Sakarya'da Pancar Alım Kampanyası Başladı
Sakarya'da 51. Dönem Pancar alım kampanyası düzenlenen törenle başlarken, günler öncesinden hazırladıkları pancarı fabrikaya teslim eden çiftçiler küçük altınla ödüllendirildi.
Adapazarı Şeker Fabrikası'nın 2010- 2011 kampanya açılışı nedeniyle fabrika bahçesinde bir tören düzenlendi. Törene Sakarya Valisi Mustafa Büyük, SATSO Başkanı Akgün Altuğ, Serdivan Kaymakamı Fahri Keser, belediye başkanları, daire müdürleri, yönetim kurulu üyeleri, çalışanlar ve çiftçiler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Adapazarı Şeker Fabrikası Genel Müdürü Naci Özavcı, fabrika hakkında teknik bilgiler verdi. Adapazarı Şeker Fabrikası'nın bu kampanya döneminde Sakarya, Kocaeli, Eskişehir ve Düzce olmak üzere 4 bölgede bulunan 204 köyde toplam 41 bin 372 dekar alanda 4 bin 368 üretici ile sözleşmeli pancar ekimi gerçekleştirdiğini belirten Özavcı, "Kampanya süresince 12 kantarda 2 adet pancar boşaltma makinesi ile 24 saat boyunca hiçbir üreticimizi mağdur etmeden yaklaşık 275 bin ton pancar
tesellümü yapılması ve 270 bin ton pancar işlenmesi hedeflenmektedir" dedi.
Bu kampanya döneminde 31 bin ton şeker üretimi yapaklarını söyleyen Genel Müdür Özavcı, "Buna ilave olarak; 70 bin ton yaş küspe, 12 bin ton melas, 15 bin adet paket küspe, üretiminin gerçekleştirilmesi planlanırken, kampanyamızın 45 gün sürmesi hedeflenmektedir. Bu Kampanya döneminde üreticilerimizden alınacak 275 bin ton pancara ise yaklaşık 32 milyon lira ödeme yapılması planlanıyor. Adapazarı Şeker Fabrikası, bu yıl Sakarya ve ülke ekonomisine 60 milyon lira katma değer sağlayacaktır. Bugüne kadar
üreticilerimize 5 milyon lirası nakdi, 4 milyon lirası ayni avans olmak üzere toplam 9 milyon lira avans verilmiştir. Ayrıca üreticilerimize 55 bin ton bedelsiz yaş küspe verilecektir. Bedelsiz verilen yaş küspenin parasal değeri 1 milyon 100 bin liradır. Pancar boşaltma makinelerimizde boşaltılacak pancarlar için geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda ücret alınmayacaktır" dedi.
Özavcı, revizyon döneminde Hollanda'dan aldıkları difizyon ünitesinin montajının tamamlandığını da belirterek, "Difizyon bu kampanya ya hazır hale getirilmiştir. Bu dönemde fabrikamızın verimliliğini ve şeker kalitesini artırmak amacı ile toplam 4 milyon 500 bin lira yatırım yapılmıştır. Ayrıca bu yıl fabrikamızın GSM ruhsatı ve üretim izinleri alınmıştır" şeklinde konuştu.
Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya, da fabrikanın kapasitesinin çok altında verilen kotalarla sıkıntılı günler yaşadıklarını belirterek, Adapazarı Şeker Fabrikası'na geçen yıl Şeker Kurulu tarafından 60 bin ton kota verildiğini ve buna karşılık 69 bin 460 ton şeker üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi. Aya, "Verilen A kotasının dışında 9 bin 310 ton da C şekeri, yani ihraç edilebilir şeker üretimi gerçekleştirilmiştir. Fabrikamız yapmış olduğu teknolojik yenilemelerle ürettiği şekerin
sınayi kilogram maliyetini 1 lira 27 kuruş indirerek, Türkiye'de ilk 5 fabrikanın içerisinde yer almayı başarmıştır. Üretmiş olduğu 9 bin 310 ton C şekerini de imalatçı-ihracatçı firmalara satışla ve yurt dışına ihraç etmek suretiyle, 2010-2011 kampanya dönemi başlamadan, sezonun da hem Sakarya, hem de ülke ekonomisine 120 milyon lira katma değer sağlamıştır" dedi.
"BUGÜN DE ADAPAZARI ŞEKER FABRİKASI'NIN KOTA SORUNU ÇÖZÜLMEMİŞTİR"
Adapazarı Şeker Fabrikası özelleştirme işleminin ardından bir dizi sıkıntıyla mücadele etmek zorunda kaldığını söyleyen Başkan Aya, şunları söyledi:
"Bunların en başında kota problemi ve ekim alanı sınırlaması geliyor ki, bu iki konuda özelleştirme öncesinde söz konusu dahi değildi. Ben bu iki konuyla ilgili olarak, Sayın Başbakanımız'ın sözleri, ilgili bakanlarımızın iyi niyetli açıklamaları, Sakaryalı ve Eskişehirli milletvekillerimizin çabalarına rağmen bugün de Adapazarı Şeker Fabrikası'nın kota sorunu çözülmemiş, Şeker Kurulu'nun haksız uygulamaları aşılamamıştır."
Kota sorununun çözümü için Sakarya milletvekillerinin, Şeker Kanunu'nun kota hesaplamaları ve pancar ekim alanlarıyla ilgili maddeleri üzerinde TBMM Grup Başkan Vekilliği'ne değişiklik önergesi verdiğini de söyleyen Başkan Aya, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yasallaşması durumunda bu önerge de bizleri rahatlatacak iki madde vardır. Nitekim Şeker Kanunu'nun 3. maddesinde kota dağılımı yapılırken, fabrikaların nominal üretim kapasitelerinin yüzde 50'sinin altında kota verilemeyeceği, yani kotalarının işletmelerin kapasitelerinin yüzde 50'sinin altında olmayacağı görüşüyle bir alt sınır getirilmesi planlanmaktadır. Tasarının ekim alanlarıyla ilgili 5. maddesinde de, kendi ekim alanının dışından münavebe esasları dahilinde pancar temin edilebileceği ifadesi yer
almaktadır. Kanun değişikliği yapılırsa şirketlerin kota ve ekim alanı sorunu kısmide olsa giderilebilme imkanı doğmuştur. Kanunun değişmesi durumunda on binlerce çiftçimiz, milletvekillerimize minnettar olacaktır."
Aya, milletvekillerinin verdiği önergenin yanında, Şeker Kurulu tarafından da bir çalışma yapıldığını belirterek, "Şeker Kurulu da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı bir kuruluş olarak kendince Şeker Kanunu değişiklik tasarı taslağı hazırlayarak, 38 ayrı kuruluştan bu konu dahilin de görüş ve tekliflerini sunmalarını istemiştir. 2009 yılında 4 özel Şeker Fabrikasınca kurulan Şeker Üreticileri Derneği (ŞÜD) bu kuruluşlardan birisidir. Bu kuruluşun koordinasyon kurulunda da bulunan fabrikamızın görüşleri
ve teklifleri de, Şeker Kanunu'nun kota dağılımıyla ilgili 3. maddesinin, fabrikaların nominal üretim kapasitelerinin Yüzde 50'sinin altında olmayacağı, yine ekim alanları ile ilgili 5. maddesinin de, yeterli pancar bulunamadığında, münavebe esasları dahilinde, ekim alanları dışından da pancar temin edilebileceği şeklinde olmuştur. Bu taslakların hepsi Şeker Kurulu'nda toplanmıştır. Kota hesaplama yöntemi ve hinterland alanlarıyla ilgili yapılacak değişiklik önerileri kuruma intikal ettiğinde, Şeker Kurulu
halen nedenini anlayamadığımız bir şekilde 2011-2012 kampanya dönemi kotalarını açıklamıştır" dedi.
Başkan Aya, her yıl 2007 yılı hariç tüm yıllarda Kasım-Aralık ayı içerisinde şeker kotalarını açıklayan Şeker Kurulu'nun kanun değişikliklerinin söz konusu olduğu bir dönemde alelacele kotaları açıklamasını da manidar bulduklarını belirterek, konuyu milletvekillerinin ve kamuoyunun takdirine bıraktıklarını söyledi. "Şeker Kurulu'nun yapısına bakıldığında, kooperatiflerin temsilcisi olarak PANKOBİLİK adına bir üye, özel şeker fabrikaları adına da bir üyenin olduğunu ancak her ikisinin de, aynı fabrikadan
ve o fabrikanın çıkarlarını ön plana alarak hareket ettiklerini" ileri süren Başkan Aya, "Böyle bir kurulda bizim hakkımızı kimler, nerede ve nasıl koruyacak bunun da takdirini kamuoyumuza bırakıyorum" dedi.
"ADAPAZARI ŞEKER FABRİKASI, SAKARYA İLİNE CİDDİ KATKILARI BULUNAN BİR FABRİKADIR"
"Adapazarı Şeker Fabrikası, Sakarya iline ciddi katkıları bulunan bir fabrikadır" diyen Başkan Aya, sözlerine şöyle devam etti:
"İlimiz ekonomisine senelik 120 milyon TL katma değer sağlayan kaç kuruluşumuz var. Bizler bunun sorumluluğu ile şehrimiz ve Sakarya'mız için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Çalışmak istiyoruz, üretmek istiyoruz. Fabrikamızın geleceğini sağlam temeller üzerine oturtmak istiyoruz. Sakarya ve bölgemizdeki illerin çiftçilerinin bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonrada yüzünü güldürmek istiyoruz. Ama birileri çıkıyor diyor ki; 'Hayır üretmeyin, Çalışmayın, Çiftçilerin yüzü gülmesin..' Biz inancımız ve
inadımız ile çiftçilerimiz için her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Yıllık üretim kapasitemiz 99 bin tondur. Bizi bıraksınlar 100 bin ton şeker üretelim. Sakarya'mıza ve ülkemize daha fazla katkıda bulunalım. Bu sadece, Adapazarı Şeker Fabrikası'nın var olma savaşı değildir" diyen Başkan Aya, "Bizim buradaki her adımımız, Sakarya'da ki esnaf, işçi ve bütün halkımızı etkilemektedir. Biz Sakarya ekonomisinin belkemiği kurumlarından biriyiz. En büyük şansımız ne, biliyor musunuz? Bugüne kadar Sakarya,
dimdik arkamızda oldu. Adapazarı Şeker Fabrikası'nın sorunlarının hepsini sahiplendi. Eşi benzeri görülmemiş bir duyarlılık içerisinde oldu. Allah nasip ederse, bunun karşılığını, fabrikamızı onların gurur duyacağı bir seviyeye çıkararak vermek istiyoruz. Bütün zorluklara rağmen gelinen noktada umutsuz değiliz. Çok az bir yolumuz kaldı. Bize moral vermeye, güç vermeye devam edin. Edin ki, Adapazarı Şeker Fabrikası kazansın. Edin ki Sakarya kazansın. Kampanyamız hayırlı, uğurlu olsun."
Vali Mustafa Büyük de, Şeker Fabrikası'nın Sakarya ve ülke için önemine değindi. Vali Büyük, birkaç tesisle birlikte Adapazarı Şeker Fabrikası'nın 1954 yılında bu şehrin vilayet olmasına büyük katkı sağladığının altını çizerek, "O nedenle Adapazarı Şeker Fabrikası, bu kentin yakın tarihi içinde çok önemli hatıralara ve etkinliğe sahip önemli bir kurum olarak ortaya çıkıyor. Böyle bir fabrikanın bugün başarıyla faaliyetini sürdürmesi ve geleceğe daha ümitle bakması bizim en büyük arzumuz, hedefimiz" dedi.
Konuşmaların ardından kantara ilk pancar getiren üreticilere altın ve çeşitli hediyeler verildi. Kantara ilk pancar getiren Hidayet Sağlık'ın hediyesini Vali Mustafa Büyük, Ahmet Uzun'un hediyesini Serdivan Kaymakamı Fahri Keser, Harun Sağlık'ın hediyesini SATSO Başkanı Akgün Altuğ ve diğer çiftçilerin hediyelerini törene katılanlar verdi.
Hediyelerin verilmesinin ardından Vali Mustafa Büyük ve törene katılan protokol tarafından okunan dualarla kesilen kurbanın ardından, kantar açılışı yapıldı. Davetliler daha sonra 1953 yılında açılan Adapazarı Şeker Fabrikası'nın o günlere ait fotoğraflarının yer aldığı Nostalji Sergisi'ni gezdi.
Açılış konuşmasını yapan Adapazarı Şeker Fabrikası Genel Müdürü Naci Özavcı, fabrika hakkında teknik bilgiler verdi. Adapazarı Şeker Fabrikası'nın bu kampanya döneminde Sakarya, Kocaeli, Eskişehir ve Düzce olmak üzere 4 bölgede bulunan 204 köyde toplam 41 bin 372 dekar alanda 4 bin 368 üretici ile sözleşmeli pancar ekimi gerçekleştirdiğini belirten Özavcı, "Kampanya süresince 12 kantarda 2 adet pancar boşaltma makinesi ile 24 saat boyunca hiçbir üreticimizi mağdur etmeden yaklaşık 275 bin ton pancar
tesellümü yapılması ve 270 bin ton pancar işlenmesi hedeflenmektedir" dedi.
Bu kampanya döneminde 31 bin ton şeker üretimi yapaklarını söyleyen Genel Müdür Özavcı, "Buna ilave olarak; 70 bin ton yaş küspe, 12 bin ton melas, 15 bin adet paket küspe, üretiminin gerçekleştirilmesi planlanırken, kampanyamızın 45 gün sürmesi hedeflenmektedir. Bu Kampanya döneminde üreticilerimizden alınacak 275 bin ton pancara ise yaklaşık 32 milyon lira ödeme yapılması planlanıyor. Adapazarı Şeker Fabrikası, bu yıl Sakarya ve ülke ekonomisine 60 milyon lira katma değer sağlayacaktır. Bugüne kadar
üreticilerimize 5 milyon lirası nakdi, 4 milyon lirası ayni avans olmak üzere toplam 9 milyon lira avans verilmiştir. Ayrıca üreticilerimize 55 bin ton bedelsiz yaş küspe verilecektir. Bedelsiz verilen yaş küspenin parasal değeri 1 milyon 100 bin liradır. Pancar boşaltma makinelerimizde boşaltılacak pancarlar için geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda ücret alınmayacaktır" dedi.
Özavcı, revizyon döneminde Hollanda'dan aldıkları difizyon ünitesinin montajının tamamlandığını da belirterek, "Difizyon bu kampanya ya hazır hale getirilmiştir. Bu dönemde fabrikamızın verimliliğini ve şeker kalitesini artırmak amacı ile toplam 4 milyon 500 bin lira yatırım yapılmıştır. Ayrıca bu yıl fabrikamızın GSM ruhsatı ve üretim izinleri alınmıştır" şeklinde konuştu.
Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya, da fabrikanın kapasitesinin çok altında verilen kotalarla sıkıntılı günler yaşadıklarını belirterek, Adapazarı Şeker Fabrikası'na geçen yıl Şeker Kurulu tarafından 60 bin ton kota verildiğini ve buna karşılık 69 bin 460 ton şeker üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi. Aya, "Verilen A kotasının dışında 9 bin 310 ton da C şekeri, yani ihraç edilebilir şeker üretimi gerçekleştirilmiştir. Fabrikamız yapmış olduğu teknolojik yenilemelerle ürettiği şekerin
sınayi kilogram maliyetini 1 lira 27 kuruş indirerek, Türkiye'de ilk 5 fabrikanın içerisinde yer almayı başarmıştır. Üretmiş olduğu 9 bin 310 ton C şekerini de imalatçı-ihracatçı firmalara satışla ve yurt dışına ihraç etmek suretiyle, 2010-2011 kampanya dönemi başlamadan, sezonun da hem Sakarya, hem de ülke ekonomisine 120 milyon lira katma değer sağlamıştır" dedi.
"BUGÜN DE ADAPAZARI ŞEKER FABRİKASI'NIN KOTA SORUNU ÇÖZÜLMEMİŞTİR"
Adapazarı Şeker Fabrikası özelleştirme işleminin ardından bir dizi sıkıntıyla mücadele etmek zorunda kaldığını söyleyen Başkan Aya, şunları söyledi:
"Bunların en başında kota problemi ve ekim alanı sınırlaması geliyor ki, bu iki konuda özelleştirme öncesinde söz konusu dahi değildi. Ben bu iki konuyla ilgili olarak, Sayın Başbakanımız'ın sözleri, ilgili bakanlarımızın iyi niyetli açıklamaları, Sakaryalı ve Eskişehirli milletvekillerimizin çabalarına rağmen bugün de Adapazarı Şeker Fabrikası'nın kota sorunu çözülmemiş, Şeker Kurulu'nun haksız uygulamaları aşılamamıştır."
Kota sorununun çözümü için Sakarya milletvekillerinin, Şeker Kanunu'nun kota hesaplamaları ve pancar ekim alanlarıyla ilgili maddeleri üzerinde TBMM Grup Başkan Vekilliği'ne değişiklik önergesi verdiğini de söyleyen Başkan Aya, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yasallaşması durumunda bu önerge de bizleri rahatlatacak iki madde vardır. Nitekim Şeker Kanunu'nun 3. maddesinde kota dağılımı yapılırken, fabrikaların nominal üretim kapasitelerinin yüzde 50'sinin altında kota verilemeyeceği, yani kotalarının işletmelerin kapasitelerinin yüzde 50'sinin altında olmayacağı görüşüyle bir alt sınır getirilmesi planlanmaktadır. Tasarının ekim alanlarıyla ilgili 5. maddesinde de, kendi ekim alanının dışından münavebe esasları dahilinde pancar temin edilebileceği ifadesi yer
almaktadır. Kanun değişikliği yapılırsa şirketlerin kota ve ekim alanı sorunu kısmide olsa giderilebilme imkanı doğmuştur. Kanunun değişmesi durumunda on binlerce çiftçimiz, milletvekillerimize minnettar olacaktır."
Aya, milletvekillerinin verdiği önergenin yanında, Şeker Kurulu tarafından da bir çalışma yapıldığını belirterek, "Şeker Kurulu da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı bir kuruluş olarak kendince Şeker Kanunu değişiklik tasarı taslağı hazırlayarak, 38 ayrı kuruluştan bu konu dahilin de görüş ve tekliflerini sunmalarını istemiştir. 2009 yılında 4 özel Şeker Fabrikasınca kurulan Şeker Üreticileri Derneği (ŞÜD) bu kuruluşlardan birisidir. Bu kuruluşun koordinasyon kurulunda da bulunan fabrikamızın görüşleri
ve teklifleri de, Şeker Kanunu'nun kota dağılımıyla ilgili 3. maddesinin, fabrikaların nominal üretim kapasitelerinin Yüzde 50'sinin altında olmayacağı, yine ekim alanları ile ilgili 5. maddesinin de, yeterli pancar bulunamadığında, münavebe esasları dahilinde, ekim alanları dışından da pancar temin edilebileceği şeklinde olmuştur. Bu taslakların hepsi Şeker Kurulu'nda toplanmıştır. Kota hesaplama yöntemi ve hinterland alanlarıyla ilgili yapılacak değişiklik önerileri kuruma intikal ettiğinde, Şeker Kurulu
halen nedenini anlayamadığımız bir şekilde 2011-2012 kampanya dönemi kotalarını açıklamıştır" dedi.
Başkan Aya, her yıl 2007 yılı hariç tüm yıllarda Kasım-Aralık ayı içerisinde şeker kotalarını açıklayan Şeker Kurulu'nun kanun değişikliklerinin söz konusu olduğu bir dönemde alelacele kotaları açıklamasını da manidar bulduklarını belirterek, konuyu milletvekillerinin ve kamuoyunun takdirine bıraktıklarını söyledi. "Şeker Kurulu'nun yapısına bakıldığında, kooperatiflerin temsilcisi olarak PANKOBİLİK adına bir üye, özel şeker fabrikaları adına da bir üyenin olduğunu ancak her ikisinin de, aynı fabrikadan
ve o fabrikanın çıkarlarını ön plana alarak hareket ettiklerini" ileri süren Başkan Aya, "Böyle bir kurulda bizim hakkımızı kimler, nerede ve nasıl koruyacak bunun da takdirini kamuoyumuza bırakıyorum" dedi.
"ADAPAZARI ŞEKER FABRİKASI, SAKARYA İLİNE CİDDİ KATKILARI BULUNAN BİR FABRİKADIR"
"Adapazarı Şeker Fabrikası, Sakarya iline ciddi katkıları bulunan bir fabrikadır" diyen Başkan Aya, sözlerine şöyle devam etti:
"İlimiz ekonomisine senelik 120 milyon TL katma değer sağlayan kaç kuruluşumuz var. Bizler bunun sorumluluğu ile şehrimiz ve Sakarya'mız için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Çalışmak istiyoruz, üretmek istiyoruz. Fabrikamızın geleceğini sağlam temeller üzerine oturtmak istiyoruz. Sakarya ve bölgemizdeki illerin çiftçilerinin bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonrada yüzünü güldürmek istiyoruz. Ama birileri çıkıyor diyor ki; 'Hayır üretmeyin, Çalışmayın, Çiftçilerin yüzü gülmesin..' Biz inancımız ve
inadımız ile çiftçilerimiz için her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Yıllık üretim kapasitemiz 99 bin tondur. Bizi bıraksınlar 100 bin ton şeker üretelim. Sakarya'mıza ve ülkemize daha fazla katkıda bulunalım. Bu sadece, Adapazarı Şeker Fabrikası'nın var olma savaşı değildir" diyen Başkan Aya, "Bizim buradaki her adımımız, Sakarya'da ki esnaf, işçi ve bütün halkımızı etkilemektedir. Biz Sakarya ekonomisinin belkemiği kurumlarından biriyiz. En büyük şansımız ne, biliyor musunuz? Bugüne kadar Sakarya,
dimdik arkamızda oldu. Adapazarı Şeker Fabrikası'nın sorunlarının hepsini sahiplendi. Eşi benzeri görülmemiş bir duyarlılık içerisinde oldu. Allah nasip ederse, bunun karşılığını, fabrikamızı onların gurur duyacağı bir seviyeye çıkararak vermek istiyoruz. Bütün zorluklara rağmen gelinen noktada umutsuz değiliz. Çok az bir yolumuz kaldı. Bize moral vermeye, güç vermeye devam edin. Edin ki, Adapazarı Şeker Fabrikası kazansın. Edin ki Sakarya kazansın. Kampanyamız hayırlı, uğurlu olsun."
Vali Mustafa Büyük de, Şeker Fabrikası'nın Sakarya ve ülke için önemine değindi. Vali Büyük, birkaç tesisle birlikte Adapazarı Şeker Fabrikası'nın 1954 yılında bu şehrin vilayet olmasına büyük katkı sağladığının altını çizerek, "O nedenle Adapazarı Şeker Fabrikası, bu kentin yakın tarihi içinde çok önemli hatıralara ve etkinliğe sahip önemli bir kurum olarak ortaya çıkıyor. Böyle bir fabrikanın bugün başarıyla faaliyetini sürdürmesi ve geleceğe daha ümitle bakması bizim en büyük arzumuz, hedefimiz" dedi.
Konuşmaların ardından kantara ilk pancar getiren üreticilere altın ve çeşitli hediyeler verildi. Kantara ilk pancar getiren Hidayet Sağlık'ın hediyesini Vali Mustafa Büyük, Ahmet Uzun'un hediyesini Serdivan Kaymakamı Fahri Keser, Harun Sağlık'ın hediyesini SATSO Başkanı Akgün Altuğ ve diğer çiftçilerin hediyelerini törene katılanlar verdi.
Hediyelerin verilmesinin ardından Vali Mustafa Büyük ve törene katılan protokol tarafından okunan dualarla kesilen kurbanın ardından, kantar açılışı yapıldı. Davetliler daha sonra 1953 yılında açılan Adapazarı Şeker Fabrikası'nın o günlere ait fotoğraflarının yer aldığı Nostalji Sergisi'ni gezdi.