TV'nin içerisinden dinleme cihazı çıktı

Edirne Belediye Başkanlığı makam odasının LCD televizyona yerleştirilen sistemle dinlendiği iddia edildi.

Daha önce Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan G.'nin makam odasının dinlenmesi ve izlenmesi için sistem kurulduğu ortaya çıkmıştı. Ancak belediye başkan yardımcısının emekli olmasından sonra sprey cihazı başka bir birim müdürünün odasına nakledildi. Sprey cihazının arızalanması sonucu yapılan kontrolde içinde gizli kamera olduğu ve yaklaşık olarak 200 metre mesafeye ses ve görüntü aktarabildiği tahmin edilen sistem ortaya çıktı. Edirne Emniyeti, kendilerinde demirbaş olarak kayıtlı bulunan cihazı savcılığın talimatıyla teslim almıştı.

Bu kez dinlenmenin Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin makamında yapıldığı iddiası ortaya atıldı. Dinlemenin temmuz döneminde belediye makam odasına alınan plazma televizyon içerisinde yerleştirilen bir sistemle yapıldığı iddia edildi. Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, durumu Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş'e bildirerek bu konuda kendisine yardımcı olmasını istedi. Yılmaz Ateş ve CHP'nin teknoloji konusunda uzman olan Adana Milletvekili Tacidar Seyhan ile birlikte Edirne'ye geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı, Edirne Belediye Başkanı ve Adana Milletvekili televizyon içerisinde yerleştirilen sistemi basın mensuplarına gösterdi.

Televizyondaki sistemi ile ilgili alanın uzmanı olan Adana Milletvekili Tacidar Seyhan bilgi verdi. Televizyona iki tür sistemin yerleştirildiğini belirten Seyhan, "Bunlardan biri ses alma diğeri görüntü alma sistemidir. Ancak bu sistem basit bir sistem değil, entegre bir sistemdir. Hem karasal yayın üzerinden hem de dijital yayın üzerinden bu sistemin ses ve görüntüyü dünyanın herhangi bir yerindeki bir merkeze gönderme kabiliyeti var" dedi.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi de, 28 Mart yerel seçimlerinden sonra belediye makam odasına bir televizyon ihtiyacı olduğunu düşünerek televizyon alınması talimatını verdiğini söyledi.

Haziran ayı başlarında televizyonun alınması için çalışmalar yaptığını belirten Sedefçi, "Daha sonra televizyon belediyeye teslim edildi. Temmuz sonlarına doğru teslimat yapıldı. Bizim işe başladığımız tarih 6 Haziran, teslimat ise Temmuz ortalarında gerçekleşiyor. Bir buçuk ay sonra televizyonun gelmesinin gerekçesi ise gümrüğü takıldığı şeklinde söylendi. Televizyon geldikten sonra sürekli arıza yapmaya başladı. Yeni bir televizyon olmasına rağmen sürekli arıza yapması beni şüpheye götürdü. Bu Şüphelerimi Yılmaz Ateş'le paylaştım. Bu konuda yardım talebinde bulundum. Ve bugün geldiler. Beraberce noteri çağırdık. Televizyon yetkili servisini çağırdık. Ve noter huzurunda televizyon açıldı. Açıldığında şu görülen parçalar dinleme aygıtları ortaya çıktı. Ben de emin hiç açılmamış yeni bir televizyon aldırttım. İkisini karşılaştırıldığında fark ortaya çıkıyor. Arkadaşlarının verdiği bilgiler doğrultusunda bunların dinleme aletleri olduğu ortaya çıktı" dedi.

Konu ile ilgili Edirne Cumhuriyet Başsavcısı ile görüşerek gerekli suç duyurusunda bulunduğunu belirten Sedefçi, "Bundan sonra yargı süreci işleyecektir. Gereken yasal işlemler yapılacaktır." diye konuştu. Televizyonun alınması ve sistemin belediye makam odasına yerleştirildiği dönemde Edirne Emniyet Müdürü'nün Hanefi Avcı olduğunu hatırlatan Sedefçi, bunun herkes tarafından bilinmesini istedi. Konu ile ilgili kimseyi suçlamadığını belirten Sedefçi, sadece Hanefi Avcı'nın görev yaptığı dönemde yapıldığını ve şimdi emniyet müdürü ile bir ilgisinin bulunmadığını sözlerine ekledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, hakimin karar vermesi durumunda dinlemenin belirlenen süre için yapılacağını ve suç unsuru bir konuya rastladığı zaman bunun gereğinin yapılacağını, eğer herhangi bir şey tespit edilmemişse hakim tarafından dinlenen kişiye bilginin verilmesi gerektiğini aktardı.

Ancak televizyonun alınmasının üzerinden 6- 7 ay gibi bir sürenin geçtiğini kaydeden Ateş, "Ses ve görüntü alma ve bunu belirli bir merkeze yollama ve toplama sistemi var. Hükümet aylardır komplo teorileriyle yatırıp kaldırmaktadır. Ama ortaya da somut bir tek belge koymamaktadır. Bu dinleme olayları o günkü emniyet müdürünün işi ise emniyet müdürü bu emri kimden aldı? Buradaki görüntü Edirne Emniyeti'nde midir? Yoksa hem emniyet müdüründen hem de Ankara'da birtakım makamlarda hatta hatta başbakanlığın karanlık odalarında, dehlizlerinde mi toplanmaktadır. Yoksa komplo teorileri üretmekle kurdukları AKP'nin gizli karargahında mı depolanmaktır? Bu soruların cevabının Başbakan tarafından verilmesi lazımdır. Bir şey daha ortaya çıktı ki, AKP 2007 yılından bu yana iddialar ortaya koymaktadır. Ama bir tek kanıt ortaya koymamaktadır. Bu AKP'nin hukuka, insan hak ve özgürlüklerine saygısızlığını, AKP iktidarının Türkiye'yi bir kaos ortamına sürüklediğini belgesi ve kanıtı işte buraya yerleştirdikleri aletlerdir. Bunlar nereden yerleştirildi, menşei nedir, hangi makam tarafından ortaya konuldu. Bunun peşini bırakmayacağız" açıklamasını yaptı.