Balyoz'a sivil toplum kuruluşlarından tepki

Elazığ'da ortaklaşa bir yayın bildirisi yayınlayan 18 sivil toplum kuruluşu 'Balyoz' darbe planına tepki gösterdiklerini belirttiler.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Şubesi de tepki gösteren kuruluşlar adına yaptığı açıklamada, sivil toplum kuruluşlarının amacının ülkeyi daha ileriye götürmek olduğunu belirtti. Açıklamada yapılan bu çalışmaların birileri tarafından bin adım geriye götürme mücadelesi haline getirildiği ve bu durumu tepkisiz kalmanın mümkün olmadığı kaydedildi.
Bildiriye imza atan Hukuki Araştırmalar Derneği Başkanı Demirdağ yaptığı açıklamada, 'Balyoz Darbe Planı' ile alakalı iddiaların milleti endişeye sevk ettiğini vurguladı. Salih Demirdağ, ilgi makamlarca yapılan açıklamaların bu iddiaları 'harp oyunu senaryosu' olarak nitelendirildiğine dikkat çekerek, ''Bu açıklamalar inandırıcı olmaktan uzaktır. Zira iddia edilenler doğruysa yapılan bu çalışma, seçimle iktidara gelmiş bir hükümetin düşürülmesine yönelik ayrıntılı planlar içermektedir. İsimlerin zikredildiği yüzlerce sayfalık fişleme dosyası içeren, hatta tutuklanacak ve göreve getirilecek diye tasniflere ayrılan bu plan bir harp oyunu niteliği taşımamaktadır. Kaldı ki, bir ordunun kendi ülkesinin seçilmiş iktidarını harp edecek bir düşman olarak değerlendirmesi, demokratik düzende asla düşünülemez'' dedi
Demirdağ, hazırlanan planın bu güne kadar başarılı olamamasının sebebinin sorumluluğunun TSK'ya değil, ordu içinde etkin olmaya ve darbe yoluyla iktidarı el geçirmeye çalışan cuntacı bir azınlığa ait olduğunu gösterdiğini dile getirdi.
Ayrıca Genelkurmay Başkanlığı'nın, TSK'yi bu töhmetten kurtarmasının ancak olayla ilgisi olduğu iddia edilen muvazzaf asker ve kişiler hakkında gerekli işlemi başlatmasıyla hallolacağını aktaran Demirdağ, şunları kaydetti: ''Sivil toplum kuruluşları olarak, demokrasinin kesin teminat altına alınabilmesi için sivil ve demokratik anayasa ivedilikle hazırlanmalı. Askeri vesayete yasal imkân sağlayan mevzuatta gerekli düzenleme yapılmalı. 28 Şubat ürünü EMASYA protokolü derhal iptal edilmeli. Anayasa Mahkemesi'nin askere sivil yargı yolunu açan yasayı iptale dayanak olarak gösterdiği Anayasa'nın 145. maddesinin değiştirilerek gerekli yasal düzenlemenin derhal yapılması gerekir."
Sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek açıkladığı bildiriye, Ab-ı Hayat, Balakgazi Vakfı, Bingöllüler Derneği, ELGİAD, Furkan Vakfı, HUDER, İHH Elazığ Şubesi, İHYA-DER, İmam Hüseyin Derneği, Kalem Der, Mamüratül Aziz Vakfı, Memur Sen Elazığ Şubesi, Ulaştırma Sen, TOÇBİRSEN, MÜSİAD Elazığ Şubesi, Şuurlu Öğretmenler Derneği, Uluçınar Derneği de destek verdi.