Rize'de yaralı balık kartalı ve saz horozu tedavi altına alındı

Rize'de yaban hayatı koruma çalışmaları kapsamında yaralı olarak bulunan balık kartalı ve saz horozu, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekiplerince tedavi a

Rize'de yaban hayatı koruma çalışmaları kapsamında yaralı olarak bulunan balık kartalı ve saz horozu, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekiplerince tedavi altına alındı.

İl Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir, yaptığı açıklamada, yaban hayatın korunmasına büyük önem verdiklerini belirterek, ''İkizdere ilçesinde kanadından yaralanmış balık kartalı, merkez İslampaşa mahallesinde saz horozu vatandaşlar tarafından bulunarak kurumumuza getirildi. Ekiplerimiz yaralı hayvanların gerekli tedavilerini yürütüyor.'' dedi.

Kartalın kanatlarının elektrik tellerine çarptığını başlandığını ifade eden Kandemir, ''Tedavisi çok iyi ilerliyor. Kanadı güçlendi. Ancak henüz uçmak için özgüvenini kazanmış değil. Yaklaşık bir ay daha bakımını sürdürüp daha sonra doğaya salacağız.'' diye konuştu.

Saz horozunun bölgede yetişmediğini anlatan Kandemir, şöyle dedi: ''Saz horozu nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan bir cins. Göksü deltasında 300 çift, Kızılırmak deltasında ise 20 çift bulunan bir tür. Fırtına ile yönünü kaybederek bölgeye geldiğini tahmin ediyoruz. Gerekli tedavisinin ardından Samsun'a göndereceğiz. Burada doğal yaşam alanına bırakılacak.'' dedi.

Kandemir, yaban hayatına sahip çıkılmasını istediklerini kaydederek, şunları söyledi: ''Yaban hayatın korunması için gerekli hassasiyeti gösteriyoruz. Ancak özellikle yasa dışı avlananlar tarafından yaralanan birçok hayvan müdürlüğümüze getiriliyor. Vatandaşlarımız yaban hayatına karşı duyarlı olsun. Yasak dönemlerde kaçak avlanmasın.''