

Törende müzik dinletisinin ardından yılın ahileri seçilen Mehmet Sadık Turay, Abdulbari Kılıçvuran ve Şefik Özevin'e ödülleri ve belgeleri Vali Musa Çolak ile Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Ziyadanoğulları tarafından verildi.

Törene Vali Musa Çolak, Belediye Başkan Vekili Seyfettin Aydın, Rektör Prof. Dr. Recep Ziyadanoğulları, esnaf ve sanatkarlar katıldı.