Spor psikoloğu teşhisini koydu: Hiddink tükenmişlik sendromu içinde

Türkiye A Millî Futbol Takımı'nın, 2012 Avrupa Şampiyonası elemeleri A Grubu'ndaki dördüncü maçında Azerbaycan'a 1–0 mağlup olmasını, spor psikoloğu Y

Türkiye A Millî Futbol Takımı'nın, 2012 Avrupa Şampiyonası elemeleri A Grubu'ndaki dördüncü maçında Azerbaycan'a 1–0 mağlup olmasını, spor psikoloğu Yrd. Doç. Dr. Feridun Dorak, tükenmişliğin sendromu olarak yorumladı. Futbolcular kadar Teknik Direktör Guus Hiddink'in de tükenmişlik sendromu içinde olduğunun belirtisinin Azerbaycan karşılaşmasının sonucuna yansıdığını kaydeden Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu Spor Psikologu Dorak, Almanya maçından sonra oyuncuların ve teknik heyetin üzerine çok gidildiğini söyledi. Azerbaycan karşılaşmasında tükenmişliğin sonucunun ortaya çıktığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Dorak, "Sadece futbolcularda değil, antrenörlerde de aynı sendrom vardı. Sakat Servet'i oynatmaları, hücumda hiç oynamayan Semih'e banko görev vermeleri, yardımcı antrenörler dahil teknik direktörün de tükenmişliğinin, çaresizliğinin göstergesiydi." dedi.

Azerbaycan maçından önce futbolcuların kendi aralarında defalarca toplantı yaptığına dikkat çeken Feridun Dorak, uygun bir strateji oluşturamadıklarını aktardı. Çok uygun pozisyonları bile gole çeviremeyen oyuncuların tutumunun psikolojik olduğunu ifade eden Dorak, "Futbolcuların kasları gergindi, normal akış içinde değillerdi. Azerbaycan gibi bir takımı rahatlıkla yenebilirlerdi, en azından iyi oynayıp yenilebilirlerdi. Çok kaliteli futbolcularımız olmasına rağmen oyun olarak da çok kötüydüler, hepsi de tükenmiş." şeklinde konuştu.

Bundan sonraki ilk karşılaşmanın dört ay sonra olmasının avantaj olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Feridun Dorak, Türkiye Futbol Federasyonu'nun yeniden yapılanma içine girmesini tavsiye etti. Federasyonun uygun hamleleri uygun hazırlık maçlarıyla yapması gerektiğine değinen spor psikoloğu Dorak, topyekûn rahatlama için acil önlem alınmasını istedi. Dorak, "Türkiye Basketbol Federasyonu, hocanın arkasında durarak başarı elde etti ve dünya ikinciliğini kazandık. Futbol Federasyonu da böyle yapabilir. Uzun vadeli bir strateji belirlenmeli. Yalnız Hiddink'le yola devam edip etmeme konusunda baştan bir karar verilmeli." dedi.