'Güven'i izlerken kalbim sıkıştı

Selim Demirdelen'in son filmi 'Kavşak'ta bir muhasebeciyi canlandıran Güven Kıraç, rolüne psikiyatrlar ve psik...

Selim Demirdelen'in son filmi 'Kavşak'ta bir muhasebeciyi canlandıran Güven Kıraç, rolüne psikiyatrlar ve psikologlarla birlikte hazırlandığını söylüyor. Kıraç'la rolünü, filmdeki sert sevişme sahnesini ve verdiği kiloları konuştuk...

'Kavşak'ı Altın Koza'da ilk kez izlediğiniz zaman ne hissettiniz?
Kalbim sıkıştı. Çünkü filmdeki 'Güven' karakterine çok acıyorum. Empati de kurunca rahatsız oldum. Sanki filmde ben oynamamışım gibi... Bazı sahneleri seyrederken hâlâ yoruluyorum. Özellikle kadın karaktere attığı o dramatik tirad, yatağında tek başına yatışı, başucundaki ilaçları beni üzüyor.

Psikolojik sorunları olan 'Güven' karakterine nasıl hazırlandınız?
Bu konuda psikiyatrlardan yardım aldım. Onlarla konuştum, senaryoyu okuttum, karakteri anlattım. 'Güven' kişilik bölünmesi yaşayan biri... Çok sakin görünen, içine kapanık, çok ustaca kurgulanmış yalanları olan, herkese kendini farklı tanıtan ama maskesi evinde düşen bir adam. Her oyuncunun oynamak isteyeceği dolgunlukta bir roldü.

'Güven' işine giderken belediye otobüsü kullanıyor. Siz en son ne zaman otobüse bindiniz?
20 seneden fazladır binmiyorum herhalde. Hiç öyle yukarıdan bakan biri değilim, yine binerim de rahat bir yolculuk yapamam diye binmiyorum.

Altan Erkekli bir röportajında, "Otobüse binmezseniz, pazara gitmezseniz; oyunculuğunuz 'mış' gibi durur" demişti...
Doğru, hayattan kopuk yaşarsan oyunculuğunda tekrara düşebilirsin, paslanabilirsin. Ben de hayatın içindeyim. Her dakika Beyoğlu'ndayım, sokaklarda yürürüm, ben de bayırılım pazarlara. Ama otobüs farklı; klostrofobik bir alan. Bir de gerek duymuyorum, arabam var.

EVET, CANIM SIKILDI
'Kavşak', Altın Koza'da dört ödül aldı. Ama siz alamadınız. Hayal kırıklığı var mı?
Bu benim başıma 'Masumiyet' ve 'Anlat İstanbul' filmlerinde de geldi. İnsanın canı hiç sıkılmıyor desem yalan olur. Ama çok da büyütmüyorum. Alsam ne hoş, ama almasam da ne gam. Ödül almamam, kaydadeğer bir oyunculuk yapmadığım anlamına gelmiyor. Aklına fikrine, sinema gözüne güvendiğim insanlardan bunun teyidini aldım. Filmi izleyip bana övgülerini ifade eden insanlar var. Bu geri dönüşler benim için bir ödül.