İstanbul Zirvesi açılış oturumuyla başladı

Asya'nın Kalbinde Dostluk ve İşbirliği için İstanbul Zirvesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde açılış töreniyle başladı.

Çırağan Sarayı'nda, Cumhurbaşkanı Gül, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari'nin katılımıyla başlayan zirvenin açılış oturumunda, basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi. Toplantı, daha sonra basına kapatıldı.

Afganistan'a komşu ülkelerin üst düzey temsilcileri ile bazı gözlemci ülke ve uluslararası kuruluş üst düzeyli yetkililerinin yer aldığı zirveye, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Miliband, Afganistan Dışişleri Bakanı Zalmay Resul, Pakistan'ın dışişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Nawazada Malik Amad Khan, Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrokhon Zarifi, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Kadirbek Sarbaev, Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) dışişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Anwar Gargash ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksiy Borodavkin katılıyor.

Zirvede ayrıca İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Muhammed Yahya Maroofi, AIGK İcra Direktörü Dulat Bakishev, ABD Başkanının Afganistan Pakistan Özel Temsilci Yardımcısı Paul Jones, BM Genel Sekreteri Afganistan Özel Temsilcisi Yardımcısı Wolfgang Weisbrod Weber, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Larry Rossin, AB Komisyonu Asya Direktörü Jim Moran yer alıyor. Zirvede, Japonya da temsil ediliyor.

Bölgesel buluşma, Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirveler Süreci'nin 1 Nisan 2009 tarihinde Ankara'da yapılan üçüncü toplantısında kararlaştırıldı ve sonuç bildirisinde yer aldı.

Yeni dönemde Afganistan ile dayanışma sergilemeyi hedefleyen ve Afganistan'ın karşı karşıya olduğu sorunların aşılmasında bölge ülkelerinin sunabileceği katkıların görüşüleceği zirvenin, Afganistan konusunda devrede olan çeşitli girişim ve mekanizmalara katkı sağlamanın yanı sıra bunlar arasında köprü işlevi görecek verimli bir işbirliği platformu oluşturması temenni ediliyor.