OTSO Başkanı Şahin: DOKAP taslak planına şiddetle itiraz ettik

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, Doğu Karadeniz Kalkınma Planının (DOKAP) taslak hali ile ilgili bazı sıkıntıların olduğunu bunun il

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, Doğu Karadeniz Kalkınma Planının (DOKAP) taslak hali ile ilgili bazı sıkıntıların olduğunu bunun ile ilgili de gerekli itirazları yaptıklarını söyledi.

OTSO Başkanı Şahin, "2000 yılında Bölgesel Kalkınma Planları kapsamında, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerini kapsayacak şekilde 6 ili içine alan DOKAP yapıldı. Bu proje yapılırken temel hedefler kalkınma stratejileri belirlendi. Ancak, planın yapılışında odamızın o dönemki yönetim kurulunun itiraz raporlarına rağmen pek çok yatırım ve bu yatırımlar için olan kaynaklar Trabzon bölgesine göre planlandı. Bölgesel Kalkınmayı sağlamak, hedef ve stratejileri belirlemek, destek ve hibe kaynaklarını yaratarak bölgenin rekabet edebilir ve sürdürülebilir bir ekonomik yapıya kavuşmasını sağlamak amacıyla 25 Ocak 2006 tarih ile ve 5446 sayılı kanun ile Bölgesel Kalkınma Ajanslarının kuruldu. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının kuruluş işlemleri Bakanlar Kurulunun 14 Temmuz 2009 tarihli kararı ile tamamlanmış oldu. Bölgemizin Kalkınma Ajansının altyapısının kurulamaması, Genel Sekreter atamasının gecikmesi, personel alımlarının gecikmesi gibi nedenlerle bu güne kadar bölgeye hizmet verecek düzeye gelemedi." diye konuştu.

Şahin, geçen Cuma günü Valilik makamlarına gönderilen birer yazı ile, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan taslak bölge planının bir iki gün içinde incelenerek ajans genel sekreterliğine görüş ve önerilerin bildirilmesinin talep edildiğini aktardı. Şahin, "302 yaprak planın daha önce hazırlanan DOKAP Planı ile mukayese edilerek 2 gün içinde görüş oluşturulması talep ediliyor. Bölgenin geleceğini oluşturan toplam 10,5 Milyar TL'lik bir yatırım projesi yangından mal kaçırır gibi yürütmeye sokulmak isteniyor. Biz raporu 2 günde inceledik ve tespit ettiğimiz hatta eksik ve önerileri derhal valilik makamına ve ajans genel sekreterliğine intikal ettirdik." diye konuştu.

Taslak planda yatırım kaynaklarının çok büyük bir çoğunluğunun Trabzon ve çevresinin kalkınması için planlandığının görüldüğünü belirten Şahin, "Plana şiddetle itiraz ettik. Genel sekreterle görüştüm. Giresun başkanımla, valimizle görüştüm. Birkaç gündür bu konu üzerinde ciddi bir tepki gösteriyor, mücadele veriyoruz. Sayın Vekillere raporları ilettik. Son iki gün içinde gördük ki, Giresun ve Gümüşhane yetkilileri de en az bizim kadar tepkililer. Önümüzdeki günlerde Ordu-Giresun illerinin Kalkınma Ajansı Yatırım Kurullarını ilimizde bir toplantıya davet ediyoruz. Bu toplantıya siz güzide basın temsilcilerinin de katılımını bekliyoruz. Şundan kimse şüphe duymasın ki, ilimizin kalkınması için gerekli gördüğümüz altyapı yatırımlarının ve imalat üretim KOBİ'lerimizin destek programlarını Ajansın bu kalkınma plana mutlaka dahil edeceğiz. Ordu-Giresun olarak birlikte hareket etmekteyiz." şeklinde konuştu.