Çavuşoğlu: Dinler arası diyalog aşırılıklarla mücadele için en iyi yol

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu aşırılıklarla mücadelede en başarılı yollardan birinin dinler ve kültürler arası di

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu aşırılıklarla mücadelede en başarılı yollardan birinin dinler ve kültürler arası diyalog olduğunu söyledi. Moskova'da üç dinin temsilcileri ile bir araya gelen Çavuşoğlu, gelecek yıl nisan ayında yapılacak AKPM Genel Kurul'una "Medeniyetler İttifakı" projesi eş başkanları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Jose Zapatero'nun yanı sıra Avrupa'dan dini liderlerin de katılmasını beklediklerini ifade etti. 26-30 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek AKPM Genel Kurul'unda kültürler ve dinlerarası diyalog çerçevesinde hazırlanacak raporun ele alınması bekleniyor. Çavuşoğlu toplantıya Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill'i de davet etti.

Çavuşoğlu bugün Moskova'da Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, Rus Yahudi Cemaati Ruhani Lideri Berel Lazar ve Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin'le ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Rusya'da farklı dinlerin bir arada karşılıklı saygı ve hoşgörü ortamında yaşadıklarını kaydeden Çavuşoğlu, dinler ve kültürler arası diyalogun geliştirilmesinin kendisinin de AKPM başkanı olarak görevleri arasında olduğunu vurguladı.

Kirill'le görüşmesinde Çavuşoğlu son yıllarda Avrupa'da artış gösteren ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi ile mücadelede, kültürler ve dinlerarası diyalogun geliştirilmesine yönelik çabaların yoğunlaştırılmasının önemine dikkat çekti. Kirill de yaptığı açıklamada AKPM'de aile ve kültürel değerlerin geliştirilmesi için çalışmalarda bulunulmasını istedi. Özellikle Avrupa'da ahlaki yönden çöküntü yaşandığını hatırlatan Kirill, siyasilerin bu yöndeki çabalarının önemine dikkat çekti.

GAYNUDDİN'DEN ORTODOKS KİLİSESİ'NE SİTEM

Çavuşoğlu Gaynuddin'le görüşmesinde de Rusya'daki Müslümanların sorunları ve genel durumları hakkında bilgi aldı. Ortodoks Kilisesi'nin Rusya'yı Ortodoksluğun merkezi olarak gösterdiği eleştirisinde bulunan Gaynuddin, "Rusya öncelikle laik bir ülke. Farklı milletler ve farklı dinler birlikte yaşıyor. Federasyonunun kabul ettiği Ortodoksluk, Yahudilik, İslamiyet ve Budizm eşit yerde duruyor" dedi.

Sovyetler Birliği döneminde tüm dinler gibi Müslümanlar'ın da büyük sıkıntılar yaşadığını hatırlatan Gaynuddin son dönemde camilerin yeniden inşa edildiğini hatırlatan Gaynuddin, "Rusya'da yaklaşık 7 bin cami bulunuyor. Bunların büyük bir kısmının inşasında Rusya hükümeti destek verdi" şeklinde konuştu.

Batıda İslam ve terörizmin birlikte ifade edilmesinden rahatsızlık duyduklarını söyleyen Gaynuddin, Çavuşoğlu'nun AKPM'nin ilk Müslüman Başkanı olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

AKPM Başkanı Çavuşoğlu bu akşam, Moskova Uluslararası İlişkiler Akademisi'nde konuşma gerçekleştirecek. Yarın ise, ''Avrupa'da Eğitim'' konulu uluslararası sempozyumun açılışını gerçekleştirecek ve Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov ile bir araya gelecek.