Meclis'te Yeni Yasama Açılış Resepsiyonu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni anayasa konusunda bir çalışma yapılmasının, en azından olumlu bir adım açısından iyi bir başlangıç olduğunu söyledi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in Meclis'in açılışı dolayısıyla verdiği resepsiyona katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetecilerin sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanı Gül'ün, TBMM'nin açılışı dolayısıyla yaptığı konuşmaya ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, yarınki il başkanları toplantısında bu konudaki düşüncelerini aktaracağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül'ün Kürt sorunu diyerek çözümün adresini Meclis olarak gösterdiğinin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, "Sayın
Cumhurbaşkanı'nın güzel mesajları vardı. O mesajların bir kısmına yarın değineceğim" diye konuştu.
Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın daha önceki resepsiyonlara katılmadığının hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, bunun Baykal'ın işlerinin yoğunluğundan kaynaklandığını, parlamentoya özel bir ambargo uygulamasının söz konusu olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, kendisinin de bir yoğunluğunun bulunduğunu ancak programlarını iptal ederek resepsiyona katıldığını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Parlamento hepimizin" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül'ün, 'Yeni yasama yılının, yeni anayasa tartışmalarına yer vermesi gerekir' ifadesi ile ilgili görüşlerinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: "Sayın Cumhurbaşkanı'nın güzel mesajları oldu. Anayasa değişiklikleriyle ilgili bir çalışma yapmak, sanıyorum Cumhurbaşkanı'nın da tercihlerinden birisi. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in de sunuş konuşmalarında benzer açıklamaları oldu. Bu açıklamalarının gereğini yapmak gerekiyor. Sanıyorum Sayın Şahin, önümüzdeki günlerde bir çağrı
yapacaktır."
Yeni anayasanın, yeni yasama yılında çıkmasından umutlu olup olmadığı sorusu üzerine ise Kılıçdaroğlu, "Bir çalışmanın yapılması en azından olumlu bir adım açısından iyi bir başlangıçtır diye düşünüyorum'' diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, 'İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın Güneydoğu sorununun CHP'den kaynaklandığını söylediğinin hatırlatılması üzerine, "Kendi tarihine iyi baksın. Yakın cumhuriyet tarihini Sayın Atalay'ın bir daha okumasını isterim. Yakın tarihi bilmeden, CHP'yi hedef alan suçlama bir bakana yakışmıyor. Bir bakan, daha ciddi, daha tutarlı konuşmalar yapmalı. Hele İçişleri Bakanı..." şeklinde konuştu.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, Anayasının ilk 3 maddesiyle ilgili sözlerine yönelik görüşlerinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, Kılıç'ın, kurucu iradenin ne olduğunu okuması gerektiğini belirtti.