Karabük'te Ahilik Haftası Kutlamaları

Safranbolu ilçesinde, Ahilik Haftası programı çerçevesinde Karabük Esnaf Odaları Birliği tarafından çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Karabük'te Ahilik Haftası Kutlamaları
Tarihi kent Safranbolu'nun Cinci Han Otel'inde düzenlenen kutlamalara, Karabük Vali Yardımcıları Abidin Ünsal ve Ali Uysal, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Emniyet Müdürü Yunus Kaya, Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen, Safranbolu Esnaf Odaları Başkanı Muammer Dumaner ile çok sayıda daire müdürü, esnaf ve vatandaş katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan kutlamalarda açılış konuşmasını Safranbolu Esnaf Odaları Başkanı Muammer Dumaner yaptı. Dumaner, ahiliğin sanat, ticaret ve mesleğin, kişilik ahlak ve doğruluğun bir karışımı olduğunu söyleyerek, "Tarihimize baktığımızda, Türk devletlerinde ahiliğin ekonomik yaşamda çok büyük önemi olduğunu görmekteyiz. Ahi ahlakı, Türk toplumunun genel simgesi halini almıştır. Esnaf ve Sanatkar, ahilik kültürünü oluşturan, sosyal ve ekonomik bir oluşum olarak bugüne getirendir" dedi.
Karabük Esnaf Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen ise, ahiliğin bir yaşam tarzı ve felsefesi olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Ahi, eli açık, cömert, yiğit, güven veren, mütevazi ve hoşgörülü kişiliğe sahip olmakla beraber birbirini seven, birbirine saygı duyan fakiri gözeten, yoksulu barındıran, çalışmayı ibadet sayan, din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı esnaf ve sanatkarların iş teşkilatı anlamına da gelmektedir. Ahilik, dünya ve ahireti birlikte düşünen zengin ile fakir, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, millet ile devlet kısaca toplumun bütün fert ve kurumları arasında iyi münasebetler kurarak herkesin huzur içinde yaşamasını sağlamak ahilerin başlıca amacı olmuştur."
Tümen ayrıca, günümüze kadar özelliğini yitirmeyen Ahilik Teşkilatı'nın Kurucusu Ahi Evran'ın 1236 yılında Horasan'da doğduğunu, asıl adının Şeyh Nasıruddin Mahmüt El Hoyi olduğunu belirterek, "Ahilik felsefesinin adımları 12. yüzyılda Kırşehir'de atılmış sonra Anadolu'ya yayılarak Osmanlı Devleti'nin kurulmasında önemli bir rol oynamış, dini ve sosyal açıdan da çok önemli görevler üstlenmiştir" dedi.
Daha sonra Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Kaymakam Gökhan Azcan ve Vali Yardımcısı Abidin Ünsal da günün anlam ve önemini belirten birer konuşma yaptılar. Sayacı ustası İsmail Ulukaya'nın yanında yıllardır çalışan Ahmet Özdemir'e kalfalıktan ustalığa geçişi simgeleyen şed kuşatması gerçekleştirildi. Özdemir'e ustası tarafından usta önlüğü giydirilirken, geleneği gereği dua yapıldı. Ahilik Haftası kutlamalarına katkı veren Safranbolu'da tükenmeye yüz utan el sanatlarını geleceğe taşımaya çalışan esnafa ise birer plaket verildi.
Etkinlik, ahilik kutlamalarına katılanlara etli pilav ve ayran ikram edilerek sona erdi.