Şili'de 33 Mahsur Madenci Gün Yüzüne Çıkmak İçin Saatleri Sayıyor

Şili'de 5 Ağustos tarihinden bu yana toprak altında olan 33 madenciyi kurtarma operasyonu, TSİ 02.00'de balayacak.

5 Ağustos'ta meydana gelen göçük sonucu yerin yaklaşık 622 metre altında mahsur kalan 33 madenci, özgürlüklerine kavuşmak için saatleri sayıyor. Şili Madencilik Bakanı Laurence Golborne, madencilerin çıkarılma işlemlerine planlanandan daha önce başlanacağını söyledi. Yerel saatle 20.00'de (TSİ 02.00) operasyona başlayacaklarını söyleyen Bakan Golborne, tüm madencilerin çıkarılma işleminin bir günü aşkın süreceğini belirtti. Daha önce yapılan açıklamada, operasyonun 4 saat daha geç başlayacağı
duyurulmıştu.
Madencilere ulaşmak için sürdürülen çalışmalar sonucu açılan tünele içine yerleştirilen çelik kapsülün test aşamaları tamamlandı. Kapsülün 15-20 dakikada tünelden yukarıya çıkması, madencinin kapsülden dışarı çıkması ile kapsülün tekrar aşağıya indirilmesi için 25-30 dakika gerektiği ve başka bir madencinin kapsül içinde yerini alması için de biraz zaman gerektiği bildiriliyor. Yani bir madencinin yeryüzüne çıkması için gerekli olan sürenin 1 saat olduğu tahmin ediliyor.
Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera'nın da madencilerin çıkarılmasını yerinde takip etmek için geç saatlerde maden ocağının bulunduğu bölgeye geleceği belirtildi. Dünyada en süre yer altında mahsur kalan madencileri, daha önce Pinera ile birçok kez telefonda görüşmüştü.
Öte yandan 1'i Bolivya uyruklu 33 madencinin ailelerinin ve arkadaşlarının heyecanlı bekleyişleri sürüyor. Aileler madencilere nasıl bir karşılama yapacaklarını planlarken, madencilerin sağlık kontrolünden geçirildikten sonra aileleriyle görüştürüleceği belirtildi. Sağlık durumu iyi olmayanlar ise helikopterlerle yakındaki hastanelere kaldırılacak. Madencilerin çıkarılmasını takip etmek için bölgede yaklaşık bin gazetecinin bulunduğu da bildirildi.