Bakanlıktan Kızıl Çamura Yakın Takip Ankara

Çevre ve Orman Bakanlığınca, Macaristan'daki bir alüminyum tesisinde meydana gelen kaza sonucu Tuna Nehri'ne yayılan kimyasal kızıl çamurun, Karadeniz'e karışması ihtimaline karşı ilerleyişi izlemeye alındı.

Çevre ve Orman Bakanlığınca, Macaristan'daki bir alüminyum tesisinde meydana gelen kaza sonucu Tuna Nehri'ne yayılan kimyasal kızıl çamurun, Karadeniz'e karışması ihtimaline karşı ilerleyişi izlemeye alındı. Bakanlık, kaza sonrası Türk karasuları ve kıyıları için herhangi bir tehlikenin olmayacağının öngörüldüğünü de açıkladı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, kızıl çamurun, ilk olarak Torna deresi, buradan Marcal Nehri ve Györ noktasından Tuna Nehri'ne karıştığı belirtilerek, 20-30 gün içerisinde de Karadeniz'e ulaşacağının tahmin edildiği belirtildi.
Tuna Nehri'nin Korunması Uluslararası Komisyonu(ICPDR) Genel Sekreterliği ve Macaristan makamlarından alınan son bilgiye göre, Macaristan hükümetinin elindeki bütün imkanlarla olayın yayılmasını önlemeye çalıştığı ifade edilen açıklamada, ICPDR Genel Sekreterliği'nin oluşturduğu İzleme Ağı ile Tuna Nehri'nden günlük ölçümler yapıldığı ve kirliliğin yayılıp yayılmadığının yakından takip edildiği vurgulandı. Bu bağlamda 12 Ekim itibarıyla Hırvatistan ve Sırbistan'da bulunan ölçüm istasyonlarında kirliliğe dair herhangi bir belirtiye rastlanmadığının rapor edildiği kaydedilen açıklamada, Macar Ulusal Halk Sağlığı ve Sağlık Memurluğu Servisi'nden gelen bilgiye göre, son hava kalitesi ölçümlerinde de uçucu toz analizlerinin insan sağlığını tehdit edecek seviyede olmadığının belirlendiği ifade edildi.

-TÜRKİYE TEKNİK YARDIMA HAZIR-

Çevre ve Orman Bakanlığının, kirliliğin izlenmesinde bilgi paylaşımının, alınabilecek tedbirler açısından oldukça önemli olduğunu ve muhtemel çevresel etkilerin azaltılabilmesi için kirlilikten etkilenebilecek taraf ülkelerin de bilgilendirilmesi gerektiğini Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla aktardığına işaret edilen açıklamada, Macaristan'da kazayla ilgili ne tür tedbirlerin alındığı ve kazadan etkilenebilecek güzergahtaki diğer ülkelerde alınan tedbirlerin ne aşamada olduğu konularında sürekli bilgi akışının sağlanması için talepte bulunulduğu kaydedildi. Ayrıca Türkiye adına Çevre ve Orman Bakanlığının her türlü teknik yardıma hazır olduğunun ilgili ülkelere ve Karadeniz Komisyonu'na bildirilmesinin istendiği ifade edildi.
Macaristan'ın Ajka şehrine bağlı Kolontar köyünde faaliyet gösteren alüminyum fabrikasında, içinde 1 milyon metreküp kimyasal zehirli kızıl çamurun bulunduğu 9 ve 10 numaralı depolarının duvarları yıkılmış, etrafa yayılan zehir çevre felaketine yol açmış ve ölen 9 kişinin yanı sıra 200 kişi de yaralanmıştı. 
14.10.2010 11:20:40