Kanserin Erken Tanısı İçin Yeni Proje

Mersin Üniversitesi (MEÜ) tarafından yürütülen 'Kanserin Erken Tanısında Moleküler Altyapı Laboratuvarının Oluşturulması" projesi ile kanserde erken tanının hedeflendiği belirtildi.

Kanserin Erken Tanısı İçin Yeni Proje
Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından 'En İyi Küçük Ölçekli Altyapı Projesi' seçilen ve MEÜ Tıp Fakültesi, Eczacılık Fakültesi ve Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü'nün proje koordinasyon birimi tarafından ortaklaşa yürütülen 'Kanserin Erken Tanısında Moleküler Altyapı Laboratuvarının Oluşturulması' projesi ile Mersin ve Adana bölgesinde, kanser riski taşıyan toplam bin kişinin 'mikroRNA' düzeylerinin incelenmesinin amaçlandığını bildirildi. Kanserin erken tanısı için bir kanser belirteci olan 'mikroRNA' düzeylerinin saptanmasının, hem bilimsel hem de ekonomik yönüyle insan sağlığının korunmasına önemli bir katkı sağladığı kaydedildi.
Proje ile ilgili bilgi veren MEÜ Rektörü Prof.Dr. Suha Aydın, kanser araştırmalarında erken tanının önemine vurgu yaparak, kurulacak Moleküler Altyapı Laboratuvarı ile kanserin erken tanısının gerçekleşebileceğini söyledi. Böylelikle daha uygun tedavi yapma şansına sahip olunabileceğini belirten ve yapılan tedavinin kolaylıkla takip edilebileceğini kaydeden Aydın, "Bu da bize çok önemli bir katkı sağlayacaktır" dedi. Aydın, laboratuvarın yakında hizmete gireceğini de belirterek, "Üniversite olarak asli görevlerimizden biri de araştırma-geliştirmeye katkı sunmaktır. Hayata geçirdiğimiz projelerle bölgemize değer katacağımıza inanıyorum" diye konuştu.
Proje yürütücülerinden Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lülüfer Tamer Gümüş ise, kanserin halk sağlığını ciddi bir şekilde tehdit eden ölümcül bir hastalık olduğuna ve ülkemizde görülen kanser vakalarının her geçen yıl arttığına işaret etti. Gümüş, Türkiye'de en sık görülen kanserlerin akciğer, lösemi, mide, kolon ve rektum olduğunu belirterek, projeyle en sık görülen kanser türlerini seçmeyi hedeflediklerini söyledi. Kanser hastalarının ancak klinik belirti verdikten sonra kliniğe başvurduklarını, bu aşamada bazı kanser türleri için gecikilmiş durumda kalındığını ifade eden Gümüş, şöyle devam etti; "Bu proje ile kanser belirti vermeden, yani hasta kliniğe başvurmadan bazı belirteçleri saptayarak kanserin erken tanısının konulması hedeflenmektedir. Bu amaçla, 'mikroRNA' moleküllerini kanserin tanısında belirteç olarak, tanıya yardımcı olmak amacıyla kullanmayı planlıyoruz. Proje kapsamında ilk aşamada bin hasta taramayı amaçlıyoruz, daha sonra bu laboratuvarda hastalara rutin hizmetleri vereceğiz."
MERSİN VE ADANA'DAKİ BİN KİŞİDEN ÖRNEKLER ALINACAK
MEÜ Tıp Fakültesi bünyesinde kurulacak olan Moleküler Altyapı Laboratuvarı ile halkın yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve halk sağlığına katkıda bulunulması hedefleniyor. Laboratuvarda yürütülecek olan araştırmalarla; kanser vakalarının erken teşhisi yolu ile halkın yaşam süresinin uzatılması, yine erken tanı ile bu hastalığın tedavisindeki ekonomik kayıpları en aza indirilmesi planlanıyor. Proje kapsamında ilk olarak 'mikroRNA' düzeylerinin incelenmesi için gerekli ekipmanla donatılmış, yıllık 3-5 bin kapasiteli laboratuvarın kurulması amaçlanıyor. Kurulacak laboratuvarda, Adana ve Mersin'den kanser tanısı konulmuş hastalar ile birinci ve ikinci derece yakınları ve herhangi bir sistemik hastalığı olmayan bin kişinin 'mikroRNA' örneklerinin toplanması ve analiz edilmesi planlanıyor.
Devlet Planlama Teşkilatı, Çukurova Kalkınma Ajansı ve Mersin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından desteklenen ve 1 milyon 542 bin 943 TL bütçesi olan projenin, Haziran 2011'de bitirilmesi planlanıyor. Projenin yürütücüleri arasında Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Lülüfer Tamer, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Tayyar Şaşmaz ve Doç. Dr. Resul Buğdaycı, Eczacılık Fakültesi'nden Doç. Dr. Mehmet Sami Serin ile Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü'nden Öğr. Gör. Tanla Hatungil ve Öğr.Gör. Mesut Uzman yer alıyor.