120 yıl önce ipek fabrikası olarak yapılan tarihi binada artık tasarım öğretilecek
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Modacı Faruk Saraç'ın işbirliğiyle gerçek kimliğine kavuşan Fabrika-i Hümayun, Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu o
Akademik yılın açılışı nedeniyle düzenlenen törende konuşan Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi mülkiyetindeki tarihi binanın kente kazandırılması için göreve geldikleri ilk günden itibaren çalışmalara başladıklarını söyledi.
Bina ile ilgili restorasyon ve rekonstrüksiyon projelerini hazırlattıklarını ve tam son aşamaya geldiklerinde modacı Faruk Saraç'ın buraya talip olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, "Kısa zaman içinde bu tarihi yapı ayağa kaldırıldı ve Bursa kimlikli bir esere daha kavuşmuş oldu. Yüzyıllarca Avrupa saraylarını giydiren ve ipekli kumaşlarından vergi alınmayan şehir olan Bursa, bundan sonra moda tasarımı konusunda da söz sahibi olacak. Artık moda tasarımı dendiğinde akla başka ülkeler değil ilk olarak Bursa gelecek." dedi.
Yaklaşık iki ay önce geldiğinde inşaatın yarısının tamamlanmadığını dile getiren YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ise "Bugün gördüğüm manzara beni çok mutlu etti. Fevkalade güzel bir eser ortaya çıkmış. Tarihi yapıda Osmanlı'nın havasını koklamak mümkün. Bu tarihi ortamda gerçekleştirilecek projelerle burası sadece Bursa'da değil, Türkiye'nin tasarım dünyasında söz sahibi olacak. Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Sayın Valimiz olmak üzere bu eserin eğitim camiasına kazandırılmasında emeği geçen herkese gönül dolusu teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Modacı Faruk Saraç ise 30 yıllık meslek hayatında önemli bir eseri Bursa'ya kazandırmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.
Okulda teoriyle pratiğin birlikte uygulanacağını ve pek çok ilkin bu okulda hayata geçirileceğini ifade eden Saraç, "Bu okul sadece İstanbul'da değil dünyada referans alınacak bir merkez olacak. Bunu yakın zamanda göreceğiz. Hollandalı bir uzman önümüzdeki ay buraya gelecek ve haftada bir gün eğitim verecek. Birlikte hayata geçireceğimiz bir çalışma ile 280 yıl önce kaybolan İstanbul lalesinin koleksiyonunu Bursa'da yapacağız. Yine Bursa'da moda günleri düzenleyeceğiz, Bursaspor'un formasının tasarımlarını yapacağız. Bana bu fırsatı verip, desteklerini esirgemeyen Sayın valimize ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.
Marka kent Bursa'yı her alanda daha da üst seviyelere çıkarmak için yoğun çaba harcarken, Faruk Saraç gibi bir markanın karşılarına çıktığını hatırlatan Vali Şahabettin Harput ise tekstilin merkezi olan Bursa'nın, artık moda tasarımının da merkezi olacağını vurguladı.
Vali Harput, bu okulun Bursa'ya kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Modacı Faruk Saraç, günün anısına YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile YÖK Yürütme Kurulu üyeleri Prof. Dr. Muhittin Şimşek ve Prof. Dr. Berrak Kurtuluş'a birer plaket verdi.
Faruk Saraç'ın annesi Cemile Saraç'ın adını verdiği üretim atölyesinin açılışı da yapılırken, protokol üyeleri daha sonra yeni eğitim yılı için hazırlanan pastayı kesti.