Solunum Yolu Rahatsızlıklarına Dikkat

Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Karadağ, kronik solunum sistemi hastalıklarının dünya genelinde ölümlerin yüzde 20'sini oluşturduğunu söyledi.

Solunum Yolu Rahatsızlıklarına Dikkat
Bursa Sağlık Müdürlüğü tarafından 'Dünya Spirometri Günü' münasebetiyle 'aile hekimliğinde spirometri kullanımı' konulu seminer düzenlendi. Prof. Dr. Mehmet Karadağ, Dünya Sağlık Örgütü'nün solunum sistemi hastalıkları konusunda bütün dünyada eğitim faaliyetleri yapılmasına karar verdiğine dikkat çekti.
Karadağ, ''İnsanların akciğerlerinde bir hava yolu vardır. Bu işlemi yapan solunum yollarımız esnek yapılardır. Bu solunum yolları, teneffüs ettiğimiz havanın özelliğine bağlı olarak birçok hastalığa yakalanmaktadır. Bu da insanın günlük hayatını, her şeyini engelliyor. Dünya genelinde 250 binden fazla insan astıma bağlı olarak ölüyor. Şu anda dünya genelindeki ölüm sebeplerinde 4. sırada olan KOAH hastalığının şayet tedbir alınmazsa 2020 yılında 3. sıraya geçeceği öngörülüyor. Dünya genelindeki 600 milyon KOAH'lının 2.8 milyonu maalesef kaybediliyor'' dedi.
Türkiye'de 5 milyon civarında KOAH'lı bulunduğunu anlatan Karadağ, hastalığın Türkiye'de 3. ölüm sebebi olduğunu, her yıl 25 bin kişinin bu hastalıktan öldüğünü kaydetti. Prof. Dr. Karadağ, KOAH'lı hastaların yeterince teşhis edilemediğini belirterek, teşhis edilen hastaların ise etkin bir şekilde tedavi edilemediğini ve Türkiye'de bulunan her 10 KOAH'lı hastadan sadece birinin kendisinde KOAH olduğunu bildiğini söyledi.
Karadağ, ''Hastalık ilerledikten sonra tedavi etmek son derece zor oluyor. O yüzden erken dönemde bunları tedavi edersek, en ucuz ve en etkili şekilde tedaviyi gerçekleştirebiliriz. Kronik solunum hastalıkların teşhisi basitçe solunum fonksiyon testiyle yapılmaktadır. 14 Ekim'de tüm dünyada spirometri günü ilan edilmiştir'' diye konuştu.
Türk Toraks Derneği Marmara Şube Başkanı Prof. Dr. Oktay Gözü de, Dünya Sağlık Örgütü'nün '2010'un akciğer sağlığı yılı olmasını kararlaştırdığını söyledi. Gözü, "Bir akciğer rahatsızlığı olan spirometri için de sahada çalışan hekimleri bilgilendirirsek hastalığı erkenden tanırız. Hastaları erkenden tedaviye alırız. Bu yüzden aile hekimlerini bilgilendirmek için düzenleme kararı verdik. Spirometri, çok basit yöntemlerle teşhis edilebilir. Erkenden alınan tedbirlerle, dünya genelinde sürekli artmakta olan KOAH hastalığının önüne geçilebilir. Şu anda ölüm sebepleri içerisinde 6. sırada yer alan KOAH, 2030 yılına kadar 3. sıraya çıkması beklenmektedir'' diye bilgi verdi.
"SİGARA KONUSUNDAKİ TUTUMUNDAN DOLAYI HÜKÜMETİ KUTLAMAK GEREK"
Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Kayıhan Pala ise, hükümeti sigara konusundaki tutumundan dolayı kutlamak gerektiğini vurguladı. Türkiye'de kararlılıkla uygulanan sigara yasağı olduğuna dikkati çeken Pala, ''Ülkemizde sigara yasağı ile bir hekim olarak ne kadar övünsek azdır. Bugün Avrupa'nın herhangi bir ülkesine gittiğinizde, her yerde açıkça sigara reklamlarını görebilirsiniz. Türkiye'de özellikle son 2-3 yıl içeriside yapılan düzenlemelerle sigara içiminin kısıtlanmasına dönük çok güçlü adımlar atılmıştır. Hükümeti kutlamak gerekir. Dünyaya örnek olacak girişimlerde bulunmuştur'' dedi.
Pala, ''Tabip Odası olarak hem üyelerimizin, hem de toplumun sağlıkla ilgili bilgilendirme sürecine elimizden geldiğince katkıda bulunmaya hazırız. Bu tür faaliyetlerin devam ettirilmesinin çok doğru olacağına inanıyorum. Tıkayıcı akciğer hastalıkları bir yandan sigara yoluyla ulusal ekonomimizden çok büyük paralar aktarılmasına, diğer yandan çok sayıda insanın ve çocuklarımızın hayat kalitesinin bozulmasına yol açıyor. Dolayısıyla birer hekim olarak 'bu süreci nasıl daha yaşanılabilir hale dönüştürürüz?' sorusuna cevap aramalıyız'' diye konuştu.
Bursa'da 'Dünya Spirometri Günü' dolayısıyla birçok sağlık kuruluşunda ücretsiz nefes ölçümü yapılacak.