Kedinin kafasının ezilerek öldürülmesine tepki gösteren hayvanseverler ayaklandı

İzmir'de Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Bölümü öğrencisi U.G.'nin (21), bir kediyi önce tekmeleyerek, ardından da kafasını ayağıyla ezerek öldürmes

İzmir'de Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Bölümü öğrencisi U.G.'nin (21), bir kediyi önce tekmeleyerek, ardından da kafasını ayağıyla ezerek öldürmesinin yankıları sürüyor. Olayın meydana geldiği Bornova ilçesi Küçükpark'taki büfenin önünde toplanan Hayvanları Koruma Platformu üyeleri, kedinin vahşice öldürülmesini protesto etti. Hayvanseverler, U.G. hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada da öğrenci hakkında Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği uyarınca işlem başlatıldığı belirtildi.

Bir büfenin güvenlik kameralarına yansıyan, üniversiteli U.G.'nin bir kediyi önce tekmeleyerek, sonra da başını ayağıyla ezerek öldürmesini içeren görüntüler Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Olay sonrası gözaltına alınan U.G.'ye, savcılığın talimatıyla 5199 Sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu kapsamında işlem yapıldı. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, 687 lira para cezası uyguladı ve U.G. serbest bırakıldı.

Bugün söz konusu büfenin önünde toplanan yaklaşık 100 hayvansever, olayı protesto etti. Grup adına açıklama yapan Sibel Altun, 5199 sayılı kanunun yetersizliğinin bir kere daha ortaya çıktığını belirterek, "Bir kişi, masum bir canlıyı işkence çektirerek öldürmüş, yasaların yetersizliği yüzünden aynı gün serbest bırakılmıştır. Bu masum canlarımızın hesabını kim verecek? Hayvan katilleri hunharca hayvanları katlederken yetkililer daha ne kadar sessiz kalacak? Allah'ın yarattığı canlıların yaşamına vahşice son verilmesinin bedeli 687 lira mıdır?" dedi. Bugün bir kediyi katledenlerin, yarın aynı muameleyi savunmasız çocuklara, yaşlılara veya engellilere yapmayacağının garantisi olup olmadığını soran Altun, "Bu katillere gereken cezanın bir an evvel verilmesini, para cezası yerine tutuklanmalarını istiyoruz. Bu insanlık ayıbının bir an önce temizlenmesini Türk adaletinden bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Büfe sahiplerinden Arda Baran ise 1,5 yıldır o kediye baktıklarını belirterek, "Geceleri alarmı açtığımızdan dolayı kediyi işyerimizin önündeki kutusuna koyuyorduk. Yemeğini ve suyunu veriyorduk. Boynu felçliydi. Daha önce bir köpeğin saldırısına uğradı. Zor kurtarıp veterinere yetiştirmiştik, ameliyat edilmişti. Karnesi vardı, tüm aşılarını yaptırmıştık. Kimseye zararı yoktu." dedi.

Grup daha sonra, "Hayvanlara uzanan eller kırılsın" ve "Hayvanlara sahip çık" şeklinde sloganlar attı. U.G. ile aynı üniversitede bulunan bazı öğrenciler de kampüste büyük bir öfke oluştuğunu, bazı öğrencilerin U.G.'yi aradığını söyledi. U.G.'nin, serbest bırakılmasının ardından ortadan kaybolduğu belirtildi.

Hayvanseverler, Küçükpark'taki basın açıklamasının ardından Bayraklı ilçesindeki İzmir Adliyesi'ne gitti. Burada, U.G. hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Olaya bir tepki de U.G.'nin öğrenim gördüğü EÜ Su Ürünleri Fakültesi'nden geldi. Dekanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: "Fakülteye bu yıl kaydolan U.G.'nin yapmış olduğu insanlık dışı davranışı tüm öğretim üyelerimiz, çalışanlarımız ve öğrencilerimiz olarak kınıyoruz. Farklı toplumsal olaylarda olduğu gibi bu insanlık dışı davranışın neticesinde akademik ve idari personelimizle öğrencilerimizden gelen yoğun tepkiler, üniversitemizin etik ve bilimsel değerleri her zaman öncelikle savunmakta olduğunu göstermektedir. İnsan ve hayvan haklarına saygı, üniversitemiz öğrencileriyle paylaşılan temel değerlerdendir. Meydana gelen bu olayla ilgili olarak gerekli hassasiyet gösterilecektir. Bu kapsamda öğrenci hakkında Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği uyarınca yasal işlemler başlatılmıştır."

Bu arad U.G.'nin davranışı, sosyal paylaşım sitelerinde kurulan birçok grupta da tepkiyle karşılandı.