Sarp Sınır Kapısı'nda geçişler 24 saate çıkarıldı

Gürcistan'da devam eden yol yapım çalışmaları nedeniyle Sarp Sınır Kapısı'nın Türk tarafında oluşan TIR yoğunluğu gideriliyor. Günde 12 saatte yapılan

Gürcistan'da devam eden yol yapım çalışmaları nedeniyle Sarp Sınır Kapısı'nın Türk tarafında oluşan TIR yoğunluğu gideriliyor. Günde 12 saatte yapılan TIR geçişleri yeniden 24 saate çıkarılıyor.

Vali Yemlihalıoğlu, yaklaşık 10 günden bu yana Gürcistan'ın Kobileti bölgesinde devam eden yol yapım çalışmalarından dolayı, Sarp Sınır Kapısı'nda yaklaşık 2 bin TIR'dan oluşan yoğunluğun giderilmesi amacıyla, Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varshalomidze ile Sarp Sınır Kapısı Mülki İdare Salonu'nda bir toplantı yaptı. Toplantıda, kapıda bir süredir günde 12 saatte yapılan TIR geçişlerinin tekrar 24 saate çıkması sağlandı.

Vali Yemlihalıoğlu, toplantı sonunda yaptığı açıklamada, ilçede Gürcistan tarafından kaynaklanan TIR kuyrukları oluştuğunu anımsatarak, ''Şu anda Batum'da Kobileti bölgesinde yol yapım çalışması olduğundan bizim tarafımızda TIR kuyrukları oluştu. TIR'larımızın 08.00-20.00 arasında Gürcistan'a çıkışlarını yaptıramıyorduk.'' dedi.

Toplantıda, Batum'da da Türk TIR'ları için park yeri oluşturulduğunu öğrendiklerini ifade eden Yemlihalıoğlu, ''Eskiden olduğu gibi kapıdaki geçişler normale döndü. 24 saat esasına göre geçişleri sağladık. Sayın Başbakanı, sorunun çözümü için aradım. Kendisi de kısa zamanda Sarp Sınır Kapısı'na geldi ve toplantı yaptık. TIR geçişleri hızlı bir şekilde devam edecek. Birkaç gün içerisinde burada bekleyen TIR'lar Gürcistan tarafına geçmiş olacak. Sayın Başbakan'a, sorunun çözümündeki katkılarından dolayı devletim ve şahsım adına teşekkür ediyorum.'' diye konuştu.

Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Varshalomidze ise kendi taraflarındaki kapıda modernizasyon çalışmalarının sürdüğünü dile getirerek, ''Aynı zamanda Kobileti şehrimizde yol yapım çalışmaları devam ettiğinden dolayı bazı sorunlar yaşandı. Burada özellikle her iki ülke iş adamlarına da anlayışlarından dolayı teşekkür ediyorum. Yol yapım çalışmalarını kasım ayının ortalarına doğru hızlı bir şekilde bitirmeyi planlıyoruz.'' şeklinde konuştu.

Borçka Muratlı Köyü'nde sınır kapısı çalışmalarının devam ettiğini anlatan Varshalomidze, bir yıl içerisinde kapının faaliyete geçmesini planladıklarını söyledi.

Açıklamaların ardından Vali Yemlihalıoğlu, gümrük sahası ile Sarp Sınır Kapısı'nda bekleyen TIR sürücüleriyle bir araya gelerek şoförlerin sorunlarını dinledi. Yemlihalıoğlu, TIR sürücülerine Acara Başbakanı ile toplantı yaptıklarını ve TIR kuyruklarının sona ereceğini söyledi.

TIR sürücüleri ise Vali Yemlihalıoğlu'na, gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür etti. Toplantıya, her iki ülkenin gümrük yetkilileri de katıldı.