Şili'de 33 Madencinin Tamamı Kurtarıldı

Şili'de son madenci Luis Urzua'nın da çıkarılmasıyla yerin 700 metre altında mahsur kalan 33 madencinin tamamı kurtarıldı.

69 gün yer altında yaşam mücadelesi veren 33 madencinin her birinin yukarıya çıkışı ülkede coşkuyla karşılandı. İlk kurtarılan madenci Florencio Avalos'un ardından tüm madenciler 22 saat içinde kurtarma kapsülüyle gün ışığına çıkarıldı. Beklenenden daha kısa süren kurtarma çalışmalarına Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera da katıldı. Madenden son olarak vardiya şefi 54 yaşındaki Luis Urzua çıkarıldı. Devlet Başkanı Pinera, Urzua'ya sarılarak bundan böyle kendisinin ve Şili'nin aynı olmadığını ve
Urzua'nın bir "ilham kaynağı" olduğunu söyledi. Kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından bölge halkı ve kurtarma ekipleri sevinç gösterilerinde bulundu.
Kurtarma çalışmalarına, madende Bolivyalı bir işçinin bulunması nedeniyle Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales de katıldı. Morales, daha sonra hastaneye giderek Bolivyalı madenci Carlos Mamani'yi ziyaret etti. 2 gün sürmesi beklenen kurtarma operasyonunun 24 saatte tamamlanması tüm dünyanın takdirini topladı.
ABD Başkanı Barack Obama kurtarma ekiplerini tebrik ederken, kurtarma çalışmalarının tüm dünyaya ilham verdiğini söyledi. 69 gün süren olağanüstü hayat mücadelesinin ardından tüm dünyada ünlenen madencilerin sadece röportaj bedeli olarak kişi başı 250 bin İngiliz sterlini (400 bin TL) alacağı belirtiliyor.
33 madenci, 5 Ağustos'ta San Jose madeninde yaşanan maden kazasında göçük altında kalmıştı. Olaydan 17 gün sonra kurtarma ekipleri, madencilerle iletişim kurmuş ve madencilerin hayatta olduğu anlaşılmıştı. Madenciler, ekiplerin açtığı delikten indirdiği çubuğa iliştirdikleri notta, "33 kişiyiz. Sığınakta iyi durumdayız" yazmıştı. Hayatlarından umut kesilen madencilerin sağ olduğu haberi tüm Şili'de bayram havası yaşatmıştı.