Karagöz-Hacivat'a ilgi her geçen gün artıyor
Anadolu'da, ilk kez 14. yüzyılda Şeyh Küşteri tarafından sahnelenen ve zaman içinde klasikleşen gölge oyunu 'Karagöz ve Hacivat'a ilgi her geçen gün a
Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa'da hizmet veren Karagöz Müzesi, Karagöz-Hacivat'ı sevenlerin akınına uğruyor. Haftanın belirli günlerinde müzede sergilenen Karagöz-Hacivat oyununa özellikle öğrenciler büyük ilgi gösteriyor. Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) Bursa Şube Başkanı Şinasi Çelikkol, müzeyi 2009 Kasım ayından 2010 Haziran ayına kadar 10 bin kişinin ziyaret ettiğini ve Hacivat-Karagöz oyununu izlediğini söyledi.
SANATA İLGİSİ OLMAYANLAR MÜZEYE BAKIP GEÇİYOR
Yabancılar arasından en çok ilgiyi Japon ve Yunan turistlerden gördüklerini belirten Çelikkol, "Hacivat-Karagöz sanatını sevenlerin akınına uğruyoruz. Tespitimiz şudur ki; sanatımıza olan ilgi her geçen gün artıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Sigorta işbirliğinde hayata geçirilen 'Bir usta, bin usta' projesi kapsamında geçtiğimiz Nisan ayında bir kurs başlatmıştık. Kursumuzu başarıyla bitiren 28 kişinin çoğu Hacivat-Karagöz oyununu sahneliyor. Müzemizi sanata ilgi duyanlar saatlerce geziyor, ama sanatı bilmeyenler bakıp geçiyor." dedi.
Karagöz ve Hacivat için Türkçe kaynak yetersizliğine de değinen Çelikkol, Japonya'da ve bazı Avrupa ülkelerindeki seyahat kitaplarında Karagöz-Hacivat efsanesinin anlatıldığını bu sebeple turistlerin sanata ilgi duyduğunu söyledi. Çelikkol, 13 Ekim'den itibaren Bursa Büyükşehir Belediyesi Karagöz Müzesi'nde gösterilerin başlayacağını açıkladı. Çarşamba günleri saat 11.00 ile 14.00'de iki ayrı gösterinin yapılacağını belirten Çelikkol, Perşembe günleri saat 11.00, Cumartesi günü ise 11.30'da gösteri yapacaklarını kaydetti.
CAMİİ İNŞAATINDA BAŞLAYAN DİYALOG DÜNYAYI SARDI
Karagöz ve Hacivat hakkında en bilinen rivayete göre, Sultan Orhan döneminde, Bursa'daki Orhan Camii Külliyesi'nin inşaatında çalışan demirci ustası Kambur Bali Çelebi (Karagöz) ile duvarcı ustası Halil Hacı İvaz (Hacivat) arasında geçen nükteli konuşmaları dinlemek isteyen işçiler, işi gücü bırakıp onların etrafında toplanır. İşçilerin bu davranışı yüzünden, inşaat yavaş ilerler. Bu durumu öğrenen padişahın her ikisini de idam ettirdiği iddia edilirken, sanat tarihçileri 'Padişah bu sebeple adam öldürmez' diyerek bu iddiayı yalanlıyor.