Tuzla'daki Çevre Kirliliğine 20 Bin İmza Tbmm

DSP Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Jale Ağırbaş, İstanbul Tuzla'da yaşanan çevre kirliliği için toplanan 20 bin imzayı, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e ve ilgili komisyonlara sunacak.

DSP Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Jale Ağırbaş, İstanbul Tuzla'da yaşanan çevre kirliliği için toplanan 20 bin imzayı, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e ve ilgili komisyonlara sunacak.
Ağırbaş, DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit ve Genel Sekreter Hasan Erçelebi ile Parlamento'da düzenlediği basın toplantısında, Tuzla'daki çevre kirliliğini gündeme getirdi.
Tuzla'nın çevre felaketi ile karşı karşıya kaldığını iddia eden Ağırbaş, önemli sanayi kuruluşlarının ortaya çıkardığı atıkların nerede ve nasıl depolandığı konusunun muamma olduğunu belirtti.
Ağırbaş, fabrikaları denetlemekle görevli eleman ve ekipman yetersizliği nedeniyle denetimlerin etkili olarak yerine getirilemediğini söyledi. 
Tuzlalıların isyanlarını, ilgililerin duyarsızlıklarına tepkilerini gösteren 20 bin imzanın DSP Genel Merkezine gönderildiğini ifade eden Ağırbaş, bu imzaları, başta TBMM Başkanı Şahin olmak üzere, Çevre Komisyonuna ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna sunacaklarını kaydetti.
Ağırbaş, Tuzla'da çevreci kampanya sürdürülürken, bazı kesimlerin bu mücadeleye karşı çıktığını ve harekete destek veren DSP'lileri darbettiğini söyledi.
'Bu davranışlar bile aslında bu olayın üzerine gidilmesinden rahatsız kesimlerin olduğunu ortaya koymaktadır' diyen Ağırbaş, şunları kaydetti:
'Tuzla'da kirlilik artarak devam etmekteyken, halen yer altından çıkmamış olan zehirli variller bulunduğuna dair güçlü iddialar mevcuttur. Bu iddiaların araştırılması gerekmektedir. DSP, Tuzla sakinlerinin göz göre göre yüksek kanser riskiyle karşı karşıya bırakılmasına göz yummayacaktır. Tuzla'da geniş çaplı bir araştırma yapılmalı, yer altında hala durduğu iddia edilen variller ortaya çıkarılmalıdır. O varillerin sahipleri bulunarak, bu işte parmağı olan, görevini, sorumluluğunu yerine getirmeyen makam ve merciler ile bugüne kadar görevini yapmayan ilgili kamu kuruluşlarının yöneticileri en ağır cezalara çarptırılmalıdır.'

-'10 YIL İÇİNDE KANSER ARTABİLİR'-

Ayşe Jale Ağırbaş, Tuzla'da yaşanan kirliliğin bir yandan insan sağlığını tehdit ederken, diğer yandan biyolojik ve ekolojik dengelerin bozulmasına neden olduğunu ifade ederek, gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, Tuzla'da 10 yıl içinde çok ciddi kanser patlamaları yaşanacağını öne sürdü.
Tuzla'da yaşanan kirliliğin, İstanbul'un genelinde tehlike yaratabilecek boyutta olduğunu belirten Ağırbaş, 'Eğer bu imzalardan sonra yetkililer harekete geçmezse, bir dahaki sefere zehirli varilleri getireceğiz' dedi.

14.10.2010 11:52:19