İşitme engelliler müzik yapıyor, diğer engelliler dinliyor

Rusya'da işitme engelliler için açılan özel kulüpler, büyük ilgi görüyor. Sağırlar için özel ayarlanan bu kulüplerde müziğin ritmine dikkat ediliyor.

Rusya'da işitme engelliler için açılan özel kulüpler, büyük ilgi görüyor. Sağırlar için özel ayarlanan bu kulüplerde müziğin ritmine dikkat ediliyor. Ritmin yeterli düzeyde hissedilmesi için ise çok yüksek seste ve basların güçlü olması gerekiyor. Normal insanın bu şekilde yoğun ve sesli müziğe 10 dakikadan fazla dayanması mümkün değil. Ancak Moskova'daki bu mekanlar duyma engelliler için vazgeçilmez ve müzik ritmine doyasıya zevk alabildiklere tek eğlence yeri.

Bu özel kulüplerin birinde İvanov kardeşler çalışıyor. Onlar burada sadece dans etmekle kalmayıp DJ'lik de yapıyor. Güçlü yer vibrasyonları aracılığıyla müziği dinleyen kardeşler mekana gelenlerle en güzel müzik ritimleriyle paylaşıyor.

Kendisine 'nerede çalışıyorsun sorusuna?' DJ'yim diye cevap verdiğini anlatan Aleksey İvanov, insanların buna şaşırdığını belirtiyor. Aleksey, "İnsanlar inanamıyor. Anlattığım zaman ise nasıl çalıştığı konusunda anlamakta zorluk çekiyorlar" diyor.

İki duyma engelli İvanov kardeşler kendilerini hayatta tamamen müziğe adamak istediklerini belirtiyor. Kardeşler ayrıca işitme engelli arkadaşları ile birlikte bir grup oluşturarak gençlik merkezinde bongo aletleri ile müzik çalıyor.

Müziği çok sevdiğini dile getiren Nikolay, "Bazen provaları bitirdiğimiz zaman ben kendimi durduramıyorum. Ellerim durmak istemiyor, kalbim daha fazla müzik istiyor" şeklinde konuşuyor.

Aleksey ve Nikolay arkadaş çevresinde kendilerini rahat hissediyor, ancak yeni seyirciler karşısında da yeni parçalarını sergilemeye korkmuyor. Sıra dışı grubun sanat müdürü gençlerin çok yetenekli müzisyenlerden oluştuğunu belirtiyor.

Uzmanlar her dilin kendi düşünme tarzına sahip olduğunu belirtiyor. Aynı şekilde farklı dile sahip sağırların kendilerine özgü hayat bakışları mevcut.

Grup üyesi Kamneva Valentina, "Bir çok toplulukta ayakla vurmamak, gürültü yapmamak gerekir şeklinde kurallar var. İşaretler dilinde ise tam tersi, tüm vurgular el hareketlerine bağlı ve ancak öyle aktarılıyor. Bizim ortamımızda kurallar tamamen farklı." diyor.