Çevre Mühendisleri Odası'ndan Uyarı

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Antalya İl Temsilciliği'nden yapılan yazılı açıklamada, kentte nüfusun iç göçler nedeniyle her geçen yıl artması, oluşan yeni yerleşim bölgelerinde ve seralarda kalitesiz kömür kullanılmasının hava kirliliğini oluşturan başlıca temel nedenler olduğu bildirildi

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Antalya İl Temsilciliği'nden yapılan yazılı açıklamada, kentte nüfusun iç göçler nedeniyle her geçen yıl artması, oluşan yeni yerleşim bölgelerinde ve seralarda kalitesiz kömür kullanılmasının hava kirliliğini oluşturan başlıca temel nedenler olduğu bildirildi.
Açıklamada son yıllarda Antalya'da kış aylarında hava kalitesinde yaşanan olumsuz gelişmelerin il genelinde tartışmalara neden olduğu bildirilirken, Antalya'da hava kalitesi ölçümleri yapan toplam 4 sabit istasyon bulunduğu belirtildi. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü İstasyonu, Büyükşehir Belediyesi Güllük İstasyonu, Büyükşehir Belediyesi Kepez İstasyonu ve Büyükşehir Belediyesi Otogar İstasyonlarından alınan ölçüm sonuçlarının, 1986 yılında yürürlüğe giren Hava Kalitesi Korunması Yönetmeliği'ndeki limit değerlerle karşılaştırılarak hava kirlilik derecesi belirlenduğu hatırlatılan açıklamada, "Son 10 yılda yapılan ölçüm sonuçları incelendiğinde, geçmiş yıllara oranla PM10 ve SO2 değerlerinde iyileşme meydana geldiği görülmektedir. Ancak kış aylarında, özellikle 19:00-23:00 saatleri arasında ulaşım ve ısınma faaliyetlerinin artması sonucu, hava kirliliği parametrelerinde oldukça yüksek değerlere ulaşılmaktadır" ifadelerine yer verildi.
TEMEL NEDEN KÖMÜR KULLANIMI
Antalya'da nüfusun iç göçler nedeniyle her geçen yıl artması, oluşan yeni yerleşim bölgelerinde ve seralarda kalitesiz kömür kullanılmasının hava kirliliğini oluşturan başlıca temel nedenler olduğu kaydedilen açıklamada şu sözlere yer verildi:
"Ayrıca plansız yapılaşma ile hava akımları engellenmekte ve kirlilik belli bölgelerde yoğunlaşmaktadır. Bunun yanında meydana gelen inversiyon olayları da kirliliğin seyrelmesini engellemektedir. Seyrelmeyen ve bir yerde yoğunlaşan kirlilik gözle görülür sis tabakaları haline gelmekte ve özellikle sözü edilen saatler arasında Antalyalıların kirliliğe maruz kalmasına neden olmaktadır."
EN FAZLA KÖMÜR GECEKONDULAR VE SERALARDA KULLANILIYOR
Antalya hava kalitesinin iyileştirilebilmesi için kuru bazda düşük kül oranı ve en az
7000 kcal/kg gibi yüksek ısıl değere sahip kömür kullanılması gerektiği vurgulayanan açıklamada, Antalya'nın genel nüfus profili incelendiğinde, özellikle iç göçler ve ekonomik nedenlerden dolayı kentteki ısınma alışkanlıklarının değiştiği bildirildi. Açıklamada,
"Antalya'da en fazla kömür kullanımı, gecekondu yerleşimlerinin yanısıra sayıları küçümsenmeyecek kadar fazla olan seralarda meydana gelmektedir. Bugün artık seracılık yapan pek çok işletme, tıpkı bir sanayi tesisi gibi faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu nedenle burada yapılması gereken, seraların endüstriyel tesis sınıfında değerlendirilerek emisyon iznine tabi tutulmasıdır. Böylelikle hem seralardaki yakma sistemleri iyileştirilecek, hem de seralarda iyi kalitede kömür kullanımı sağlanmış olacaktır. Bununla birlikte özellikle seralarda olmak üzere biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik girişimler başlatılmalıdır" ifadelerine yer verildi.