İkinci 'Ergenekon' Davası İstanbul

İkinci 'Ergenekon' davasında Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuklu sanık Durmuş Ali Özoğlu'nun, eski Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis, 8.

İkinci 'Ergenekon' davasında Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuklu sanık Durmuş Ali Özoğlu'nun, eski Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, emekli Binbaşı Cem Ersever ve faili meçhul cinayetlere ilişkin anlatımlarının, soruşturma yeri olan İstanbul ve Ankara'daki Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilmesini istedi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada Cumhuriyet Savcısı Pekgüzel, sanık ve avukatların taleplerine ilişkin görüşünü açıkladı.
Pekgüzel, tutuklu sanık İbrahim Şahin hakkında Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Kurulunca verilen 'ceza ehliyetinin tam olmadığına' ilişkin rapora işaret ederek, bu sanığın ceza ehliyeti hakkında, isnat edilen suçlar açısından açıklayıcı bilgi istenmesini talep etti.
Savcı Pekgüzel, gelen cevabın ardından Şahin'in tüm raporlarının Adli Tıp Genel Kuruluna gönderilerek, ceza ehliyeti konusunda nihai rapor düzenlenmesini istedi.
Durmuş Ali Özoğlu'nun suç ihbarları içerdiğini beyan ettiği sözlerine ilişkin de Pekgüzel, 'savcı Zekeriya Öz'ün askere gitmediği' yönündeki bilginin doğru olmadığını, Öz'ün sağlık raporunun askerlik görevi içinde ve askeri usule göre alındığını söyledi.
Özoğlu'nun, Behçet Oktay'ın şüpheli ölümü hakkında milletvekili Recai Birgün'ün telefon kayıtlarının getirilmesi talebinin reddini isteyen Pekgüzel, ancak Birgün'ün tanık olarak dinlenilmesini, mahkemenin uygun göreceği bir tarihte duruşmaya çağrılmasını talep etti.
Durmuş Ali Özoğlu'nun Eşref Bitlis, Turgut Özal, Cem Ersever ve Rıdvan Özden'in şüpheli tabir edilen ölümleri ile bir kısım faili meçhul cinayetlerin geçmişte MİT bünyesinde olan Kontrterör Dairesi ile irtibatlı kişilerce gerçekleştirildiği iddialarına ilişkin de Pekgüzel, bunların doğrudan dava dosyasıyla ilgisi olmadığını kaydetti.
Bu iddiaların bir yenilik arz etmediğini, 2001'de Tuncay Güney'in, bazı farklılıklar olsa da aynı konularda anlatımları olduğunu, Özoğlu tarafından yayınlandığı belirtilen 'Gizli Savaşın Şehitleri' başlıklı yazıda da benzer iddiaların ortaya atıldığını ifade eden Pekgüzel, bu konuda karar verilmesine gerek görmedi.
Pekgüzel, ancak tüm bu anlatımların, olayların soruşturma yeri olan İstanbul ve Ankara'daki CMK 250. maddeyle yetkili Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilmesini talep etti.
Tutuksuz sanık emekli Albay Arif Doğan'ın basına yansıyan ses kayıtları ve röportajları üzerine Beşiktaş'taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince alınan ifadesinin bir suretinin mahkemeye gönderilmesini isteyen Pekgüzel, tutuklu sanıklar Hüdai Ünlüer ve Muzaffer Öztürk'ün de tahliyesini talep etti.
Duruşmaya ara verildi.

01.10.2010 20:45:16