Antakya katı atık düzenli depolama tesisinde atık kabulüne başlandı
Bakû Tiflis Ceyhan boru hattı işletmecisi BTC Pipeline ve Türkiye operatörü BOTAŞ ile Antakya Belediyesi ve Hatay Çevre Koruma Birliği arasında 2007 y
Antakya Belediyesi tarafından yaptırılan katı atık düzenli depolama tesisinin AB (Avrupa Birliği) normlarına getirilmesi için 3 yıldır sürdürülen çalışmalar tamamlandı ve yeni sahaya atık kabulüne başlandı.
Tesisin Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan lisans alımına müteakip Antakya katı atık düzenli depolama tesisi Türkiye'nin az sayıdaki lisanslı sahasından biri durumuna geldi.
Antakya Belediyesi Encümen salonunda gerçekleştirilen toplantı sonrasında BTC (Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı) yetkilileri ile sahada yapılan incelemede, inşa edilen yeni depolama lot'unun AB mevzuatına uygun inşa edildiği ve atık kabulünün önünde bir engel olmadığı açıklandı.
BTC Türkiye Müdürü Şükran Çağlayan, Antakya Belediyesi'nin çevre alanında kısa zamanda çok yol kat ettiği ve Türkiye'nin örnek belediyelerinden biri haline geldiğini belirterek, yaptıkları çalışmalardan dolayı Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş'a teşekkür etti.
Çağlayan ilerleyen günlerde BTC ile Hatay Çevre Koruma Birliği arasında atık kabulüne ilişkin protokol imzalanarak BOTAŞ Yumurtalık tesisinde ortaya çıkan evsel atıklarında Antakya'ya getirileceğini söyledi.
PROJELER BAKANLIK TARAFINDAN ONAYLANDI
Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ise "Katı atık düzenli depolama sahası modernizasyonu dışında diğer atık türleri içinde birçok çalışma başlattık. Bu kapsamda depolama sahasına gelen ve evsel atıklarla karışarak sağlık riski doğuran tıbbi atıklar uzun yıllar açıkta yakılarak bertaraf edilmekteydi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan protokolle sadece Antakya'nın değil Birlik üyesi 49 belediyenin tıbbi atıkları lisanslı araçlarla oluştuğu yerden alınarak Gaziantep'te sterilize edilmeye başlanmıştır. Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanarak ekonomiye kazandırılması için başlatılan proje de tüm hızıyla sürüyor. Pilot uygulama başlatılan TOKİ'de ve kamu kuruluşlarında sürdürülen çalışmalara katılım oldukça yoğun bir şekilde devam etmektedir. Protokol imzalanan Lisanlı firma ile yürütülen çalışmalar önümüzdeki günlerde öncelikle okullara ve daha sonra tüm şehre yayılacaktır." dedi.
Savaş, "Katı atık düzenli depolama tesisinin faaliyete girmesiyle vahşi depolama sahasının ıslah çalışmaları hızlandırıldı ve hazırlanan projeler Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından onaylandı. Islah sonrasında çevreye olumsuz etkileri olan çöplük kapatılarak doğaya uyumlu hale getirilecektir.
Hatay Çevre Koruma Birliği bölgesinde oluşan tüm atıkların düzenli depolanabilmesi için bu atıkların Antakya'ya transfer çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor. Bu amaçla, tesisler için arazi tahsis çalışmaları devam ediyor. Arazilerin tahsisi sonrasında Birlik üyesi belediyelerde ortaya çıkan evsel atıklar Antakya'da düzenli olarak depolanabilecek ve böylece sadece Antakya'nın değil, 49 belediyenin çevresel kirliliği giderilmiş olacaktır." ifadelerini kullandı.
İnşa edilen yeni depolama lot'u 289 bin metreküplük hacmiyle yaklaşık 3 yıllık depolama ihtiyacını karşılayacak. Sahadan kaynaklanan ve küresel ısınmaya neden olan metan gazları toplanıp yakılarak ilerde enerji geri kazanımının da mümkün olabilecek.