Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden 100 elektrikli otomobil siparişi
Ankara Büyükşehir Belediyesi, 100 elektrikli otomobil siparişi verdi. Başkan Melih Gökçek, üretici şirketten yeni modele 'Ankara' isminin verilmesini
Ankara Büyükşehir Belediyesi Renault ile 'Elektrikli Araçlar için Elektrik Tedarik ve Altyapı İşbirliği' anlaşması yaptı. Aynı zamanda araçların şarj edilebileceği sistem için de altyapının oluşturulacağı anlaşmanın imza töreninde konuşan Başkan Melih Gökçek, şirketin Euromed Bölgesi Başkanı Jacques Chauvet'ten. Bursa'da üretilecek yeni modele 'Ankara' isminin verilmesi konusunda destek sözü aldı. Törene katılan Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Bernard Emie'ye de çağrıda bulunan Gökçek, "Elçimizden bir ricam var. Biz ülke olarak Avrupa Birliği'ne girmek istiyoruz. AB konusunda Fransa'nın Türkiye'ye karşı bir direnişi var. Bu direnişe artık bir son versin, Fransa. Biz Fransa ile hem ticaret hem de siyaset yapmak istiyoruz." şeklinde konuştu.
Yeni modelin isminin Ankara olmasının taksiciler için de teşvik edici olacağını aktaran Gökçek, "Taksicilerin elektrik enerjisine dönmesinde büyük avantaj var. 100 kilometrelik yolda benzinle 25 lira, mazotla 18 lira tüketilirken, elektrikli araçla bu fiyat 2.5 liraya kadar düşecek. Böylece taksicilerin bunu kabul etmemesi için bir neden olmayacak. Ayrıca şarj konusunda da sıkıntı olmaması için şarj üniteleri yaygınlaştırılacak." ifadelerini kullandı.
Renault Euromed Bölgesi Başkanı Jacques Chauvet de dünyada petrol tüketiminin yüzde 25'inin araçlarda tüketildiğine dikkat çekerek, bunun da çevreye olumsuz etki yaptığını söyledi. 2020 yılında otomotiv pazarının yüzde 10'unu elektrikli araçların oluşturacağını ifade eden Chauvet, şöyle konuştu:
"Hedefimiz, elektrikli aracın kitle pazarlamasında öncü şirket haline gelmek. Bu amaçla önümüzdeki seneden itibaren 4 aracı piyasaya süreceğiz. Bunun başında Bursa'daki fabrikada üretilen Fluence modeli var. Elektrikli aracı üretmek için 4 milyar euro yatırım yapacağız. Elektrikli aracın başarılı olabilmesi için elverişli ortama ihtiyacı var. Üreticinin ürettiği araçların menzili ve fiyatlarının uygun olması gerekiyor."
Renault MAİS Genel Müdürü İbrahim Aybar ise elektrikli otomobilin yaygınlaştırılması için hükümetten destek istedi. Aybar, "Vergi yasasını değiştirmemiz gerekiyor. Diğer Avrupa ülkelerinde 6 bin euroya kadar indirim sağlanıyor. 5 yıl içinde ÖTV'nin alınmamasını istiyoruz. Bu aracı dünyayla birlikte Türkiye'de eş zamanlı satarsak yeni yatırımlar, teknoloji ve istihdamlarla Türkiye de kazanmış olacak." şeklinde konuştu. Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Bernard Emie de "Cumhurbaşkanımız tarafından Türkiye'ye gerçekleştirilmesi beklenen ziyaretin öncesinde gerçekleşen bu anlaşma, ülkelerimiz arasındaki olağanüstü işbirliğine yeni ve son derece güzel bir örnek teşkil ediyor." dedi.