Mustafa Koç: Zemin ekonomik ve demokratik atılımlar için sıçrama tahtası olmaya uygun (1)

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç, Türkiye'nin bulunduğu zeminin ekonomik ve demokrat

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç, Türkiye'nin bulunduğu zeminin ekonomik ve demokratik atılımlar için sıçrama tahtası olduğunu ifade etti.

TÜSİAD YİK İstanbul'da toplandı. Fransız siyaset uzmanı Jacques Attali'nin konuşmacı olduğu toplantının açılışında konuşan Mustafa Koç, ekonomi gündemini değerlendirdi. Dünyanın ve Türkiye'nin var olan yapı ile anlayışları tekrar ele alıp tartıştığını kaydeden Koç, "Küresel krizin geride bırakılma sürecinde olmamızdan ötürü dünyada da bu böyle; sert tartışmalar ve kutuplaşmalardan sonra 12 Eylül referandumunun ardından Türkiye'de de böyle. Bize göre bu dönem kısa, kısmi ve pragmatik çözüm arayışlarına uzun vadeli ideallerin feda edilmediği, siyasette ve ekonomide temel değerlere bağlılığın teyit edildiği, ulusal birliğin sağlandığı bir dönem olmalı." dedi.

Krizin hemen ardından yükselen devletçilik ideolojisinin ve küreselleşmeyi reddetme eğilimlerinin yerini serinkanlı yaklaşımlara bıraktığını dile getiren Koç, şöyle devam etti:

"Yeterli ölçüde denetlenmeyen piyasalar dönemi ve 'piyasa sorunlarını kendi halleder' anlayışı da geri gelmemek kaydıyla terk ediliyor. Bu anlayışın reel ekonomi ve finans sektörü üzerindeki risklerini dünya çok büyük bir fatura karşılığında tecrübe etti. Bugün büyümeden tekrar söz edebiliyorsak, bunun nedeni genişlemeci mali politikalar, finans sektörüne aktarılan kaynaklar yani devlet müdahaleleri olmuştur."

2008 ekonomik krizinden iki önemli ders çıkardıklarını aktaran Koç bunları şöyle sıraladı:

"Birincisi küresel ve ulusal planda daha güçlü, daha iyi donanmış bağımsız düzenleyici ve denetleyici kurumların önemi ve işlevselliğidir. İkincisi ise artık iyice küreselleşmiş ve ortak mekanizmalarla işleyen dünya ekonomisinin sorunlarının ancak yine dayanışma ve danışma yoluyla çözülebileceği gerçeğidir."

"KRİZE KARŞI ORTAK HAREKET ETMEK GEREKİYOR"

Artık bir ülkenin sadece kendi tedbirlerini alıp rezervlerini, cari açığını kontrol ederek ekonomisini düzlüğe çıkaramadığına işaret eden TÜSİAD YİK Başkanı, güçlü ve rekabetçi bir ekonomi ile cari fazlaya sahip olan Almanya'nın bile dünyada yaşanan krizde sorumluluk almak zorunda kaldığına dikkat çekti. Koç, "Hep birlikte yaşayarak gördük ki uluslararası ekonomide sıhhatli bir dengenin devamı için ülkelerin artık sadece kendi ekonomilerini düzeltmeleri yetmiyor. Ülkeler arası koordinasyonun sağlanması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç, küresel ortamda Türkiye'nin uygun adım ve politikalarla dünyadaki konumunu daha da güçlendirebileceğini vurguladı. "Ülkemizde yeni ve heyecan verici bir dönemin başındayız." diyen Koç, şöyle konuştu:

"Bulunduğumuz zemin gerek ekonomik gerekse de demokratik atılımlarımızı için bir sıçrama tahtası olmaya uygundur. Ekonomimize baktığımız zaman ikinci çeyrekten itibaren bir toparlanma eğilimine girdiğini görüyoruz. Özel kesim tüketim ve yatırım harcamaları ile sanayi üretimi artış eğiliminde. İşsizlik en büyük sorun olmakla birlikte düşüş göstermiştir. Ekonomimiz üç çeyrek üst üste büyüyerek ikinci çeyrekte yüzde 10,3 ile beklentileri aşmıştır."

"MALİ DİSİPLİNDEN TAVİZ VERİLMESİN"

Ekonomi yönetimine mali disiplin uyarısında bulunan Mustafa Koç, iktidarın ekonomi ve yapısal politikalarla hata yapma lüksünün olmadığını belirtti. Mali Kural'a gereken desteği verdiklerinin altını çizen Koç, "Mali Kural'ın ekonominin geleceğine yönelik daha açık bir görünüm sunacağına ve kriz sonrası dönemde tüm ülkeler yabancı sermaye çekmeye çalışırken bizi bir adım öne çıkaracağına inandık. Mali Kural'ın ertelenmiş olması haklı olarak yaklaşan genel seçimlerde mali disiplinin devam ettirilemeyeceği kaygısını yaratmıştır. İktidarın bu konudaki güven verici açıklamalarını olumlu buluyor, uygulamada da aynı kararlılığı göstereceğini umuyoruz." dedi.